Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ξέρετε ποιο είναι το κολοκάσι και ποια η σπουδαιότητά του;

κολοκάσι/Colocasia esculenta, μια διαχρονική υπερτροφή που φέρνει επανάσταση στην υγεία και τη βιωσιμότητα
Το κολοκάσι με επιστημονικό/βοτανολογικό διωνυμικό όνομα Colocasia esculenta, είναι ένα εξαιρετικό ριζικό λαχανικό που έχει θρέψει πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Γνωστό για την πλούσια κληρονομιά του, 
τις ευέλικτες μαγειρικές χρήσεις και τα απαράμιλλα οφέλη για την υγεία, το κολοκάσι αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο βασικό τρόφιμο - είναι μια υπερτροφή με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις διατροφικές συνήθεις και να προωθήσει τη βιωσιμότητα - η ιδιότητα του βιώσιμου, η ικανότητα ενός οργανισμού ή μιας κατάστασης να συνεχίσει την ύπαρξή του!
Το κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους κόρμους ή βολβοκόνδυλους, τις βρώσιμες ρίζες του!
Και μια ματιά στην αρχαία του κληρονομιά 
Υπάρχει στον πλανήτη μας το κολοκάσι πάνω από 10.000 χρόνια και είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον πλανήτη!
Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε αγαπημένο διατροφικό προϊόν σε περιοχές όπως τα νησιά του Ειρηνικού, 
η Αφρική και η Καραϊβική. 
Το κολοκάσι πιθανώς ήταν αρχικά γηγενές στους πεδινούς υγροτόπους της Μαλαισίας 
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι ήταν σε καλλιέργεια στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5000 π.Χ., πιθανώς προερχόμενο από τη Μαλαισία και από την Ινδία, μεταφέρθηκε δυτικότερα στην αρχαία Αίγυπτο, όπου περιγράφεται από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς ως μια σημαντική καλλιέργεια. 
Στην Ινδία, είναι γνωστό ως "gaderi".
Στην Ινδονησία, ονομάζεται "talas" ή "keladi".
Γνωστό ως kalo στη Χαβάη, 
dasheen στην Καραϊβική και arbi στη Νότια Ασία, αυτό το ανθεκτικό φυτό έχει ευδοκιμήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προσαρμοζόμενο σε δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα τροφή και πολιτιστική σημασία.
Θρεπτική δύναμη - το κολοκάσι είναι μια υπερτροφή
Το κολοκάσι είναι κάτι περισσότερο από απλά νόστιμο - είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών. 

1. ενεργειακός παράγοντας
Γεμάτο με σύνθετους υδατάνθρακες, το κολοκάσι παρέχει ενέργεια αργής πέψης, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για συνεχή δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2. υγεία του πεπτικού συστήματος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,  υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
3. πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά
Η ρίζα του κολοκάσι ξεχειλίζει από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, 
βιταμίνη Ε, 
κάλιο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν τα οστά.
4. φυσικά χαμηλά σε λιπαρά
Με αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά, το κολοκάσι είναι μια υγιεινή για την καρδιά τροφή, ιδανική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
5.  χωρίς γλουτένη
Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, το κολοκάσι χρησιμεύει ως θρεπτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση σε τρόφιμα με βάση το σιτάρι, προσφέροντας παρόμοια αμυλούχα άνεση με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Γαστρονομικό θαύμα - Πώς να απολαμβάνουμε το κολοκάσι
Η ευελιξία του κολοκάσι λάμπει στην κουζίνα, εμπνέοντας πιάτα σε όλους τους πολιτισμούς
-. με βράσιμο ή στον ατμό διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε πολλές σάλτσες ή ντιπ.
-. τηγανητό ή ψητό για μια πιο υγιεινή εκδοχή των παραδοσιακών σνακ.
-. κολοκάσι πουρές, ο κρεμώδης και απολαυστικός, ο πουρές από κολοκάσι είναι μία εναλλακτική πρόταση!
-. το κολοκάσι σε σούπες, όπου απορροφά υπέροχα τις γεύσεις, καθιστώντας το μια γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με τζίντζερ ή με κουρκούμι και μαύρο πιπέρι!
-. σε επιδόρπια, καθώς η φυσική γλυκύτητα του κολοκάσι λάμπει σε παγωτά, 
κέικ και πουτίγκες - μια δημοφιλής λιχουδιά σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς.
και μία συμβουλή, πάντα μαγειρεύουμε καλά το κολοκάσι για να εξουδετερώσουμε τους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και του λαιμού όταν είναι ωμοί!
το άρθρο συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Πανδαισία αρωμάτων από το "κοπάνισμα" βοτάνων, καρπών, βολβών!

...η πολτοποίηση των αρωματικών, ιδιαίτερα του βασιλικού,
του μαϊντανού,
του μάραθου,
της μέντας, 

αλλά και των μούρων αρκεύθου, 
των σπόρων του κόλιανδρου ή των ψημένων καρπών της πιπεριάς τσίλι
και 
του σκόρδου - είναι ένα τρομερό αντίδοτο στην κόπωση,
στην εξάντληση! 
Το "κοπάνισμα"  των βοτάνων,
των καρπών και των βολβών προκαλεί μια μεταμόρφωση,
μια τροπή,
μια αλλαγή στην κατάστασή μας,
στον ψυχισμό μας και...
...και φτάνουμε στο σημείο από το να αναστενάζουμε από την κούραση, στο να αναστενάζουμε από ευχαρίστηση  εισπνέοντας τα υπέροχα και μοναδικά αυτά αρώματα !
Η αναζωογονητική,
η ανακουφιστική και εμψυχωτική επίδραση των βοτάνων,

