Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Αμυγδαλέλαιο και καρότο για ενυδατωμένο και χωρίς ψεγάδια πρόσωπο

υγιές λαμπερό δέρμα σε ένα πρόσωπο γεμάτο ζωντάνια και.....
ομορφιά είναι νομίζω επιθυμία όλων μας.....
η υγρασία είναι ένα βασικό συστατικό της διατήρησης......
και της υγείας του.....
και της σφριγηλότατάς του.....
και της ζωντάνιας του....
και της ομορφιάς του....
και της στιλπνότητάς του......
την υγρασία που χρειάζεται η επιδερμίδα του προσώπου μας κατά κύριο λόγω την λαμβάνει από την διατροφή μας και...
κατά δεύτερο από την εξωτερική του περιποίηση και φροντίδα....
ένα λάδι ιδανικό για την εξωτερική φροντίδα του προσώπου μας είναι το αμυγδαλέλαιο....
το αμυγδαλέλαιο είναι ένα λάδι εμπλουτισμένο με σταγόνες υγρασίας και με λιπαρά οξέα τα οποία το βοηθούν να εισχωρήσει στο δέρμα και να....
του προσφέρει την πολύτιμη υγρασία του οι δε....
αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες να το προστατεύσουν από φλεγμονές....
μολύνσεις και ακμή.....
το δε καρότο είναι ένα αποτελεσματικότατο αντιρυτιδικό.....
και ας ξεκινήσουμε....
στο μπλέντερ πολτοποιούμε 250γρ καρότα -πολύ καλά πλυμένα,χωρίς χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα-.....
προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιου ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δυό υλικά μας.....
το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο και μετά από λίγο.....
το εφαρμόζουμε σε πολύ καλά πλυμένο πρόσωπο και λαιμό μέχρι χαμηλά κοντά στο στήθος ενώ επικεντρωνόμαστε με χαλαρό μασάζ στα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ρυτίδων όπως....
γύρω από τα μάτια....
γύρω από το στόμα και δη στο πάνω χείλος.....
μετά από μισή ώρα δράσης ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.......
και τώρα ενυδάτωση  και σύσφιξη....
εφαρμόζουμε σε όλο το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό καθαρό αμυγδαλέλαιο.....
δεν φοβόμαστε την περιοχή των ματιών γιατί το αμυγδαλέλαιο είναι το πιο ιδανικό λάδι για την περιοχή των ματιών.....
για τις ρυτίδες γύρω από αυτά και για τους μαύρους κύκλους.....
συνεχίζουμε με απαλό μασάζ μέχρι το λάδι μας να απορροφηθεί.....
αν έχουμε επιμονή και υπομονή και κάθε πρωί πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ουδέτερο σαπούνι......και...
μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία με το αμυγδαλέλαιο σε......
σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα....
( και ένα μυστικό...αγοράστε ένα από εκείνα τα πινέλα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άντρες για να κάνουν αφρό στο πρόσωπο για να ξυριστούν και πλένετε το πρόσωπό σας με αυτό κάθε μέρα πρωί και ή βράδυ...μετά από λίγο καιρό θα δείτε την διαφορά-το πινέλο είναι πάμφθηνο-).
αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε με ένα ακόμα επιπλέον μασάζ με αιθέρια έλαια κάνοντας συνδυασμούς με τρία αιθέρια κατά διαστήματα....
τα αιθέρια που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι τα εξής:
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο(άψογο αντιγηραντικό και αντιρυτιδικό).
αιθέριο έλαιο λεβάντα....
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ( από τα καλύτερα συσφικτικά και αντιρυτιδικά)....
αιθέριο έλαιο γεράνι.....
αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο....
αιθέριο έλαιο χαμομήλι....
αιθέριο έλαιο ylahg ylang..
αιθέριο έλαιο φασκόμηλο....
αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο....
και μερικά λάδια:
λάδι καρότου....
λάδι καλέντουλας....
λάδι σταφυλιού....
λάδι νυχτολούλουδου....
λάδι τριαντάφυλλου....και...
αν θέλετε ένα συνδυασμό σαν παράδειγμα για μετά το αμυγδαλέλαιο να ένας:
στην παλάμη μας σταλάζουμε από τρεις σταγόνες....
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο....
αιθέριο έλαιο λεβάντας...και
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ....
κάνουμε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθούν τα έλαιά μας προσέχοντας να μην πάμε πολύ κοντά στην περιοχή των ματιών......
φίλες μου η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ σύντομη αρκεί να την συνηθίσετε.....
  • πλένουμε το πρόσωπο με το πινέλο και το σαπούνι....
  • κάνουμε μασάζ με αμυγδαλέλαιο....και...
  • συνεχίζουμε κάνοντας μασάζ με τα αιθέρια έλαια.....
την μάσκα με το καρότο και το αμυγδαλέλαιο την κάνουμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα....
τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα....
τα αιθέρια έλαια προσφέρουν επιπλέον ευεξία...και.... 
το βασικότερο δεν επιβαρύνουμε το πρόσωπό μας με καλλυντικά που δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν μέσα.....και....
δεν σπαταλάμε μια περιουσία
καλή αρχή......
photo 1x.com-by:Awan Setiawan 
thalia

