Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Βότανα που αδυνατίζουν σύμφωνα με τη γνώμη των αρχαίων Ελλήνων γιατρών

Βότανα που αδυνατίζουν σύμφωνα με τη γνώμη των αρχαίων Ελλήνων γιατρών
“Ότι λοιπόν τα σκόρδα,
τα κρεμμύδια,
τα κάρδαμα,
τα πράσα και
το σινάπι ανήκουν σε όσα λεπταίνουν, δεν θα μπορούσε να διαφύγει ούτε και από τον απλό άνθρωπο, λόγω της σφοδρότητας της δύναμης που περιέχουν....
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-adynatizoyn-symfona-me-ti-gnomi-ton-archaion-ellinon-giatron/

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Βότανα που προτιμώνται στη χώρα μας

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,
Λουΐζα και βασιλικό
Μαζί μ' αυτά να σε φιλήσω,
και τι να πρωτοθυμηθώ...
     Τα βότανα που προτιμώνται στη χώρα μας...
-. τα σκήπτρα κρατά το αγαπημένο χαμομήλι - χαμόμηλο το θεραπευτικό, ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον
ενδεικτικές χρήσεις του χαμομηλιού 25
-. ακολουθεί το αγριοράδικο - το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο” που τελευταία το ακούμε με το όνομα ταραξάκο, αν και στη χώρα μας έχουν την τιμητική τους όλα τα είδη του ραδικιού και του κιχώριου, τα οποία "καθαρίζουν το συκώτι και προστατεύουν από πάσα βλάβη", όπως χαρακτηριστικά γράφει στο "Γεωπονικόν"  του ο μοναχός Αγάπιος ο Κρης
ενδεικτικές χρήσεις 20
και στη συνέχεια θα βρούμε
-. τη ρίγανη - το βότανο που έχει χαρακτηριστεί ως η “Πανάκεια της Φύσης”
ενδεικτικές χρήσεις  24
-. τη μέντα - και αν κάποιος κατονομάσει όλες τις ιδιότητές της, τότε ξέρει και πόσα ψάρια κολυμπούν στον Ινδικό-έτσι περιγράφει την μέντα ένας ποιητής του 12ου αιώνα.
ενδεικτικές χρήσεις  19
-. το δυόσμο - και όσο τον κορφολογούμε τόσο φουντώνει.
ενδεικτικές χρήσεις  18
-. την τσουκνίδα - το πολύτιμο σμαράγδι που ανακαλύφτηκε πολύ βαθιά μέσα στο βασίλειο της υγείας
ενδεικτικές χρήσεις 24
-. την αχιλλέα - το βότανο που φύτρωσε από τη σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα, για να μπορέσει ο ήρωας με το βοτάνι αυτό να θεραπεύει τους συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο!
ενδεικτικές χρήσεις 21
-. τη ματζουράνα - το βότανο σύμβολο της ευτυχίας με το μεθυστικό άρωμα, ένα ισχυρότατο αντισπασμωδικό βότανο
ενδεικτικές χρήσεις 20
-. το φασκόμηλο - το βότανο της αθανασίας πολλών αρχαίων λαών
ενδεικτικές χρήσεις 19
-. το δενδρολίβανο - το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας
ενδεικτικές χρήσεις 15
-. το δίκταμο - το θεϊκό βοτάνι της Κρήτης
ενδεικτικές ιδιότητες 18
-. το θυμάρι - το βότανο για τις χίλιες και μία παθήσεις του οργανισμού μας που εξολοθρεύει τα μικρόβια μέσα σε εξήντα -60- λεπτά!
ενδεικτικές χρήσεις 25
     και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως τα αρωματικά βοτάνια όπως το φασκόμηλο, 
η ρίγανη, 
η μέντα, 
το θυμάρι, 
η μαντζουράνα, 
το χαμομήλι, 
το θρούμπι και το δίκταμο παρουσιάζουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και
μαζί με την καθημερινή μας διατροφή και το πολύτιμό μας, το ελαιόλαδο, αποτελούν τη "φυσική ασπίδα" της υγείας του οργανισμού μας, είτε ως χόρτα/λαχανικά στη θρέψη είτε ως βοτάνια φαρμακευτικά στην ίαση.
και ας θυμηθούμε το "σαρανταβότανο" την πανάρχαια συνταγή της λουτροθεραπείας...
   έρρωσθε!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina-thalia - botanologia.gr