των καρπών και των βολβών όταν τα "στουμπάμε" μέσα σε ένα γουδί από ξύλο ελιάς, είναι αδιαμφισβήτητη!
...και οι ερευνητές υποψιάζονται πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές ανεπαίσθητες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα
και
όλα αυτά γιατί η όσφρηση αναδεικνύεται στην πλέον ισχυρότερη αίσθησή μας, καθώς συνδέεται άμεσα με το συναίσθημά μας και με τη μνήμη μας.
Μέσα από τις μελέτες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως υπάρχουν αρώματα βοτάνων που μέσω της όσφρησης προκαλούν χαλάρωση,
πως υπάρχουν αρώματα  και μυρωδιές που ενισχύουν τις αθλητικές μας επιδόσεις,
που αυξάνουν την ενεργητικότητά μας,
που προκαλούν ευτυχία,
που βελτιώνουν τη συγκέντρωση,
που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια,
που βελτιώνουν την έμπνευσή μας,
που ενισχύουν τη μνήμη μας,
που καθαρίζουν και ανανεώνουν τον αέρα!
...και "στουμπάμε" στο γουδί βασιλικό - το μυρωδάτο βότανο
και ειδικά τον ιερό βασιλικό/Ocimum tenuiflorum, που έχει χρησιμοποιηθεί στις παραδοσιακές ιατρικές για πάνω από 3.000 χρόνια και είναι γνωστός ως ο βασιλιάς των βοτάνων!
..."κοπανίζουμε" και αφήνουμε τα αρώματά του να μας "τυλίξουν" που σύμφωνα με την 
η επιστήμη της ζωής, την ayurveda, έχουν  επίδραση στις πνευματικές μας πτυχές, διευκολύνοντας διευρυμένες καταστάσεις επίγνωσης!
...και μην ξεχνάμε πως το κάθε βότανο,
ο κάθε καρπός,
ο κάθε βολβός έχει τις δικές του θαυματουργές ιδιότητες,
τα δικά του ειδικά κύματα,
την δική του ευωδιά και τον δικό του τρόπο επίδρασης στον κάθε έναν από εμάς.
έρρωσθε!!!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το λεμόνι, το πολύτιμο.

... και ξαφνικά θέλησα να φτιάξω κάτι που θα ήταν ένα πολυτελές έδεσμα για τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών μου συνδαιτημόνων- των παιδιών, χειροποίητες ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού!
και στο νου μου στροβίλιζαν διάφορα για το λεμόνι και τη λεμονιά...
Αν τα εσπεριδοειδή εκτιμιούνται για την κοινωνική τους θέση, ποια είναι η ιστορία της παροιμιώδους φράσης "από το λεμόνι, στη λεμονάδα"
Κάτι τόσο "βαθυστόχαστο" πρέπει να χρονολογείται από την αρχαιότητα, έτσι δεν είναι;
σωστά θα μου πείτε!
Στην πραγματικότητα, αυτός ο αφορισμός δημιουργήθηκε το 1915 από τον "ένθεο αναρχικό" συγγραφέα Elbert Hubbard, ο οποίος εξυμνούσε τη θετική στάση και την αποφασιστικότητα ενός ηθοποιού. 
Πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς αποδίδουν επίσης τη φράση στον γκουρού της αυτοβελτίωσης Dale Carnegie, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "αν έχεις λεμόνι, φτιάξε λεμονάδα", ψιθυρίζοντάς μας δηλαδή στο αυτί, φωνάζοντάς την, τη ξεχασμένη αλήθεια - αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό που έχετε! 
Μέχρι σήμερα, η φράση αυτή συνεχίζει να είναι δημοφιλής από σύγχρονους συγγραφείς και ηγέτες που κηρύσσουν την αισιοδοξία και χρησιμοποιούν τη λεμονόκουπα ως παροιμιώδη σάκο του μποξ. 
Μεστό και περιεκτικό, λοιπόν το λεμόνι είναι ιδανικό για πολλά που βάζει ο νους και πάντα στο προσκήνιο.
Το όμορφο, ευωδιαστό λεμόνι, που αρχικά ήταν ο σπάνιος καρπός των βασιλιάδων,
των βασιλισσών και των αρχιερέων, έγινε οικείο και κοινό με την πάροδο των χιλιετιών, λόγω της πανταχού παρουσίας του. 
Η αναζωογονητική μεταμόρφωση του λεμονιού μετέτρεψε τα κάποτε απρόσιτα προϊόντα του σε σύμβολο ευημερίας. 
Τα λεμόνια δεν ήταν πλέον μόνο για την προνομιούχα τάξη, αλλά πλέον και για τις μάζες, με τη μορφή νόστιμης λεμονάδας. 
Η ίδια η λεμονάδα, καθώς και παραλλαγές αυτού του υπέροχου ποτού με πρωτοστατούντα  τον χυμό του λεμονιού, μπορούν να χρονολογηθούν από τη μεσαιωνική Αίγυπτο...
Και σήμερα, τα πάντα, από τα lemon spa water μέχρι τις αγαπημένες καραμέλες από σταγόνες λεμονιού του καθηγητή Albus Dumbledore, μας δείχνουν ότι το λεμόνι είναι προσιτό και συνάμα πολυτελές, ακόμη και στις διαφορετικές εκφάνσεις του - βέβαια για όλους εμάς τους μεσογειακούς λαούς το λεμόνι και το λάδι είναι αναπόσπαστα τμήματα της ύπαρξής μας!
 "τα εσπεριδοειδή ήταν τα σαφή σύμβολα της ευγένειας στην αρχαία Μεσόγειο", αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής αρχαιοβοτανολόγους, οι οποίοι ανέλυσαν τα πάντα, από αρχαία κείμενα, 
τέχνη και αντικείμενα, 
μέχρι αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα όπως η γύρη και οι σπόροι.
και ναι, κάλλιστα μπορούμε να πούμε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, είναι σύμβολο καταξίωσης!
Και οι πολύτιμες βιολογικές δραστηριότητες του πολύτιμου καρπού, πολλές φορές, υποτιμώνται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία,
στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία.
Βέβαια όλοι, θέλω να πιστεύω, γνωρίζουμε πως ο χυμός του λεμονιού παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το σκορβούτο.
Αυτή η κοινή χρήση του λεμονιού, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει σήμερα υποστηριχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. 
Άλλες χρήσεις του χυμού λεμονιού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, γνωστές από την παραδοσιακή ιατρική, περιλαμβάνουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, 
του κοινού κρυολογήματος,
του πονόλαιμου, 
του πυρετού, 
των ρευματισμών,
της ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και βέβαια ο πολύτιμος χυμός, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, χορηγείται σε περιπτώσεις που έχουμε πέτρες στα νεφρά
Το δε πολύτιμο αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι γνωστό φάρμακο για τον βήχα.
Και δεν είναι μόνο τα λεμόνια της λεμονιάς αλλά και τα φύλλα της που κάλλιστα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε αρωματικά,
γευστικά αλλά και θεραπευτικά ροφήματα και 
βέβαια να νοστιμέψουμε και να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε πολλά πιάτα με κρέας και ψάρι!
Και ω, του θαύματος! 
Το μεταβολομικό προφίλ των φύλλων διερευνήθηκε και οι μελέτες έδειξαν ότι τα φύλλα της λεμονιάς περιέχουν 26 διαφορετικά οργανικά οξέα και τα παράγωγά τους, όπως ασκορβικό οξύ, 
βενζοϊκό οξύ, 
π-κουμαρικό οξύ, 
φουμαρικό οξύ,
21 αμινοξέα, όπως alanine, 
γ-aminobutyric acid, 
anthranilic acid, 
asparagine, 
aspartic acid, 
glutamic acid, 
glutamine, 
glycine, 
histidine, 
isoleucine, 
leucine, 
lysine, 
methionine, 
phenylalanine, 
proline, 
pyroglutamic acid, 
serine, 
threonine, 
tryptophan, 
tyrosine, 
valine και 13 σάκχαρα, όπως arabinose, 
fructose, 
galactose, 
glucose, 
glycerol, 
inositol, 
lyxose, 
maltose, 
rhamnose, 
ribose, 
sorbose, 
sucrose, 
xylitol...
... θα επανέλθω!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

