Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Tα κορυφαία βότανα και φρούτα για τους διαβητικούς

Διαβήτης – Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη να τον έχουν υπό έλεγχο , καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως όταν γνωρίζουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη είναι και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του,και μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,με άσκηση, 
και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα πουμε τις υψηλές ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς , σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές , είναι:
#1.  τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22 , περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες , 
οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Οι ανθοκυανίνες , βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένωντων φρούτων...
read more:https://botanologia.gr/ta-koryfaia-votana-kai-froyta-gia-toys-diavitikoys/

Οι δράσεις των βοτάνων : Ισχυρότατα αντιπυρετικά βότανα

“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming

Πυρετός  – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C  κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-antipyretika-votana/

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ:
-. ελαιόλαδο - όσο θα μου πάρει
-. 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες*
-. 300gr περίπου μανιτάρια, χρησιμοποιώ πάντα βιολογικά μανιτάρια, ανάλογα κάθε φορά τι έχω
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
-. 4 με 5 κλαράκια άνηθο και 
όποτε έχω, 4 με 5 κλαράκια μάραθο
-. 4 με 5 κλαράκια μαϊντανό
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
-. μαύρο πιπέρι - όσο μου αρέσει
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-. θαλασσινό αλάτι
-. 250gr ταλιατέλες
-. 1 ποτήρι του κρασιού ζωμό λαχανικών - πάντα έχω στο ψυγείο μου ζωμό λαχανικών
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες - έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες
και
κόβω, αν χρειάζεται, τα μανιτάρια μου σε σχετικά μεγάλα κομμάτια,
στο τηγάνι μου ρίχνω το λάδι να κάψει και
σοτάρω τις μπουκίτσες του κοτόπουλου,
όταν ροδίσουν προσθέτω τα μανιτάρια και ανακατεύω συνεχώς,
όταν καταλάβω πως έχουν σχεδόν μαραθεί, 
προσθέτω τις λιαστές ντομάτες,
τα μυρωδικά μου και
τα μπαχάρια μου!
παράλληλα, ετοιμάζω τις ταλιατέλες μου - τις βράζω σε ελάχιστο νερό για ένα μόνο λεπτό και
τις ρίχνω στο τηγάνι μου με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, 
προσθέτω το ζωμό λαχανικών,
ανακατεύω πολύ καλά και
αφήνω το φαγητό μου να τραβήξει τα υγρά του για 1-2 λεπτά και 
σερβίρω!
συνοδεύω το φαγητό μου με ζωμό λαχανικών με τζίντζερ και πολύ-πολύ λεμόνι ή με ένα ντελικάτο άσπρο κρασί, αυτό εξαρτάτε πάντα από τους συνδαιτυμόνες μου!
          *το φαγητό μου αυτό, το κάνω και χωρίς κοτόπουλο, είναι εξίσου θεσπέσιο!
Έρρωσθε!!!
από τις συνταγές μου:ntina/thalia

Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες

 
Πως οι  “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο και μας προστατεύει από τις ρυτίδες και την γήρανση

Κολλαγόνο και διατροφή, και ναι , το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών του οργανισμού μας και είναι η κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.
Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρά μας και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.
Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ και ανθεκτικό μόριο που μαζί με την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματός μας.
Και αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  , οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, 
χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.....

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Τα παιδιά μας θα μάθουν να τρώνε λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε έγκαιρα

Ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά τρώνε περισσότερα λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε από πολύ μικρή ηλικία και δε σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία, σύμφωνα με πολλές έρευνες.
Μία από τις έρευνες περιελάμβανε μωρά και παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία, και κατέρριψε το μύθο που υποστηρίζει ότι οι φυτικές γεύσεις γενικά και ειδικά των λαχανικών πρέπει να καλύπτονται ή να εφευρίσκονται παραπλανητικοί τρόποι και τεχνάσματα προκειμένου τα παιδιά να φάνε λαχανικά.
“Για τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους, η έρευνά μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση”, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Marion Hetherington, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leeds
“Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο ή δεν του αρέσουν τα λαχανικά, η μελέτη μας δείχνει ότι αν στο παιδί  δοθούν λαχανικά 5 έως 10  φορές συνεχόμενα αυτές είναι αρκετές, ώστε να αποδεχτεί τα λαχανικά και να αρχίσουν οι γεύσεις τους να του αρέσουν και να μην το ξενίζουν”...