Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά, 
αλεύρι, 
νερό, 
μαγιά, 
αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό ψωμάκι. 
H διαδικασία ευκολότατη!  
Για βιαστικούς και πεινασμένους, μια focaccia στο πι και φι. 
Αχνιστή focaccia κάθε μέρα. 
Για δύο μεσαία ψωμιά:
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10 κουταλιές της σούπας γιαούρτη,
θαλασσινό αλάτι, όσο μου αρέσει,
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
ελαιόλαδο,
2 ώριμες-ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες λεπτές,
1/3 από το κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1/3 από το κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
ρίγανη,
ελάχιστο θυμάρι,
ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους βέβαια, κομμένες στη μέση.
Στο μίξερ μου ρίχνω τη μισή γιαούρτη, 
το αλεύρι, 
αλάτι και 
το baking powder
Ανακατεύω στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και, όταν όλα μου τα υλικά έχουν ανακατευτεί καλά, προσθέτω σταδιακά και τη υπόλοιπη γιαούρτη 
Μόλις σχηματιστεί η μπάλα της ζύμης, οποία δεν κολλάει στις άκρες του κάδου, 
αλευρώνω το πλαστήρι μου και αδειάζω τη ζύμη, συνεχίζοντας το ζύμωμα με το χέρι μου!
Για 5 με 10 λεπτά ζυμώνω τη ζύμη μου και την χωρίζω στη μέση.
Απλώνω τη ζύμη μου μέχρι να πάρει πάχος λιγότερο από ένα δάχτυλο.
Ζεσταίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς. 
Διαλέγω ένα ρηχό ταψί, το οποίο να χωράει και τα δύο κομμάτια της ζύμης μου και το λαδώνω ελαφρώς και τοποθετώ πάνω του τη ζύμη, την οποία 
αρχίζω να "στολίζω" με ότι μου αρέσει και ότι έχω στο ψυγείο μου εκείνη τη στιγμή:
ντομάτες σε ροδέλες,
ρίγανη,
θυμάρι, ελάχιστο και
τις ελιές μου!
Όταν τελειώσω το στόλισμα τη ραντίζω με λάδι ή με βούτυρο, αναλόγως το κέφι μου της στιγμής!
Την βάζω στο φούρνο και την ψήνω για 20 περίπου λεπτά και στους 180°C
   Το ψωμάκι μου αυτό είναι από τα αγαπημένα όλης μας της οικογένειας και ένα γρήγορο,
νόστιμο και θρεπτικό κολατσιό για τα παιδιά!!!
             από τις συνταγές μου:ntina/thalia-botanologia.gr
τη συνταγή αυτή μου την είχαν πει πριν χρόνια και την οποία κάθε φορά την ανανεώνω