Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα είπα...

Τι είναι όμως τα προσαρμογόνα βότανα;
“Προσαρμογόνο” είναι σχετικά πρόσφατος ιατρικός όρος και αναφέρεται στην ουσία η οποία προσφέρει μια,  όχι συγκεκριμένη, ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να αντισταθεί στους στρεσογόνους παράγοντες.
Ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά το 1947 από τον Ρώσο επιστήμονα και σπουδαίο τοξικολόγο Nikolay Vasilievich Lazarev για να περιγράψει:
“τη μοναδική δράση κάθε ουσίας η οποία υποστηρίζει και αυξάνει, όχι συγκεκριμένα, την αντοχή ενός οργανισμού έναντι των αρνητικών επιρροών”
Το 1958 ο Dr. Israel Brekhman -ο οποίος αφιέρωσε την επιστημονική του καριέρα στην ανακάλυψη νέων ουσιών,οι οποίες θα προωθούσαν την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων και ο οποίος ονομάστηκε “ο βασιλιάς των προσαρμογόνων” -μαζί με τον συνάδελφό του Igorʹ Vasilʹevich Dardymov καθιέρωσαν τον ακόλουθο ορισμό για τα προσαρμογόνα:
“θα πρέπει να είναι ακίνδυνα, να επιφέρουν την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, η δράση τους να είναι όχι συγκεκριμένη και να είναι ομολοποιητική/εξομαλυντική και να βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αντισταθεί σε ευρύ φάσμα δυσμενών συνθηκών, ανεξάρτητα από την έκταση και την κατεύθυνση της παθολογικής κατάστασης”
Και ερχόμαστε στα βότανα τα οποία έχουν ακριβώς αυτές τις ιδιότητες δηλαδή
Το προσαρμογόνο βότανο –
– είναι μη τοξικό, δεν επιφέρει δηλαδή επιπλοκές και βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αντισταθεί σε ευρύ φάσμα δυσμενών συνθηκών, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αλλαγή του κλίματος, η ακτινοβολία, οι μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν διαπροσωπική δυσαρμονία, σωματική, χημική ή βιολογική καταπόνηση και πολλά άλλα
– διατηρεί την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή, μπορούν τα προσαρμογόνα να αντισταθμίσουν ή να αντισταθούν σε σωματικές διαταραχές που προκαλούνται από εξωτερικό στρες.
– δεν βλάπτει τις κανονικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.
– δεν περιορίζει τη δράση του μόνο σε συγκεκριμένους ιστούς και όργανα.
– είναι και αυτό και τα αποτελέσματά του στο σύνολό τους φυσιολογικά.
– ασκεί ομαλοποιητική και εξομαλυντική δράση στο σώμα.
– μειώνει ειδικά το στρες, τόσο το ψυχικό όσο και το σωματικό και για να το πούμε απλά: τα προσαρμογόνα βότανα βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί.
Είναι δηλαδή τα προσαρμογόνα βότανα:
– ορμονικοί ρυθμιστές του οργανισμού μας.
– έχουν τη μαγική ιδιότητα να προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας.
– βοηθούν στη θεραπεία των παθήσεων με τον εξής μαγικό θα λέγαμε τρόπο:
Επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
ας θυμηθούμε εδώ λίγο τη λυγαριά: το βότανο ίαμα– και έγραφα εκεί:
Παρατηρώντας τις ιδιότητες της λυγαριάς ίσως σκεφτούμε ότι είναι αντιφατικές.
Δεν είναι όμως έτσι, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ή ιδιότητα της λυγαριάς είναι ότι είναι ένα βότανο εξομαλυντικό, είναι ένα ίαμα, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό που έχει ταλαιπωρηθεί και νοσεί να επανέλθει στην πρότερή του υγιή κατάσταση.
Βοηθάει να βρει πάλι την ισορροπία του, θα επιτρέψει να συμβεί ότι είναι καλύτερο!
Έτσι ακριβώς.
Το προσαρμογόνο βότανο προσφέρει στον οργανισμό μας αυτό –και όχι άλλο– που χρειάζεται αυτή τη στιγμή...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες!
Στην Ayurveda, το μέλι θεωρείται το πιο πολύτιμο και θαυματουργό προϊόν της φύσης και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών είτε μόνο του είτε μετά την έγχυσή του με βότανα. 
Είναι ένα φυσικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο που χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσικό γλυκαντικό και βέβαια, χωρίς παρενέργειες. 
Έχει αντιβακτηριακές, 
αντιιικές, 

αντιμυκητιασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 
Είναι υποστηρικτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Αποδεικνύεται επίσης ιδιαίτερα ευεργετικό στη διαχείριση/θεραπεία διαφόρων διαταραχών όπως κρυολογήματα, 
βήχας, 
καρκίνος, 
διαβήτης, 
επούλωση πληγών
και καρδιαγγειακές διαταραχές. 
Έτσι, στο διάβα των αιώνων οι γιατροί και θεραπευτές, οι οποίοι αναζητούσαν τις καλύτερες δυνατές θεραπείες εμπότισαν το μέλι με βότανα, το οποίο καινούργιο μείγμα χρησιμοποίησαν επίσης για την αποκατάσταση των πληγών,
του διαβήτη, 
το λεμφοίδημα
και για την πρόληψη χρόνιων δηλητηριωδών ασθενειών ως μέρος του λαϊκού φαρμακευτικού τους συστήματος. 
Όπως είναι κατανοητό, το μέλι βοτάνων έχει τις πανίσχυρες ιδιότητες τόσο του μελιού όσο και των βοτάνων. 
Των βοτάνων, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά αιώνες τώρα, ολόκληρα ή ως ροφήματα - εγχύματα, αφεψήματα - για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων,
φλεγμονών, τραυμάτων,
πληγών κ.λπ. 
Έτσι, η συνδυασμένη επίδραση των βοτάνων και του μελιού με τη μορφή φυτικού μελιού ενισχύει περαιτέρω την ανοσία του οργανισμού μας, διατηρώντας την υγεία μας!
Το μέλι είναι ένα αποδεδειγμένο θεραπευτικό των πληγών, που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπινους πολιτισμούς από αμνημονεύτων χρόνων και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου. 
Όταν εμποτίζεται με φαρμακευτικά βότανα, οι ιδιότητές του,
οι δυνατότητές του και
οι δράσεις του και οι  πολλαπλασιάζονται!
     σε επόμενο άρθρο θα σας δείξω πως εμποτίζω αγαπημένα σε μένα βότανα στο μέλι μου!
και ας θυμηθούμε: 
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia - botanologia.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Alzheimer και βότανα

Alzheimer
Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν, το Alzheimer δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος και βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γεροντική άνοια.
Ποιοι άνθρωποι όμως παθαίνουν Alzheimer;
Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Alzheimer.
Παρότι δεν κατανοούμε ακόμα πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο που οδηγεί στην εκδήλωση Alzheimer, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι
-. ο τρόπος ζωής
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Οι άνθρωποι που έχουν υγιή τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Alzheimer.
Ο υγιής τρόπος ζωής περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων.
και...

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ποιες οι διαφορές μεταξύ μπαχαρικών και βοτάνων ντίνα;

λοιπόν...
βασική διαφορά
-. τα μπαχαρικά προέρχονται από διάφορα μέρη ενός φυτού εκτός από τα φύλλα
ενώ 
-. τα βότανα προέρχονται από τα φύλλα του φυτού!
Τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες ομάδες με βάση τη γεύση, την ταξινόμηση ή το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται. 
Με βάση τη γεύση, τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 ομάδες: 
1. καυτερά μπαχαρικά που είναι 
το μαύρο και άσπρο πιπέρι, 
το πιπέρι καγιέν, 
η μουστάρδα, 
το τσίλι), 
2. μπαχαρικά ήπιας γεύσης που είναι 
η πάπρικα, 
ο κόλιανδρος,
3. αρωματικά μπαχαρικά που είναι
το γαρύφαλλο, 
το κύμινο, 
ο μάραθος 
ο άνηθος, 
το μοσχοκάρυδο,
η κανέλα και 
4. αρωματικά βότανα και λαχανικά που είναι 
το θυμάρι, 
ο βασιλικός, 
η δάφνη, 
η μαντζουράνα, 
το κρεμμύδι, 
το σκόρδο
Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι φυσικές πηγές γεύσεων και χρωμάτων και έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από αρχαιοτάτων χρόνων και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών επειδή περιέχουν ισχυρές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτική ισχυρότατη προστασία!
...και μερικές πληροφορίες ακόμα για τα πολύτιμα μπαχαρικά και βότανα...
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα όπως το δεντρολίβανο, 
το φασκόμηλο και
η ρίγανη έχουν υψηλότατη αντιοξειδωτική δράση,