29 σχόλια:

  1. η κοπέλα!;θάλεια, αυτό το πρόσωπο το έχει λόγω αμυγδαλέλαιου!ή τρώει και μερικά αμύγδαλα;!!
    βότανον=εκ του βοτόν=αυτό που βόσκεται-τρώγεται απο τα ζώα (γιαυτό δεν πάνε στον γιατρό τα ζώα-ενώ το "ζώον" ο άνθρωπος δεν βόσκει βότανα (μπέε) όπως "παλιά" και άρχισε και συνεχώς αρρωσταίνει!(βόσκουν! δεν τα κανουν τσαϊ!)
    σκέφτομαι ακόμα βό-τανον/βιο-τον(α-βιω-τον)
    δηλαδή τρόφιμο-βροτόν για επι-βίωση
    αυτά και αεί-θάλλειν εύ-χομαι
    δον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τώρα εγώ μπορώ να μην γελάσω!!!!!και για τα αμύγδαλα και για το αμυγδαλέλαιο και για την κοπέλα που μάλλον κάποιος είχε και κέφι όταν την έκανε και...
    για το "ζώον" όντος τον άνθρωπο φίλε μου που έχει καταφέρει μέχρι και τα ζώα να τα αρρωσταίνει-για αυτό μάλλον πρέπει να κλαίω-
    καλό Σ/Κ καλέ μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!!! Τα καρότα να τα βράσω πριν τα πολτοποιήσω; Επίσης, αφού περάσω το αμυγδαλέλαιο στο πρόσωπό μου, πρέπει να το πλύνω μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι βέβαια
    διαβάστε καλά τι γράφω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα!Νομιζα πως τα αιθερια ελαια δεν πρεπει να ακουμπανε αδιαλυτα στο δερμα παρα μονο μεσα στο ελαιο.Εκτος αν επιτρεπεται επειδη το προσωπο εχει ακομα το αμυγδαλελαιο πανω. Γιατι να μην γινεται η διαδικασια -λαδι,αιθερια ελαια- ταυτοχρονα?
    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κάποια αιθέρια έλαια ναι δεν τα βάζουμε αδιάλυτα στο πρόσωπο
    αυτά που δίνω -ποτέ περισσότερα από τρία- και αφού πρὠτα έχουμε κάνει μασάζ με αμυγδαλέλαιο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε
    και ναι μπορούμε να αναμύξουμε τα λάδι με τα αιθέρια που θέλουμε όπως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο λάδι εκτός από το αμυγδαλέλαιο
    οι συνδιασμοί είναι πάρα πολλοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!αν θελουμε να κανουμε μιξη το λαδι με τα αιθερια ελαια και να το χρησιμοποιουμε αντι για κρεμα τι αναλογια θα εχουμε και ποια αλλα ειναι καταλληλα ενυδατικα και αντιγηραντικα;ευχαριστω εκ των προτερων!

      Διαγραφή
    2. έχω γράψει επανειλημμένως για το πια λάδια είναι ενυδατικά και πια αντιγραφικά - βάλτε στην αναζήτηση του blog "λάδια" στην αρχή της σελίδας και αριστερά για να τα διαβάσετε αναφέρω και αναλογίες

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα!!
    Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο βότανο που να επουλώνει ουλές.
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://botanologia.blogspot.com/2011/06/blog-post_16.html
      .................
      διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση
      το βαλσαμέλαιο είναι το καλύτερο επουλωτικό λάδι των πληγών των ελκών και των ουλών

      Διαγραφή
    2. βοηθάει και ουλές απο ακμή..??