Μελέτες αποκαλύπτουν τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από τη διαλείπουσα νηστεία και τα προγράμματα υγιεινής διατροφής

Η σημασία της διατροφής και του άξονα έντερο-εγκέφαλος για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, όσο αυξάνονται οι μελέτες τόσο τεκμηριώνεται.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις δοκιμάζονται ως προς τις δυνατότητές τους για την πρόληψη και/ή τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών. 
Η διαλείπουσα νηστεία, 
η αποχή ή ο ισχυρός περιορισμός των θερμίδων για 12 έως 48 ώρες, που εναλλάσσεται με περιόδους κανονικής πρόσληψης τροφής, έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη νευροβιολογική υγεία.
αντίσταση στην ινσουλίνη και Alzheimer
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2 και είναι συχνή σε άτομα με παχυσαρκία. 
Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από το συνηθισμένο για τη νόσο Alzheimer και άλλες γνωστικές διαταραχές. 
Ως αποτέλεσμα, διάφορα σχήματα απώλειας βάρους εμφανίζονται ευρέως ως τρόποι μείωσης του κινδύνου αυτών των μεταβολικών και εγκεφαλικών διαταραχών.
Μεταξύ αυτών και η διαλείπουσα νηστεία
Ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine και το National Institutes of Health's National Institute on Aging δηλώνουν ότι η μελέτη τους σε 40 ηλικιωμένους ενήλικες με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, στους οποίους εφαρμόστηκε μια δίαιτα διαλείπουσας νηστείας, προσέφερε σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν οφέλη όσον αφορά τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη βελτίωση της νόησης, με βελτιώσεις στη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία  σύμφωνα με τον Mark Mattson, Ph.D 
Συνοπτικά, η διαλείπουσα νηστεία μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη λειτουργία και τις δομές του εγκεφάλου!
Και οι έρευνες συνεχίζονται με μία από αυτές, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι το 2027, επικεντρώνεται στο πώς μια νηστεία μπορεί να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα.
Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα είναι πως η νηστεία έχει βαθύτατο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ενισχύσει τη νευροπλαστικότητα, 
τη γνωστική απόδοση και τη διανοητική διαύγεια, μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson. 
Αλλάζοντας τις νευρικές οδούς και προωθώντας την αναγέννηση των κυττάρων, η διαλείπουσα νηστεία και η νηστεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία του εγκεφάλου, 
τη μακροζωία και τη γνωστική ανθεκτικότητα. 
Και καθώς το ενδιαφέρον για την επιστήμη της μακροζωίας και τη μεταβολική υγεία αυξάνεται, η νηστεία αναδεικνύεται ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την ενίσχυση της νοητικής απόδοσης και της συνολικής ευεξία!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Από τη χλωρίδα της Ελληνικής Γης - serapias orientalis/σεράπιας η ανατολική