από τα μπαχαρικά την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση την έχει το γαρύφαλλο!
Το γαρύφαλλο, 
το μπαχάρι, 
η κανέλα, 
η ρίγανη,
η τριγωνέλλα  και το μοσχοκάρυδο
έχουν και την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά!
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα των μελετών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα εμπορικά διαθέσιμα φυσικά αντιοξειδωτικά λαμβάνονται από το δεντρολίβανο, 
τη ρίγανη και το φασκόμηλο
λόγω των σχετικά υψηλών αντιοξειδωτικών τους δράσεων, της εύκολης απομάκρυνσης των αρωματικών ενώσεων και της εκχύλισης των δραστικών συστατικών τους!!!
και μεις;
μα, είναι απλό...
έχουμε πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μας όλα τα παραπάνω μπαχαρικά και βότανα,
και το βασικότερο; - δεν τα ξεχνάμε εκεί,
τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας με όποιον τρόπο μας αρέσει!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

Πρώτες Βοήθειες, πνιγμονή στα παιδιά και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πλήρης ανάλυση ΚΑΡΠΑ!

Πρώτες Βοήθειες: Τι κάνουμε αν κάποιος πνίγεται από φαγητό
Ένα σύνηθες περιστατικό επείγουσας ανάγκης είναι ο πνιγμός από φαγητό. 
Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ενώ απολαμβάνουμε ένα γεύμα και ξαφνικά κάποιος στραβοκαταπιεί.
Ο πνιγμός συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο κολλάει στο λαιμό ή στην τραχεία εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. 
Στους ενήλικες συνήθως φταίει ένα κομμάτι τροφής. 
Τα μικρά παιδιά συχνά πνίγονται από μικρά αντικείμενα. 
Ο πνιγμός είναι απειλητικός για τη ζωή. Κόβει το οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Δίνουμε τις πρώτες βοήθειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα εάν εμείς ή κάποιος άλλος πνίγεται. Για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις καταστάσεις, μαθαίνουμε τον ελιγμό Heimlich και την ΚΑΡΠΑ σε ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών.

                     
                                  https://www.youtube.com/watch?v=_GgUoPy2ZRs
στις επόμενες ιστοσελίδες παρατηρήστε τις εικόνες για καλύτερη κατανόηση:
επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η κατανάλωση σκόρδου είναι ευεργετική για τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος στον άνθρωπο:Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές

Οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του διαβήτη και της λιπώδους νόσου του ήπατος 
Αποτελεί σημαντικό παθολογικό χαρακτηριστικό πολλών χρόνιων παθήσεων. 
Η δυσλιπιδαιμία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης TC, 
LDL-C και TG και της μειωμένης HDL-C, αποτελεί σημαντική αιτία καρδιαγγειακής νόσου. ιδίως των στεφανιαίων επεισοδίων και της αθηροσκλήρωσης. 
Η χρόνια ηπατική νόσος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων,
Προς το παρόν, οι περισσότερες από τις κλινικές θεραπείες για τις μεταβολικές ασθένειες των γλυκολιπιδίων είναι συμπτωματικές και εστιάζονται στη συμπτωματική ανακούφιση και οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι επιρρεπείς σε τοξικές παρενέργειες, που προκαλούν πόνο στους ασθενείς. 
Ως εκ τούτου, οι έρευνες έχουν εστιαστεί στην εύρεση αποτελεσματικών ουσιών από φυσικά προϊόντα με ελάχιστες τοξικές παρενέργειες για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών των γλυκολιπιδίων.
Το σκόρδο, που χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή ιατρική ως αρωματικό και λειτουργικό τρόφιμο, καθώς και ως παραδοσιακό φάρμακο, έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, με μια σειρά από λειτουργίες όπως αντικαρκινικές, 
αντιοξειδωτικές, 
αντιμικροβιακές, 
αντιμεταλλαξιογόνες, 
αντιασθματικές, 
ανοσοτροποποιητικές και πρεβιοτικές λειτουργίες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά στο σκόρδο προκύπτουν από την παρουσία θείου και μιας ποικιλίας ενώσεων, όπως η allicin, 
η alliin και το methyl allyl trisulfide 
Μελέτη- https://link.springer.com/article/10.1007/s00592-004-0150-2 - αποδεικνύει ότι το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό φυτικό φυτό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ομοίως, η υπογλυκαιμική επίδραση του σκόρδου έχει αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα.
Η υπολιπιδαιμική επίδραση του σκόρδου περιλαμβάνει έναν περίπλοκο μηχανισμό και μελέτες έχουν βρει ότι μια ποικιλία εκχυλισμάτων σκόρδου παίζει ρόλο στη μείωση των λιπιδίων του αίματος μέσω διαφορετικών μηχανισμών.
Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη - https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1692 -  είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιδράσεις του σκόρδου στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις παραμέτρους λιπιδίων στον άνθρωπο μέσω συστηματικής αξιολόγησης και μετα-ανάλυσης. Παρέχει νέες ιδέες για την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων κατά των ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό των γλυκολιπιδίων.
Στη μελέτη βλέπουμε τους πίνακες όπου παρουσιάζονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των μελετών που ενσωματώθηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση. 
Τα 22 άρθρα περιελάμβαναν συμμετέχοντες με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως υπερλιπιδαιμία, 
αιμοκάθαρση, 
διαβήτη τύπου 2, 
έμφραγμα του μυοκαρδίου, 
στεφανιαία νόσο, 
μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, 
παχυσαρκία, 
υπέρταση, 
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγιείς ενήλικες. 
Τα περισσότερα από τα άτομα δεν έλαβαν καμία φαρμακευτική αγωγή κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ ορισμένα συνέχισαν την καθημερινή τους φαρμακευτική αγωγή καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής. 
Σκόνη σκόρδου χρησιμοποιήθηκε σε 17 δοκιμές, 
ενώ λάδι σκόρδου, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, 
ωμό σκόρδο και εντερικά συμπληρώματα σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν σε 7 δοκιμές. 
Οι ημερήσιες δόσεις κυμαίνονταν ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος, 
με σκόνη σκόρδου που κυμαίνεται από 300 έως 22.400 mg/ημέρα, σκόρδο έλαιο στα 4000 mg/ημέρα, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου στα 1200–6000 mg/ημέρα, 
ωμό σκόρδο στα 4000 mg/ημέρα, και συμπληρώματα σκόρδου με εντερική επικάλυψη στα 800 mg. 
Οι δοσολογίες των παρασκευασμάτων σκόρδου δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμες λόγω των διαφορών στο δραστικό συστατικό και στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ των διαφορετικών τύπων παρασκευασμάτων, σκόνη, 
λάδι, 
παλαιωμένο εκχύλισμα και ωμά.
Επιπλέον, η δοσολογία του δραστικού συστατικού μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο επεξεργασίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σκόρδο έχει ευεργετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και στα λιπίδια του αίματος και η συσχέτισή τους ήταν στατιστικά σημαντική.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σκόρδου είχε σημαντική επίδραση στην TC, 
την LDL και την HDL. 
Η ικανότητα του σκόρδου να ρυθμίζει τις TC, 
LDL, 
HDL και TG έχει συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις που προέρχονται από διαταραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι η αυτοθεραπεία θυμήθηκα αυτό που μας έχει πει ο dr.Bruce Lipton...

dr.Bruce Lipton:
Η αυτοθεραπεία είναι εσωτερική/ενδογενής διαδικασία...
Το ήξερες;
Το σώμα μας διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα να αναγεννάται,
να αναρρώνει,
να ανακάμπτει
και να βρίσκει ισορροπία.
Είναι η απόδειξη της έμφυτης σοφίας που είναι συνυφασμένη στα ίδια μας τα κύτταρα.
Όταν φροντίζουμε το μυαλό,
το σώμα και το πνεύμα μας, αξιοποιούμε την πηγή ζωντάνιας,
ζωτικότητας
και ζωηράδας που υπάρχει στα βάθη του είναι μας!
Να θυμόμαστε ότι όλες οι ικανότητές μας βασίζονται στην επίγνωση μας.
Όταν είμαστε νέοι, όταν αρρωσταίναμε μας έλεγαν ότι πρέπει να πάμε στο γιατρό για θεραπεία και αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα κάνει το υποσυνείδητο να κλείσει κάθε μηχανισμό αυτοθεραπείας μέχρι κάποιος να επισκεφθεί τον γιατρό - πολλοί άνθρωποι γίνονται καλά στο δρόμο τους προς τον γιατρό!
Οι επίκτητοι φόβοι και πεποιθήσεις μας για την ευθραυστότητα και την ευπάθεια μας "προγραμματίζουν" τη βιολογία μας για να εκφράσουμε συμπεριφορά τέτοια που συνάδει με αυτούς τους περιορισμούς.
Αυτό δίνει έμφαση στη σημασία του να έχουμε επίγνωση του "εαυτού" και του επαναπρογραμματισμού του υποσυνείδητου "σκληρού μας δίσκου"
...αυτά τα θαυμάσια μας λέει ο dr.Bruce Lipton και  "Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και νουν νοείτω".
                μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
botanologia.gr