αλήθεια- γνωρίζετε σε ποια τρόφιμα είναι κρυμμένο το μαγνήσιο;

...για να δούμε...ναι, ναι βέβαια, βρίσκονται...
-1. στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως 
αγκινάρα,
μπρόκολο,
σπανάκι, 
σέσκουλο, 
γογγύλια.
- 2. στους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως 
κολοκυθόσποροι, 
ηλιόσποροι,
σουσάμι, 
αμύγδαλα, 
κάσιους, 
κουκουνάρια, 
φιστίκια,
καρύδια
- 3. στα ψάρια όπως 
σκουμπρί, 
γάδος, 
καλκάνι, 
τόνος.
- 4. στα όσπρια όπως
άσπρα φασόλια, 
κόκκινα φασόλια, 
μαυρομάτικα, 
ρεβίθια, 
φακές.
- 5. στα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως 
καστανό ρύζι, 
κινόα, 
κεχρί, 
πλιγούρι, 
σίκαλη, 
άγριο ρύζι, 
ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 
κριθάρι, 
βρώμη.
- 6. στα φρούτα
αβοκάντο,
μπανάνες
- 7. στα αποξηραμένα φρούτα όπως
σύκα, 
δαμάσκηνα, 
βερίκοκα, 
χουρμάδες, 
σταφίδες
- 8. στα βότανα όπως
φλόμος/vebrascum thapsus
αγριοράδικο/taraxacum officinale
τσιμισιφούγκα/chimicifuga racemosa
τριφύλλι/medicago sativa
νεροκάρδαμο/nasturtium officinale
σκόρδο/allium sativum
κόκκινο/τριφύλλι trifolium pratense
μέντα/menthe x. piperita
σύμφυτο/symphytum officinale
καγιέν/capsicum frutescens
Καλογιάννι nepeta cataria/catnip
τζίντζερ/zingiber officinale
φλησκούνι/menthe pulegium
τσουκνίδα/urtica dioica
στελλάρια/stellaria media
άρκτιον λάππα/arctium lappa
πολυκόμπι/equisetum arvence
φασκόμηλο/salvia officinalis και φτάνω στην απόλυτη
- 9. στη μαύρη σοκολάτα, η πολύτιμη - σε μια μερίδα 28gr θα βρούμε 64mg μαγνησίου, το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης .
ας θυμηθούμε και γιατί το μαγνήσιο είναι το πιο ισχυρό χαλαρωτικό ανόργανο συστατικό στον κόσμο! https://botanologia.gr/giati-to-magnisio-einai-to-pio-ischyro-chalarotiko-anorgano-systatiko-ston-kosmo/

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

ελαιόλαδο και πολυφαινόλες.

και ρίχνουμε μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδου στη σαλάτα μας και νιώθουμε την έντασή του,
τη γεύση του,
τη δύναμή του!