Serapias orientalis
-. θα τη βρούμε στην νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. 
-. ξεχωρίζει από τα άλλα είδη, καθώς έχει κοντό ύψος, 
ωοειδή και πυκνή ταξιανθία, και πλάγιους λοβούς υποχειλίου προεξέχοντες από το σωλήνα που σχηματίζουν τα σέπαλα και τα πέταλα. 
-. μαζί με τα τυπικά φυτά παρατηρούνται μερικά με σκουρόχρωμο χείλος, τα οποία αναφέρονται ως Serapias orientalis var. cordigeroides.
-. ανθίζει νωρίς, Μάρτιο-Απρίλιο.
-. θα τη βρούμε σε υψόμετρο από 200 έως 1000μ
κα σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε όρια καλλιεργούμενων αγρών, όπως 
σε φρύγανα,
λιβάδια, 
ελαιώνες
Γεωγραφική εξάπλωση της σεραπιάς - 
-. θα τη βρούμε στην Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, 
στη Στερεά Ελλάδα, 
στην Πελοπόννησος, 
στην Κρήτη, 
στις Κυκλάδες, 
στο Ανατολικό Αιγαίο, 
στην Ελαφόνησος, 
στον Μαλέα, 
στην Πεντέλη!
-. η σεραπιάς είναι tracheophytes,
angiosperms,
μονοκοτυληδονο
της οικογένειας των Orchidaceae
του γένους Serapias
με 
binomial name Serapias orientalis

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Πως να κρατήσουμε "χαρούμενο" το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές
Ας δούμε κάποιους:
-. προσθέτουμε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας
Οι φυτικές ίνες χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά ή τροφή για τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας
Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με αυξημένη μικροβιακή ποικιλομορφία και μειωμένο κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα και η νόσος του Crohn. 
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή. 
Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες, παρόλο που οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών, όπως τα όσπρια, 
τα δημητριακά ολικής αλέσεως, 
τα αβοκάντο, 
οι γλυκοπατάτες, 
όλα τα σταυρανθή λαχανικά όπως:
το κοινό πράσινο ή λευκό λάχανο Brassica oleracea capitata,
το μπρόκολο Brassica oleracea italica,
το κουνουπίδι Brassica oleracea botrytis,
τα λαχανάκια Βρυξελλών Brassica oleracea gemmifera,
το χρένο Armoracia rusticana
το σινάπι  Sinapis alba L. – λευκό σινάπι , πρώην Brassica alba
το άγριο σινάπι Sinapis arvensis
το γογγύλι Brassica rapa
το ραπανάκι Raphanus sativus
το νεροκάρδαμο  Nasturtium officinale
τα όσπρια όπως:
τα άσπρα και κόκκινα φασόλια,
οι φακές,
τα ρεβίθια,
ο αρακάς,
οι ξηροί καρποί και οι σπόροι - ας φροντίσουμε λοιπόν!
-. προσθέτουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή μας!
Τρώμε τακτικά προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα και λέμε ναι στην πολυμορφία και ποικιλομορφία της διατροφής μας.
-. τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι οι σύμαχοι του εντερικού μας συστήματος
Και ξεκινώ με την πολύτιμη ινούλα, ένα από τα πολυτιμότερα βότανά μας, ένα ισχυρότατο πρεβιοτικό, που μπορούμε να πίνουμε το ρόφημά της αλλά και να τη γευόμαστε φρέσκια και ωμή σε σαλάτες, κάθε που τη βρίσκουμε!!!
Και πάμε στην αγκινάραένα σπουδαίο λαχανικό που βοηθάει το μικροβίωμα του εντέρου μας – δεν την ξεχνάμε όταν είναι η εποχή της.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε το σκόρδο,
το κρεμμύδι και το πράσο!
Και βέβαια δεν ξεχνάμε, πως η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, έναντι ενός σνακ με υδατάνθρακες, στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Penn State.
Σε μελέτη με βότανα και μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης αράπικων φιστικιών, μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών,
όπως κανέλας,
τζίντζερ,
κουρκουμιού,
δεντρολίβανου,
ρίγανης,
βασιλικού και θυμαριού…
Στο τέλος τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν αύξηση της ποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου, κυρίως με τις μέσες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
#. H dr.Kris-Etherton – καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh και Διακεκριμένη καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επισημαίνει: “Και είναι τόσο απλές αυτές οι πρακτικές, οι οποίες  μπορούν να εφαρμοστούν πανεύκολα από όλους τους ανθρώπους” 
Και θυμόμαστε πάντα, ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη:
Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας!
-. μένουμε ενυδατωμένοι
Το νερό είναι κρίσιμο για την υγιή πέψη...
-. βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει και να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. 
-. βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός μας σταθερή. 
-. βοηθά στην παραγωγή βλέννας για την προστασία του πεπτικού σας συστήματος,
-. βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
Όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα, η μικροχλωρίδα του εντέρου αλλάζει και γίνεται λιγότερο άφθονη. 
όταν υπάρχει αφυδάτωση το σώμα μας θα μας ενημερώσει, καθώς θα εκδηλωθεί δίψα, πονοκέφαλος, 
ξηροστομία, 
λιγότερο συχνή ούρηση, 
ζάλη και κόπωση. 
Έτσι, καταλαβαίνουμε αμέσως πως το σώμα μας χρειάζεται άμεσα υγρά και δη νερό!
-. διαχειριζόμαστε το άγχος και το στρες
Το αυξημένο άγχος και στρες συχνά εκδηλώνεται με πεπτική δυσφορία. 
Το στρες προκαλεί αύξηση των ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια, 
δυσκοιλιότητα, 
πόνο στο στομάχι και καούρα. 
Αυτή η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι πανίσχυρη. 
Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουμε ζαλάδες πριν από μια μεγάλη παρουσίαση ή νιώθουμε ναυτία όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλού κινδύνου. 
Και ενώ δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τις αγχωτικές καταστάσεις, είναι δυνατό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες μέσω τεχνικών όπως η κοιλιακή αναπνοή, 
η θεραπεία χαλάρωσης και ο διαλογισμός.
-. παραμένουμε σωματικά δραστήριοι
Δεν είναι δύσκολο να βρούμε καλούς λόγους να παραμείνουμε δραστήριοι, αλλά εδώ είναι ένα ακόμη: 
Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η συμμετοχή σε 150 έως 270 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες έχει θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας.
Είναι ήδη γνωστό, μέσα από έρευνες, ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά της μικροχλωρίδας του εντέρου από τα άτομα που βρίσκονται σε κίνηση!
Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας μέσω της κίνησης, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή κάνουμε καθιστική ζωή!
            κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - 
https://botanologia.gr/pos-na-kratisoyme-quot-charoymeno-quot-to-entero-mas/