      Διαγραφή
  8. διαβάστε πολύ καλά τι γράφω για το βαλσαμέλαιο και τις αναρτήσεις που έχω κάνει για την ακμή
    την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα..το προσωπό μου είναι μικτό προς λιπαρό, αν βάζω κάθε βράδυ αμυγδαλέλαιο μήπως βγάλω σπυράκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θάλεια, μιας και αναφέρεις ότι το αμυγδαλέλαιο ενδείκνυται και για τις περιοχές των ματιών, ξέρεις αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ως ξεβαφτικό ματιών; Έχω αλλεργία στα γαλακτώματα και γι' αυτό το λόγω ξεβάφομαι με παιδικό λάδι, αλλά θα ήθελα να το αντικαταστήσω με κάτι φυσικό και αγνό.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβάστε την ανάρτησή μου "Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας"
      http://botanologia.blogspot.com/2010/06/blog-post_8338.html

      Διαγραφή
  11. otan den ksereis thn apanthsh les na diavasoume tis anarthshs sou..malista...etsi ftiaxnw ki egw blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μέσα στην ανάρτηση υπάρχει η απάντηση
      δεν είναι δυνατόν να γράφω χίλιες φορές τα ίδια πράγματα
      και αν θέλετε να κάνετε blog
      δεν σας εμποδίζει κανένας είστε ελεύθερη να κάνετε

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το blog! Μπήκα τυχαία γιατί έχω έντονους μαύρους κύκλους και μια φίλη μου πρότεινε αμυγδαλέλαιο, έτσι άρχισα να ψάχνω, και τώρα έχω κολλήσει διαβάζοντας τα άρθρα σας, σκέφτομαι να πετάξω όλα αυτά τα χημικά που βάζω πάνω μου και να το ρίξω στα αιθέρια έλαια! Έχω τόσες πολλές απορίες και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να σε ενοχλήσω με μερικές απορίες μου! Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ!!!
      σε ότι μπορώ και έχω χρόνο βέβαια θα απαντήσω

      Διαγραφή
  13. Γεια σας Θάλεια! Ευχαριστούμε πολύ για τις αναρτήσεις σας, είναι θησαυρός!

    Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις σχετικά με το ουδέτερο σαπούνι που χρησιμοποιείτε. Μπορούμε άφοβα να το χρησιμοποιήσουμε και στα μάτια/βλεφαρίδες; Επίσης, το συγκεκριμένο σαπούνι που χρησιμοποιείτε από πού θα μπορούσαμε να το προμηθευτούμε και πώς να το ζητήσουμε;

    Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια με τις όμορφες αναρτήσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ Λία μου...
      καλή μου τα ουδέτερα σαπούνια δεν έχουν φόβο
      μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε όλο το πρόσωπο και σε όλο το σώμα
      τα φαρμακεία έχουν διάφορα ουδέτερα σαπούνια που δεν προσβάλουν το PH του δέρματός μας διάλεξε όποιο θέλεις