Και το χρυσό υγρό είναι έτοιμο να ενισχύσει τη ζωτικότητά μας και να ξεκλειδώσει τα οφέλη της κυτταρικής υγείας επόμενου επιπέδου!
Και ναι είναι γνωστό πια πως το ελαιόλαδο, το "λάδι" μας, είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με αξιοσημείωτες ιδιότητες, αλλά και γεμάτο με πολυφαινόλες, αυτές τις μικροσκοπικές ενώσεις που κάνουν την τεράστια διαφορά στην υγεία μας.
Και τα μονοακόρεστα λιπαρά - ποιος ο ρόλος τους?
Το ελαιόλαδο επαινείται για την αφθονία του σε μονοακόρεστα λιπαρά. 
Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν περίπου το 75% της περιεκτικότητας του ελαιόλαδου και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης. 
Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ!
Αυτός ο τύπος λίπους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2,
καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - καθιστώντας το ελαιόλαδο μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
Ξεπερνώντας τα μονοακόρεστα λιπαρά, ας εμβαθύνουμε στις πολυφαινόλες - τα μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας.
Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο είναι σαν σούπερ ήρωες σε μικροσκοπικό επίπεδο, με ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. 
Ξέρετε όμως τι κάνουν μέσα μας;
Ναι βέβαια, θωρακίζουν και προστατεύουν την καρδιά μας,
ενισχύουν την εγκεφαλική ισχύ και λειτουργία, 
ανυψώνουν τη διάθεσή μας,
υποστηρίζουν τη γνωστική μας λειτουργία! 
Και υπάρχουν και άλλα - εμβαθύνοντας στην επιστήμη πίσω από το πώς δημιουργούνται αυτά τα θαυματουργά μόρια, θα δούμε και γιατί έχει τεράστια σημασία το λάδι που θα αποφασίσουμε να βάλουμε στο πιάτο μας!
Εξερευνώντας το απίστευτο σύμπαν της μικροδιατροφής. 
Πρόκειται για την αποκάλυψη της τεράστιας επίδρασης που μπορούν να έχουν τα μικροσκοπικά θρεπτικά συστατικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών και μελετών έχουν γίνει πάνω στο ελαιόλαδο.
Ο κόσμος έξω από την Μεσόγειο το γνωρίζει ως το δημοφιλέστερο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, εμείς, οι Μεσόγειοι, ως αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής μας, αλλά και της ζωής μας όλης!
Για τους λαούς της Μεσογείου το ελαιόλαδο είναι το "λάδι" τους
Και έχει επαινεθεί και επαινείται συνεχώς για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προφίλ του. 
Αυτό όμως που του δίνει το προβάδισμα είναι οι πολυφαινόλες/polyphenols!
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. 
Δρουν σαν ασπίδες ενάντια στις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για την προστασία των κυττάρων μας από όποιες βλάβες.
Είναι εξαιρετικές,
σπουδαίες και απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας,
αλλά και για την επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης. 
Και όταν λέω ότι το ελαιόλαδο βρίθει από αυτούς τους υπερήρωες, δεν αστειεύομαι, όλες οι έρευνες το επιβεβαιώνουν!
Είναι γνωστό πως η φλεγμονή  οδηγεί, είναι επιβεβαιωμένο, σε σοβαρά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. 
Εδώ είναι που το ελαιόλαδο αναλαμβάνει και πάλι δράση. 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Αυτό ωφελεί καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και τις αρτηρίες. 
Με άλλα λόγια, λίγο λάδι εδώ και εκεί, κάθε μέρα, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας.
Η δύναμή του είναι τεράστια, όπως και η συμβολή του στην υγεία μας!
Είναι συναρπαστικό, η έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο με τα πανίσχυρα συστατικά του είναι ένα ισχυρότατο ελιξίριο υγείας!
Και πώς παράγονται οι πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, δεν εμφανίζονται από το πουθενά. 
Δημιουργούνται μέσω μιας συναρπαστικής διαδικασίας γνωστής ως shikimate pathway.
Το μονοπάτι shikimate, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το χημικό εργοστάσιο της φύσης
Αυτή η βιοχημική γραμμή συναρμολόγησης ξεκινά με απλά μόρια σακχάρου στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων. 
Τα σάκχαρα ταξιδεύουν κατά μήκος αυτής της οδού και μετατρέπονται σε φολικά και αρωματικά αμινοξέα.
Αλλά αυτός δεν είναι ο τελικός τους σταθμός.
Τα αρωματικά αμινοξέα, στη συνέχεια μετατρέπονται σε πολυφαινόλες υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν το φυτό βρίσκεται υπό πίεση ή κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Σκεφτείτε το σαν μια πολυσύχναστη γραμμή εργοστασίου, όπου απλοί όγκοι ξύλου, τα σάκχαρα, εισέρχονται από το ένα άκρο και όμορφα χειροποίητα κομμάτια επίπλων, πολυφαινόλες, βγαίνουν από το άλλο.
Είναι μια μεταβολική οδός επτά βημάτων και την οδό αυτή δεν θα την βρούμε στα θηλαστικά.
Οι πολυφαινόλες, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για τα δέντρα και τα φυτά, διότι τις χρησιμοποιούν για να αμυνθούν ενάντια σε θηρευτές ή περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες μέσω οξειδωτικών εκρήξεων.
Υπάρχει όμως κάτι που καταστρέφει όλη αυτή τη διαδικασία - αυτό το κάτι είναι η glyphosate, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων πολλά χρόνια τώρα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 
Η glyphosate απαγορεύεται στη βιολογική γεωργία και η κατανάλωση βιολογικών μπορεί να μειώσει την έκθεση ατόμων στη glyphosate. 
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες και τα παιδιά που άρχισαν να τρώνε βιολογικά είχαν 70% χαμηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης μετά από 6 ημέρες. 
Και γιατί η glyphosate είναι απειλή στην παραγωγή πολυφαινολών
Φανταστείτε έναν επισκέπτη-έκπληξη να έρχεται στη γιορτή σας και να καταναλώνει όλο το φαγητό πριν προλάβουν οι υπόλοιποι να πάρουν μέρος. 
Αυτό ακριβώς κάνει η glyphosate στα φυτά μας - καταλαμβάνει τους θρεπτικούς τους πόρους, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πολυφαινολών.
Επιπτώσεις της glyphosate στην υγεία και τη διατροφή των φυτών
Αυτό το ύπουλο ζιζανιοκτόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των δέντρων μας και των φυτών μας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη glyphosate μπορεί να μειώσει δραστικά τη συγκέντρωση ευεργετικών πολυφαινολών σε καλλιέργειες όπως οι ελιές.
Οι πολυφαινόλες είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσία των δέντρων και των φυτών έναντι ασθενειών και παρασίτων, αλλά όταν μειώνονται, οδηγούν όχι μόνο σε λιγότερο θρεπτικές καλλιέργειες αλλά και σε πιο ευάλωτες.
Η απώλεια αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών δεν σταματά στα ίδια τα φυτά και τα δέντρα - τα υπολείμματα της glyphosate μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν τη μικροβιακή ποικιλότητα μέσα στα εδαφικά οικοσυστήματα πολύ καιρό μετά την εφαρμογή.
Αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα που επιφέρει αυτός ο διπλός παράγοντας, καθώς τα μικρόβια παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάσπαση της οργανικής ύλης σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών - άρα και υψηλότερα επίπεδα αυτών των πολύτιμων πολυφαινολών.
Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι πολυφαινόλες, όπως και βιταμίνες και πολλά ιχνοστοιχεία επηρεάζονται σε ποικίλο βαθμό από τις διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ζεμάτισμα/blanching, 
το βράσιμο,
το βράσιμο στον ατμό, 
το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα. 
Η απώλεια πολυφαινολών κατά το μαγείρεμα εξαρτάται από την εκάστοτε πολυφαινόλη. 
 Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βράσιμο είναι το πιο επιζήμιο κυρίως λόγω της εκτεταμένης έκπλυσης.
Το βράσιμο στον ατμό, και το ήπιο τηγάνισμα φαίνεται να διατηρούν μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών.
Επίλογος
Το να ξεκλειδώσουμε τα οφέλη των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο δεν είναι μικρό κατόρθωμα. 
Αυτές οι μικροσκοπικές ενώσεις είναι πολύτιμες, αλλά και αναντικατάστατες για τον οργανισμός μας!
Εμείς, απλά χαιρόμαστε το λάδι μας και τα δυναμικά στοιχεία του, που παράγονται μέσω του χημικού εργοστασίου της φύσης - του "μονοπατιού" shikimate. 
Αλλά προσέχουμε από που το προμηθευόμαστε - τα ζιζανιοκτόνα, όπως η glyphosate, μπορεί να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια - 
είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια. 
Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα μας έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Για να είναι όμως λειτουργικά τα  μιτοχόνδριά μας χρειάζονται τα μικροθρεπτικά συστατικά  όπως οι βιταμίνες, 
τα μεταλλικά στοιχεία
και 
τα αντιοξειδωτικά, ειδικά δύο αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ* και το συνένζυμο Q10, υποστηρίζουν την ενέργεια και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια.
Χρειάζονται σωματική δραστηριότητα,
καθόλου επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή, έως καθόλου θρεπτική αξία και προστασία από την παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός μας προλαβαίνει να διορθώσει. 
Και βέβαια τα μιτοχόνδριά μας χρειάζονται άφθονα αμινοξέα, που βρίσκονται στο κρέας, 
στο ψάρι, 
στους ξηρούς καρπούς, 
στους σπόρους, τα φασόλια, 
στις φακές και στα αυγά που περιέχουν επίσης γλουταθειόνη/glutathione, που δρα προστατευτικά στα μιτοχόνδρια.
Και βέβαια και εδώ έχουν το ρόλο τους τα βότανά μας!
Τα βότανα και οι βιοδραστικές τους ενώσεις ενισχύουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διαταραγμένης μιτοχονδριακής λειτουργίας για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών με πρωτοστατούντα το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του, 
το τζίντζερ, 
τη Nigella sativa,
το σκόρδο,
το ganoderma το μανιτάρι,
την Euphorbia fischeriana,
τον Astragalus,
το Panax ginseng. 
Βέβαια οι επιδράσεις των βοτάνων,
των μπαχαρικών και των βιοδραστικών συστατικών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη θεραπεία ασθενειών είναι και αυτές πολύπλοκες!
Ωστόσο, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν εφαρμοστεί νέες τεχνικές, μελετώντας και ερευνώντας τα βότανα!
Σε συνδυασμό με μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες, μπορούν να διαφωτιστούν υποκείμενοι μηχανισμοί με μεγαλύτερη σαφήνεια για να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν ακριβείς στοχευμένοι θεραπευτικοί παράγοντες.
*Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA
Ένα συνένζυμο, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA λειτουργεί στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας για να επαναφορτίσει συγκεκριμένα ένζυμα και να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους για την παραγωγή ενέργειας.
Το ανθρώπινο σώμα παράγει άλφα-λιποϊκό οξύ αλλά σε μικρές ποσότητες. 
Επίσης, πολλά τρόφιμα περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ και
είναι το σπανάκι, 
το μπρόκολο, 
οι πατάτες, 
οι ντομάτες, 
τα λαχανάκια Βρυξελλών, 
τα καρότα,
τα παντζάρια,
το κόκκινο κρέας.
Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη των μιτοχονδρίων έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική, επειδή πολυάριθμες ασθένειες έχουν αποδοθεί σε δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia- https://botanologia.gr/mitochondria-mia-pantachoy-paroysa-kai-poikilomorfi-oikogeneia-organidion/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29360539/ - παναγιόχορτο ή λεονούριο