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση!
Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει στο ενδιάμεσο των γευμάτων
Θα χρειαστώ
-. 3 φλιτζάνια αλεύρι η όσο μου πάρει για να έχω έναν παχύρευστο χυλό
-. 4 αυγά
-. 1lit γάλα
-. 1/2 κιλό τυρί φέτα
-. αλάτι, λίγο, ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα
-. πιπέρι, όσο μου αρέσει
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-. λίγο μοσχοκάρυδο
-. λάδι για να λαδώσω το ταψί μου
και
-. χτυπάω με σύρμα τα αυγά με το γάλα και
-. προσθέτω όλα μου τα μπαχάρια και το αλάτι
-. συνεχίζω να χτυπάω και προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω έναν παχύρευστο χυλό
και
-. σπάω το τυρί με τα ακροδάχτυλά μου και
-. το ρίχνω στο μείγμα μου
-. ανακατεύω με ένα κουτάλι πολύ καλά
και
-. προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 °C
-. λαδώνω το ταψί - 38άρι - και
-. ρίχνω το μείγμα μου
-. το ραντίζω με ελαιόλαδο και
-. το τοποθετώ στον φούρνο 
-. ψήνω για 50' με 60' στους 180°C ή ανάλογα με τον φούρνο μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα
      λεπτομέρειες:
-. το τυρόψωμό μου πρέπει να είναι τραγανό, για αυτό το σιγοψήνω και ανεβάζω τη θερμοκρασία 5 με 10' πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος!
-. το μείγμα μου το βάζω σε μεγαλύτερο ταψί από ότι συνήθως, για αυτό και το 38άρι για αυτή την ποσότητα των υλικών μου!
από τις συνταγές μου ntina/thalia, botanologia.gr