      Διαγραφή
  14. προς τον φίλο ή φίλη ανώνυμο-η και για το σχόλιο του-της για τα σαπούνια
    ........
    δεν μπορώ να ανεβάσω το σχόλιό σας διότι περιέχει το όνομα προϊόντος
    έχετε απόλυτο δίκιο για αυτά που λέτε για τα σαπούνια
    αν θέλετε ξανά-στέλνετε το σχόλιό σας χωρίς το όνομα του προϊόντος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια και πάλι για το ενδιαφέρον ιστόλογιό σας. Κατανοητή η επισήμανσή σας για την ονομαστική αναφορά του προϊόντος, η οποία έγινε γιατί το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται στην βιβλιογραφία ως προϊόν αναφοράς για τα συνθετικά σαπούνια.
    Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι το pH δεν πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής ενός προϊόντος καθώς είναι περισσότερο διαφημιστικό τέχνασμα. Η επιδερμίδα είναι όξινη (με pH γύρω στο 5.5) γιατί έτσι προστατεύεται από βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμούς. Όταν χρησιμοποιούμε ένα σαπούνι, του οποίου το pH κυμαίνεται από 8 έως 10, είναι δηλαδή αλκαλικό, το pH της επιδερμίδας ναιμεν αυξάνεται προσωρινά άλλα επανέρχεται πολύ γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα με τα συνθετικά “σαπούνια” καθώς και τα υγρά “σαπούνια” που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, είναι ότι περιέχουν ισχυρά επιφανειοδραστικά, τα οποία επί το πλείστον είναι παράγωγα του πετρελαίου. Οι ουσίες αυτές αφαιρούν τις χρήσιμες φυσικές λιπαρές ουσίες που παράγει το δέρμα με αποτέλεσμα να δημιουργούν ξηρότητα και δερματικά προβλήματα.
    Το πιο ήπιο καθαριστικό που υπάρχει είναι το σαπούνι ελαιολάδου, το οποίο μπορεί ο καθένας να το κατασκευάσει ακόμα και στο σπίτι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα Αλέξανδρε!!!
    έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα αυτά όπως και για το "όξινο της επιδερμίδας"μας
    ο όξινος μανδύας της κεράτινης στοιβάδας του δέρματός μας έχει pH 4.5 - 6 ανάλογα βέβαια και με την περιοχή του σώματος που βρίσκεται
    αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω-αν γνωρίζεις βέβαια- είναι για τη βαζελίνη την οποία χρησιμοποιούν σαν συστατικό πολλά σαπούνια
    η βαζελίνη ως γνωστό είναι παράγωγο του πετρελαίου
    η ερώτησή μου είναι
    η βαζελίνη ενδείκνυται ή
    αντενδείκνυται στην παραγωγή σαπουνιών;
    να διευκρινίσω ότι δεν έχω ασχοληθεί με τα σαπούνια εκτενώς
    ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Θάλεια ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η βαζελίνη είναι η εξελληνισμένη εμπορική ονομασία για τον πετρελαϊκό ζελέ (Petroleum jelly), που σωστά αναφέρεις είναι προϊόν που συλλέγεται κατά την εξόρυξη του πετρελαίου. Σαν υλικό δεν μπορεί να σαπωνοποιηθεί δηλαδή δεν αντιδρά με ισχυρές βάσεις (π.χ. NaOH, KOH). Το ίδιο ισχύει και για το ορυκτό έλαιο (mineral oil) που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε καλλυντικά, και είναι προϊόν της κλασματικής απόσταξης του πετρελαίου. Να σου πω την αλήθεια δεν έχω δει πολλά σαπούνια να περιέχουν είτε πετρελαϊκό ζελέ είτε ορυκτό έλαιο. Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται κατά κόρον γιατί είναι δύο πολύ φθηνά υλικά και επίσης λειτουργούν ως φράγμα ενάντια της απώλειας υγρασίας από το δέρμα.
    Σχεδόν σε όλα τα σαπούνια που χρησιμοποιούνται ως καλλυντικά γίνεται η λεγόμενη υπερλίπωση (superfating). Δηλαδή το σαπούνι περιέχει λιπαρές ουσίες μη σαπωνοποιημένες οι οποίες παραμένουν στην επιδερμίδα μετά το πλύσιμο για περιποίηση του δέρματος. Στα ακριβά φυτικά σαπούνια για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται συνήθως φυτικά έλαια που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα, στα οποία κάνεις εκτενή αναφορά στο ιστολόγιό σου. Η βαζελίνη μόνο ως τέτοιο συστατικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός και αν πρόκειται για συμβατικό σαπούνι ή συνθετικό καθαριστικό με αυτή την επωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε,ευχαριστώ πολύ-πολύ για την απάντηση και για τις υπόλοιπες που μου δημιούργησες!!!
      τελικά το έχω παρατηρήσει,μιά ερώτηση κάνω χίλιες μου δημιουργούνται και θέλω να μάθω μετά...
      μου κέντρισες το ενδιαφέρον για τα σαπούνια...

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα Θάλεια.Είναι υγιές να χρησιμοποιήσω 4 διαφορετικά έλαια για θεραπεία του προσώπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θαλεια σ ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου.τις υπεροχες μασκες μπορω να τις διατηρω στο ψυγειο για μια βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ότι κάνουμε με λάδια και αιθέρια έλαια ναι
      ότι κάνουμε με φρέσκα φρούτα και βότανα ( π.χ με μήλο,με πορτοκάλι,με μαϊντανό)όχι μόνο μία με δύο μέρες το πολύ
      την καλημέρα μου!!!

      Διαγραφή