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πρέπει να θέτουμε στόχους στη ζωή μας που να δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας.

Θεραπεία Kneipp - κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό!
Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η πιο γνωστή θεραπευτική μέθοδος της ιατρικής Kneipp. Ωστόσο, η θεραπεία Kneipp έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και γι' αυτό χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια ως φυσική θεραπευτική μέθοδος για τη θεραπεία και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων. 
Το 2015, η Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού συμπεριέλαβε τη θεραπεία Kneipp στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι πέντε πυλώνες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp...

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές - πάω πάντα στις βιολογικές αγορές- αυτή την εποχή έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα και τα μεταξένια τους και ολόχρυσα "μουστάκια" τους ένα χάρμα οφθαλμών!
Κάθε που πάω λαϊκή αγορά λοιπόν, δεν παραλείπω να πάρω και τα καλαμπόκια μου!
Ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους χρήσης των μεταξένιων "μουστακιών" του καλαμποκιού είναι η παρασκευή ροφήματος!
Αυτό το ήπιο, φυσικό διουρητικό μπορεί να βοηθήσει σε μια ποικιλία παθήσεων, ειδικά σε αυτές που σχετίζονται με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και εξισορροπήσει τους ηλεκτρολύτες και να τονώσει τον οργανισμό μετά από μια επίπονη εργασία!
-. πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού
-. παίρνω το φρέσκο μετάξι του καλαμποκιού, το οποίο πλένω πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό!
-. τα στραγγίζω και τα ρίχνω σε ένα φλυτζάνι αναλόγου μεγέθους
-. βράζω ένα φλυτζάνι νερό.
-. μόλις το νερό μου βράσει το ρίχνω στο φλυτζάνι με τα "μουστάκια" του καλαμποκιού, το οποίο και σκεπάζω με ένα καπάκι.
-. αφήνω το ρόφημά μου σκεπασμένο για 15 με 20 λεπτά της ώρας.
-. μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνω και 
αναλαμβάνουμε! 
Σημείωση:
-. εν συντομία κάποια από τα οφέλη από τα μεταξένια μουστάκια του καλαμποκιού:
  1. προάγει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος
  2. αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά
  3. υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών
  4. είναι φυσικό διουρητικό
  5. βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης
  6. αποτρέπει την κατακράτηση υγρών
  7. βοηθά στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας
  8. ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος
  9. μειώνει την αρτηριακή πίεση
  10. έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  11. προστατεύει το συκώτι
  12. είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  13. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  14. βελτιώνει την πέψη
  15. μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις
  16. προωθεί την υγεία του δέρματος
  17. βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής
  18. υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία
  19. αποτοξινώνει το σώμα
  20. εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες
  21. βοηθά στη θεραπεία των παθήσεων του προστάτη
  22. βοηθά στη θεραπεία της υπέρτασης
  23. καταπολεμά την κόπωση
  24. φυσικό αντικαταθλιπτικό
  25. προάγει την επούλωση πληγών
Τα "μουστάκια" του καλαμποκιού, που συχνά απορρίπτεται ως απόβλητο, είναι ένα ισχυρό και φυσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και ανισορροπιών του οργανισμού μας!
Από την υποστήριξη της υγείας των νεφρών και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προώθηση της υγείας του δέρματος, τα "μουστάκια" του καλαμποκιού είναι ένα πολύπλευρο βότανο που αξίζει τον κόπο να το μελετήσουμε.
Το χρησιμοποιώ σε ροφήματα,
σε εκχυλίσματα ή σε τοπικές εφαρμογές!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – https://botanologia.gr/pos-etoimazo-rofima-me-moystakia-kalampokioy/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669018304576
          μουστάκια καλαμποκιού/
Stigma maydis
Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Bruce H. Lipton - "αγκαλιάζοντας" την εσωτερική μας δύναμη.

Η επίφυσή μας - είναι μια πνευματική κεραία;
Η επιστήμη μας έχει δείξει ότι η επίφυση, που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου μας, είναι πράγματι μοναδική. 
Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται νωρίς στην ανάπτυξή μας και περιέχει κρυστάλλους όταν σχηματίζεται. 
Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να λειτουργούν ως "κρυσταλλικός ραδιοφωνικός δέκτης" που μπορεί να συντονιστεί και να μεταφράσει συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συχνότητες. 
Η επιστήμη αποκαλύπτει πώς η επίφυση μπορεί να λειτουργεί ως μέρος ενός βιολογικού συστήματος που μας συνδέει με σφαίρες της συνείδησης πολύ πέρα από τη συμβατική φυσική.
Αυτή η κρυσταλλική δομή φαίνεται να λειτουργεί ως μετατροπέας - μετατρέποντας μια μορφή ενέργειας σε μια άλλη. 
Αν είναι έτσι, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άγκυρα στον πνευματικό κόσμο, επιτρέποντάς μας να "συντονιζόμαστε" με τις υψηλότερες δονήσεις που υπάρχουν παντού γύρω μας. 
Αυτό δεν είναι αρχαίος μυστικισμός - είναι μια αντανάκλαση της σύγχρονης κβαντικής φυσικής, που μας γνωστοποιεί πως "τα πάντα" είναι ενέργεια, που δονείται σε διαφορετικές συχνότητες. 
Η επίφυση είναι πιθανότατα η εσωτερική μας κεραία, τέλεια σχεδιασμένη για να λαμβάνει και να επεξεργάζεται αυτές τις πνευματικές συχνότητες!
Και όταν επανασυνδεόμαστε με τη βιολογία μας και αγκαλιάζουμε τις δυνατότητες της επίφυσης, μας δίνεται η ευκαιρία να "ξυπνήσουμε" ένα νέο επίπεδο πνευματικής επίγνωσης. 
Το "τρίτο μάτι" δεν είναι μια μυστικιστική έννοια - μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια πιο αρμονική, φωτισμένη εμπειρία της ζωής.
Υπάρχει ένα πολύ όμορφο ρητό που είναι σχετικό εδώ: "Κλείσε τα μάτια σου για να δεις".  
Αυτό το μήνυμα έρχεται σε μια εποχή όπου πολλά άτομα αφήνουν "στην άκρη" τις προγραμματισμένες αντιλήψεις τους και τις προκαταλήψεις τους για την πραγματικότητα,
για τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους, το περιβάλλον και κάνουν χώρο για μια βαθύτερη αλήθεια.  
Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε ένα πεδίο συνείδησης και μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνεται να μας χωρίζουν. 
Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, ας θυμόμαστε ότι η κβαντική φυσική αναγνωρίζει ότι η επιστήμη και η πνευματικότητα δεν είναι ξεχωριστές - είναι συμπληρωματικές. 
Όσο περισσότερο εξερευνούμε τα θαύματα της βιολογίας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κατανόηση της βαθιάς φύσης του ανθρώπινου πνεύματος. 
Το να ανοίξουμε το "Τρίτο μας Μάτι" και να μάθουμε πώς είναι μια βιολογική πραγματικότητα είναι το μήνυμα ενδυνάμωσης που έχουμε στη διάθεσή μας.
Η βιολογία μας είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το σύμπαν μέσα μας.
       -. κείμενο και επιμέλεια κειμένου ntina/thalia - botanologia.gr  με πληροφορίες από το: https://www.brucelipton.com/

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα.
Για τα περισσότερα από αυτά τα βότανα υπάρχουν αναφορές, μελέτες και έρευνες για το πόσο καλά λειτουργούν ή αν αλληλοεπιδρούν με άλλα βότανα, 
συμπληρώματα, 
φάρμακα ή τρόφιμα.
Και βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως ότι το “φυσικό” δεν σημαίνει και “ασφαλές”.
Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το γιατρό mας πριν να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο για κάποια συγκεκριμένη πάθηση!
...και αρχίζω με το:
Χαμομήλι / άνθη
read more:https://botanologia.gr/egkyklopaideia-ygeias-enas-odigos-gia-koina-farmakeytika-votana/

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα

 …μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα”
Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά στον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά αφομοιώνουμε αυτά που τρώμε, έτσι οι ίδιες εκατό θερμίδες φαγητού μπορούν να αποφέρουν λιγότερη ή περισσότερη διατροφική ενέργεια ανάλογα με την ποσότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται μόνιμα στο έντερό μας.
Με τη σειρά της, η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά μας ή σε κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός μας.
Έτσι δεν υπάρχει τίποτα το μηχανικό όταν τρώμε την τροφή μας και η αντιμετώπιση της τροφής ως ένα είδος καυσίμου οδηγεί σε απόλυτες παρανοήσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παραδόξως, η πεπτική οδός έχει περίπου τόσους νευρώνες όσους και η σπονδυλική μας στήλη!
Δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο σκοπός τους, όμως...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα”

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.
Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.
Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι,
τυρί,
γάλα,
αυγά.
Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέμε μπατζίνα.
Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία....
read more:https://botanologia.gr/mpatzina-alli-mia-perifimi-kai-apolaystiki-gymni-pita/

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

όταν με ρώτησαν τι άγνωστο θα είχα να πω για τους καρπούς, θα έλεγα για τις ελιές, τον βελλούδινο καρπό πως...

είναι ένα θαύμα της φύσης,
πως είναι θησαυρός υγείας,
πως είναι ένας βελούδινος καρπός!
μα...
οι ελιές;
ναι, βέβαια οι ελιές!
οι ελιές που... 
-. που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
-. που είναι πηγές ασβεστίου,
καλίου,
ιωδίου,
νατρίου,  
μαγνησίου,  
σίδηρου,
χαλκού,
σεληνίου και
φωσφόρου!
-. που μας παρέχουν αναγκαία αμινοξέα 
-. που μας χαρίζουν τις περίφημες ουσίες Lutein και zeaxanthin - τα 100gr ελιές περιέχουν 510µg Lutein και zeaxanthin, η απόλυτη προστασία της όρασής μας!
-. που μας παρέχουν βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη Ε,
βιταμίνη Β4, η περίφημη Choline, 
βιταμίνη Β9, το περίφημο φολικό οξύ,
βιταμίνη Κ
-. που ρυθμίζουν τα λιπίδια του οργανισμού μας
-. που μας παρέχουν το πολύτιμο λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ, με ισχυρότατες αντιυπερτασικές ιδιότητες, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της υγεία της καρδιάς μας!
-. που μας παρέχουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες τους, ιδανικές στη μνήμη μας και όχι μόνο!
-. που λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχουν, επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλό μας!
-. που η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα!
-. που είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
-. που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
-. που μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ/Alzheimer,
-. που, ναι, προστατεύουν τα κύτταρά μας!
-. που ήρθε και φέτος η εποχή να φτιάξω τις δικές μου ελιές...
και
σε αμέσως επόμενο άρθρο θα σας πω πως!!
...και να σας θυμίσω πως ετοιμάζω μια πεντανόστιμη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών - https://botanologia.gr/mia-nostimotati-focaccia-to-agapimeno-psomaki-ton-paidion/
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
  ἔρρωσθε!    

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλά γαρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ και τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων· ὅτῳ δε τρόπῳ και ἐξ οἵης προφάσιος γίνεται, ἐγώ φράσω σάφα.
…αὕτη δε ἡ νοῦσος ἡ ἱερή καλεομένη ἀπό τῶν αὐτῶν προφασίων γίνεται ἀφ᾽ ὧν και αἱ λοιπαί, ἀπό τῶν προσιόντων καὶ ἀπιόντων και ψύχεος και ἡλίου και πνευμάτων μεταβαλλομένων τε και οὐδέποτε ἀτρεμιζόντων.
ταῦτα δ᾽ ἐστί θεῖα, ὥστε μηδύν δεῖ ἀποκρίνοντα τό νόσημα θειότερον τῶν λοιπῶν νομίσαι, ἀλλά πάντα θεῖα και πάντα ἀνθρώπινα·
φύσιν δε ἕκαστον ἔχει και δύναμιν ἐφ᾽ ἑωυτοῦ, και οὐδέν ἄπορόν ἐστιν οὐδέ ἀμήχανον·
ἀκεστά τε τα πλεῖστά ἐστι τοῖς αὐτοῖσι τούτοισιν ἀφ᾽ ὧν και γίνεται.
ἕτερον γαρ ἑτέρῳ τροφή ἐστι, τοτε δε και κάκωσις....
read more:https://botanologia.gr/alla-gar-aitios-o-egkefalos-toytoy-toy-patheos-osper-kai-ton-allon-nosimaton-ton-megiston/

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ο καθοριστικός ρόλος των εποχικών προϊόντων στη διατροφή μας

Σε πιο παλιά συνέντευξη ο Αντώνης Καφάτος όταν ρωτήθηκε αν είναι ωφέλιμες οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής απάντησε:
“Για τις εταιρείες που τα παράγουν και τα διακινούν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί πλουτίζουν. Στην υγεία μας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά τη βλάπτουν μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης”.
O ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης  υπογράμμισε ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η χρήση τους για λίγες μόνο εβδομάδες δικαιολογείται όταν έχουμε ανεπάρκεια σε κάποια ουσία. 
Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη βιταμίνης D η βιταμίνη του ήλιου ή η βιταμίνη Β12.
“Είναι μεγάλος λάθος η χορήγησή τους για χρόνια” είπε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι όσοι για παράδειγμα έχουν έλλειψη της βιταμίνης D, πρέπει να κάνουν το εξής:
Να εκτίθενται στον ήλιο όποτε έχει ηλιοφάνεια για 15-20 λεπτά ημερησίως χωρίς αντιλιακό. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεσολαβήσει μια ώρα πριν πάει κάποιος για κολύμπι γιατί η προβιταμίνη που παράγεται ξεπλένεται από το δέρμα όταν μπεις στο νερό.
Ο κ. Καφάτος υπογράμμισε ότι οι βιταμίνες, αν χρειάζονται, πρέπει να λαμβάνονται για 4-5 εβδομάδες και όχι περισσότερο, τονίζοντας ότι η χρόνια χορήγηση είναι καταστροφική για την υγεία μας.
"Πετάξτε τα όλα και αγοράστε εποχιακά προϊόντα”
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα εποχιακά προϊόντα εξασφαλίζει στον οργανισμό μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.
Τι να κάνετε καθημερινά
Εξήγησε ότι, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συνήθειες, θα εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.
-. Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως.
-. Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα.
-. Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.
-. Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό.
-. Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Ο κ. Καφάτος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει το πρόγραμμα της νηστείας όλο τον χρόνο ακόμη και για τα παιδιά ηλικίας από 4-5 ετών.
“Τι αγοράζω από τη λαϊκή”
Άλλωστε ο καθηγητής αγοράζει, όπως το συνηθίζει χρόνια, από τη λαϊκή αγορά φρέσκα προϊόντα εποχής.
“Παίρνω πορτοκάλια, μανταρίνια, μπρόκολο, κουνουπίδι και σολωμό.
Μαγειρεύουμε το ψάρι ψητό, βράζουμε το μπρόκολο, τρώμε ρεβίθια που ετοιμάζει η γυναίκα μου και  είμαστε υπερευχαριστημένοι από αυτό το γεύμα.
Τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουμε ή ότι κάτι στερούμαστε.
Το αντίθετο μάλιστα” είπε.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ο νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι: Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα.

     Με ένα άλλο όνομα που συναντάμε την ροδιά στους αρχαιότατους εκείνους χρόνους, ειδικά στους Κρήτες και στους Βοιωτούς, είναι Σίδη ή Σίδα.
Και ο παλιός μύθος, o πιο παλιός από όλους, μας λέει ότι η όμορφη Σίδη ήταν παντρεμένη με τον πανέμορφο Ωρίωνα και παινεύτηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Ήρα!
Τι ήθελε και το έλεγε!
Η Ήρα, όπως ήταν αναμενόμενο, την τιμώρησε.
Η τιμωρία σκληρή, την έστειλε στον κάτω κόσμο.
Εκεί η όμορφη νύμφη Σίδη μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη ροδιά!
Αυτά πολύ-πολύ συνοπτικά μας αναφέρει η μυθολογία.
Η μυθολογία, η αδελφή της ιστορίας και μάλιστα η πρωτότοκος όπως λέει ο Βολταίρος!
Και έρχεται τους νεότερους χρόνους ο Πλίνιος και μας λέει ότι η ροδιά πήρε το όνομά της από τους Φοίνικες, το οποίο διέδωσαν στον κόσμο οι Καρχηδόνιοι.
Μήλο Φοινικικό την ονομάζει – Malus Punicum, και ορμώμενος από την ονομασία αυτή ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778) ο “πατέρας της ταξινόμησης” της δίνει το όνομα “Punica granatum L”.
Από τότε το όνομα Punica granatum L’ καθιερώθηκε ως το επιστημονικό και βοτανικό όνομα της ροδιάς.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος του De Candolle, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όνομα punicum οφείλεται στο κόκκινο χρώμα του άνθους και των καρπών της ροδιάς και όχι στην καταγωγή της από την Καρχηδόνα.
Και κλείνω αυτό μου το άρθρο με δύο θαυμάσιες μαντινάδες πριν επανέλθω με τις θαυματουργές ιδιότητες του ροδιού:
Μέ τση ρογδιάς τό κόκκινο μοιάζουν τά δυό σου χείλη,
θαρρείς πώς τό ζωγράφισε τ΄αγγέλου τό κοντύλι.
           Αγάπη μου ξυνόρογδο, ξαρρωστικό κυδώνι
όλο τόν κόσμο ξαρρωστείς, μά’ μένα ξανατώνεις.
    κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ο νοητικά αποσυντονισμένος μέσος κάτοικος του πλανήτη, προτιμά ένα γυαλιστερό αυτοκίνητο από μια καθαρή ατμόσφαιρα

Σε πολλά γραπτά Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, όπως στον Ηρόδοτο, παρατηρούμε ότι και μόνο μια πιθανή οργή των θεών, δρούσε αποτρεπτικά υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να σέβονται την φύση και κατ΄επέκταση τα δάση.
Μελετώντας δε τη στωική φιλοσοφία παρατηρούμε πως πυρήνας της είναι η θέση και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Σύμφωνα με τις απόψεις των Στωικών ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντός του, διέπεται από τους άτεγκτους φυσικούς νόμους και η ευτυχία και η ευδαιμονία του εξαρτώνται από την αρμονική σχέση του μ’ αυτούς.
H σχέση αυτή είναι απόλυτα συγγενική καθότι ανάμεσα σ’ όλα τα φυσικά όντα υπάρχει η καθολική συμπάθεια.
Πυρήνας και κεντρική ιδέα της στωικής φιλοσοφίας είναι το απόφθεγμα “Oμολογουμένως τη φύσει ζην”.
Σύμφωνα με την άποψη των Στωικών, ο άνθρωπος για να μπορέσει να βρει την ηρεμία και την ευδαιμονία οφείλει να ζει σε αρμονία με τη φύση.
Πρωταρχικό πρόβλημα στη φιλοσοφία τους είναι ο καθορισμός της έννοιας “φύση”.
Tι, δηλαδή ακριβώς, εννοούμε με τον όρο “φύση” και ποια είναι η θέση και η σχέση του ανθρώπου απέναντί της, γιατί μόνο εκείνος που γνωρίζει τη φύση και τη θέση του σ’ αυτήν είναι σοφός.
Όσο για το marketing, ο νοητικά αποσυντονισμένος μέσος κάτοικος του πλανήτη, προτιμά ένα γυαλιστερό αυτοκίνητο από μια καθαρή ατμόσφαιρα…
Θα πρέπει – όμως – να κατανοηθεί πως η μόνη απαραίτητη ύλη για να δομηθεί ένα ανθρώπινο σώμα είναι κατά κύριο λόγο το φαγητό και κατά δευτερεύοντα λόγο έρχονται η κατοικία,
η ενδυμασία,
το αυτοκίνητο και τα λοιπά υλικά αγαθά, όπως αυτά χαρακτηρίζονται, τα οποία παρέχουν τη βιοποριστική στήριξη στο ανθρώπινο σώμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σχέση και η σύνδεση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί γι’ αυτόν το λίκνο της ύπαρξής του, είναι άμεση και βέβαια ο άνθρωπος σε όλους τους πολιτισμούς, έχοντας ανεπτυγμένο το ένστικτο της αυτοπροστασίας, προσπάθησε να καταπολεμήσει ασθένειες χρησιμοποιώντας υλικά προερχόμενα από το φυσικό του περιβάλλον.
Βασίστηκε κυρίως στην παρατήρηση του φυσικού κόσμου.
Έτσι, οι γνώσεις για τις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πολλά ξυλώδη φυτικά είδη στην καθημερινότητά τους.
Χρησιμοποιούσαν το κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) στις κατασκευές,
τη δάφνη (Laurus nobilis) και την ελιά (Olea europaea) ως φαρμακευτικά ή εδώδιμα.
Χρησιμοποιούσαν πολλά ποώδη, κυρίως στη διατροφή τους και ως φαρμακευτικά, τα γνωστά μας ως βότανα, όρος που θα ήταν η βάση για τη σύγχρονη ονομασία της επιστήμης των φυτών, τη “Βοτανική”.
Η σύγχρονη επιστημονική ονομασία πολλών φυτών επίσης, βασίζεται σε ονομασίες και
σε χαρακτηρισμούς των αρχαίων Ελλήνων, όπως για παράδειγμα η Aristolοchia, αναφερόμενη από το Διοσκουρίδη ως “άριστα βοηθείν ταίς λοχοίς”
Τα περισσότερα είδη που περιγράφονται από τον Θεόφραστο,
τον Διοσκουρίδη και άλλους αρχαίους συγγραφείς, αναφέρονται για τη σημαντική φαρμακευτική τους αξία, και σε πολλές περιπτώσεις έχουν βοηθήσει τη σύγχρονη ιατρική στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων, όπως τον τέτανο,
τις ρευματισμές παθήσεις,
τις αιμορραγίες,
τη νεφρίτιδα ως αντισπασμωδικά, αντιφλεγμονώδη ή αναλγητικά!
Σήμερα οι πληροφορίες για τα βότανα λαμβάνονται μέσω εθνοβοτανικών ερευνών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μελέτη των βοτάνων σε σχέση με τον πολιτισμό των ανθρώπων.
Οι εθνοβοτανικές έρευνες περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους και συνεπώς είναι συμμετοχικές προσεγγίσεις, στις οποίες οι ντόπιοι μπορούν να συνεισφέρουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις χρήσεις των φυτών στο περιβάλλον τους.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ταυτοποίηση,
την τεκμηρίωση και τη διατήρηση και χρήση των φαρμακευτικών βοτάνων και όπως λέει και ο εθνοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. “Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά,η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας”
Σήμερα οι ερευνητές συνεχίζουν της μεγάλης κλίμακας μελέτες, ώστε να διερευνηθούν εκτενέστερα οι ενεργές ουσίες των βοτάνων!
Και βέβαια στα βοτανικά ιάματα μπορούμε εύκολα να έχουμε πρόσβαση  όλοι.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr