Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

αλήθεια- γνωρίζετε σε ποια τρόφιμα είναι κρυμμένο το μαγνήσιο;

...για να δούμε...ναι, ναι βέβαια, βρίσκονται...
-1. στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως 
αγκινάρα,
μπρόκολο,
σπανάκι, 
σέσκουλο, 
γογγύλια.
- 2. στους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως 
κολοκυθόσποροι, 
ηλιόσποροι,
σουσάμι, 
αμύγδαλα, 
κάσιους, 
κουκουνάρια, 
φιστίκια,
καρύδια
- 3. στα ψάρια όπως 
σκουμπρί, 
γάδος, 
καλκάνι, 
τόνος.
- 4. στα όσπρια όπως
άσπρα φασόλια, 
κόκκινα φασόλια, 
μαυρομάτικα, 
ρεβίθια, 
φακές.
- 5. στα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως 
καστανό ρύζι, 
κινόα, 
κεχρί, 
πλιγούρι, 
σίκαλη, 
άγριο ρύζι, 
ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 
κριθάρι, 
βρώμη.
- 6. στα φρούτα
αβοκάντο,
μπανάνες
- 7. στα αποξηραμένα φρούτα όπως
σύκα, 
δαμάσκηνα, 
βερίκοκα, 
χουρμάδες, 
σταφίδες
- 8. στα βότανα όπως
φλόμος/vebrascum thapsus
αγριοράδικο/taraxacum officinale
τσιμισιφούγκα/chimicifuga racemosa
τριφύλλι/medicago sativa
νεροκάρδαμο/nasturtium officinale
σκόρδο/allium sativum
κόκκινο/τριφύλλι trifolium pratense
μέντα/menthe x. piperita
σύμφυτο/symphytum officinale
καγιέν/capsicum frutescens
Καλογιάννι nepeta cataria/catnip
τζίντζερ/zingiber officinale
φλησκούνι/menthe pulegium
τσουκνίδα/urtica dioica
στελλάρια/stellaria media
άρκτιον λάππα/arctium lappa
πολυκόμπι/equisetum arvence
φασκόμηλο/salvia officinalis και φτάνω στην απόλυτη
- 9. στη μαύρη σοκολάτα, η πολύτιμη - σε μια μερίδα 28gr θα βρούμε 64mg μαγνησίου, το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης .
ας θυμηθούμε και γιατί το μαγνήσιο είναι το πιο ισχυρό χαλαρωτικό ανόργανο συστατικό στον κόσμο! https://botanologia.gr/giati-to-magnisio-einai-to-pio-ischyro-chalarotiko-anorgano-systatiko-ston-kosmo/

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

ελαιόλαδο και πολυφαινόλες.

και ρίχνουμε μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδου στη σαλάτα μας και νιώθουμε την έντασή του,
τη γεύση του,
τη δύναμή του!

Και το χρυσό υγρό είναι έτοιμο να ενισχύσει τη ζωτικότητά μας και να ξεκλειδώσει τα οφέλη της κυτταρικής υγείας επόμενου επιπέδου!
Και ναι είναι γνωστό πια πως το ελαιόλαδο, το "λάδι" μας, είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με αξιοσημείωτες ιδιότητες, αλλά και γεμάτο με πολυφαινόλες, αυτές τις μικροσκοπικές ενώσεις που κάνουν την τεράστια διαφορά στην υγεία μας.
Και τα μονοακόρεστα λιπαρά - ποιος ο ρόλος τους?
Το ελαιόλαδο επαινείται για την αφθονία του σε μονοακόρεστα λιπαρά. 
Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν περίπου το 75% της περιεκτικότητας του ελαιόλαδου και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης. 
Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ!
Αυτός ο τύπος λίπους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2,
καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - καθιστώντας το ελαιόλαδο μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
Ξεπερνώντας τα μονοακόρεστα λιπαρά, ας εμβαθύνουμε στις πολυφαινόλες - τα μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας.
Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο είναι σαν σούπερ ήρωες σε μικροσκοπικό επίπεδο, με ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. 
Ξέρετε όμως τι κάνουν μέσα μας;
Ναι βέβαια, θωρακίζουν και προστατεύουν την καρδιά μας,
ενισχύουν την εγκεφαλική ισχύ και λειτουργία, 
ανυψώνουν τη διάθεσή μας,
υποστηρίζουν τη γνωστική μας λειτουργία! 
Και υπάρχουν και άλλα - εμβαθύνοντας στην επιστήμη πίσω από το πώς δημιουργούνται αυτά τα θαυματουργά μόρια, θα δούμε και γιατί έχει τεράστια σημασία το λάδι που θα αποφασίσουμε να βάλουμε στο πιάτο μας!
Εξερευνώντας το απίστευτο σύμπαν της μικροδιατροφής. 
Πρόκειται για την αποκάλυψη της τεράστιας επίδρασης που μπορούν να έχουν τα μικροσκοπικά θρεπτικά συστατικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών και μελετών έχουν γίνει πάνω στο ελαιόλαδο.
Ο κόσμος έξω από την Μεσόγειο το γνωρίζει ως το δημοφιλέστερο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, εμείς, οι Μεσόγειοι, ως αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής μας, αλλά και της ζωής μας όλης!
Για τους λαούς της Μεσογείου το ελαιόλαδο είναι το "λάδι" τους
Και έχει επαινεθεί και επαινείται συνεχώς για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προφίλ του. 
Αυτό όμως που του δίνει το προβάδισμα είναι οι πολυφαινόλες/polyphenols!
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. 
Δρουν σαν ασπίδες ενάντια στις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για την προστασία των κυττάρων μας από όποιες βλάβες.
Είναι εξαιρετικές,
σπουδαίες και απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας,
αλλά και για την επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης. 
Και όταν λέω ότι το ελαιόλαδο βρίθει από αυτούς τους υπερήρωες, δεν αστειεύομαι, όλες οι έρευνες το επιβεβαιώνουν!
Είναι γνωστό πως η φλεγμονή  οδηγεί, είναι επιβεβαιωμένο, σε σοβαρά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. 
Εδώ είναι που το ελαιόλαδο αναλαμβάνει και πάλι δράση. 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Αυτό ωφελεί καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και τις αρτηρίες. 
Με άλλα λόγια, λίγο λάδι εδώ και εκεί, κάθε μέρα, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας.
Η δύναμή του είναι τεράστια, όπως και η συμβολή του στην υγεία μας!
Είναι συναρπαστικό, η έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο με τα πανίσχυρα συστατικά του είναι ένα ισχυρότατο ελιξίριο υγείας!
Και πώς παράγονται οι πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, δεν εμφανίζονται από το πουθενά. 
Δημιουργούνται μέσω μιας συναρπαστικής διαδικασίας γνωστής ως shikimate pathway.
Το μονοπάτι shikimate, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το χημικό εργοστάσιο της φύσης
Αυτή η βιοχημική γραμμή συναρμολόγησης ξεκινά με απλά μόρια σακχάρου στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων. 
Τα σάκχαρα ταξιδεύουν κατά μήκος αυτής της οδού και μετατρέπονται σε φολικά και αρωματικά αμινοξέα.
Αλλά αυτός δεν είναι ο τελικός τους σταθμός.
Τα αρωματικά αμινοξέα, στη συνέχεια μετατρέπονται σε πολυφαινόλες υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν το φυτό βρίσκεται υπό πίεση ή κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Σκεφτείτε το σαν μια πολυσύχναστη γραμμή εργοστασίου, όπου απλοί όγκοι ξύλου, τα σάκχαρα, εισέρχονται από το ένα άκρο και όμορφα χειροποίητα κομμάτια επίπλων, πολυφαινόλες, βγαίνουν από το άλλο.
Είναι μια μεταβολική οδός επτά βημάτων και την οδό αυτή δεν θα την βρούμε στα θηλαστικά.
Οι πολυφαινόλες, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για τα δέντρα και τα φυτά, διότι τις χρησιμοποιούν για να αμυνθούν ενάντια σε θηρευτές ή περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες μέσω οξειδωτικών εκρήξεων.
Υπάρχει όμως κάτι που καταστρέφει όλη αυτή τη διαδικασία - αυτό το κάτι είναι η glyphosate, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων πολλά χρόνια τώρα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 
Η glyphosate απαγορεύεται στη βιολογική γεωργία και η κατανάλωση βιολογικών μπορεί να μειώσει την έκθεση ατόμων στη glyphosate. 
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες και τα παιδιά που άρχισαν να τρώνε βιολογικά είχαν 70% χαμηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης μετά από 6 ημέρες. 
Και γιατί η glyphosate είναι απειλή στην παραγωγή πολυφαινολών
Φανταστείτε έναν επισκέπτη-έκπληξη να έρχεται στη γιορτή σας και να καταναλώνει όλο το φαγητό πριν προλάβουν οι υπόλοιποι να πάρουν μέρος. 
Αυτό ακριβώς κάνει η glyphosate στα φυτά μας - καταλαμβάνει τους θρεπτικούς τους πόρους, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πολυφαινολών.
Επιπτώσεις της glyphosate στην υγεία και τη διατροφή των φυτών
Αυτό το ύπουλο ζιζανιοκτόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των δέντρων μας και των φυτών μας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη glyphosate μπορεί να μειώσει δραστικά τη συγκέντρωση ευεργετικών πολυφαινολών σε καλλιέργειες όπως οι ελιές.
Οι πολυφαινόλες είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσία των δέντρων και των φυτών έναντι ασθενειών και παρασίτων, αλλά όταν μειώνονται, οδηγούν όχι μόνο σε λιγότερο θρεπτικές καλλιέργειες αλλά και σε πιο ευάλωτες.
Η απώλεια αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών δεν σταματά στα ίδια τα φυτά και τα δέντρα - τα υπολείμματα της glyphosate μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν τη μικροβιακή ποικιλότητα μέσα στα εδαφικά οικοσυστήματα πολύ καιρό μετά την εφαρμογή.
Αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα που επιφέρει αυτός ο διπλός παράγοντας, καθώς τα μικρόβια παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάσπαση της οργανικής ύλης σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών - άρα και υψηλότερα επίπεδα αυτών των πολύτιμων πολυφαινολών.
Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι πολυφαινόλες, όπως και βιταμίνες και πολλά ιχνοστοιχεία επηρεάζονται σε ποικίλο βαθμό από τις διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ζεμάτισμα/blanching, 
το βράσιμο,
το βράσιμο στον ατμό, 
το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα. 
Η απώλεια πολυφαινολών κατά το μαγείρεμα εξαρτάται από την εκάστοτε πολυφαινόλη. 
 Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βράσιμο είναι το πιο επιζήμιο κυρίως λόγω της εκτεταμένης έκπλυσης.
Το βράσιμο στον ατμό, και το ήπιο τηγάνισμα φαίνεται να διατηρούν μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών.
Επίλογος
Το να ξεκλειδώσουμε τα οφέλη των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο δεν είναι μικρό κατόρθωμα. 
Αυτές οι μικροσκοπικές ενώσεις είναι πολύτιμες, αλλά και αναντικατάστατες για τον οργανισμός μας!
Εμείς, απλά χαιρόμαστε το λάδι μας και τα δυναμικά στοιχεία του, που παράγονται μέσω του χημικού εργοστασίου της φύσης - του "μονοπατιού" shikimate. 
Αλλά προσέχουμε από που το προμηθευόμαστε - τα ζιζανιοκτόνα, όπως η glyphosate, μπορεί να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια - 
είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια. 
Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα μας έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Για να είναι όμως λειτουργικά τα  μιτοχόνδριά μας χρειάζονται τα μικροθρεπτικά συστατικά  όπως οι βιταμίνες, 
τα μεταλλικά στοιχεία
και 
τα αντιοξειδωτικά, ειδικά δύο αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ* και το συνένζυμο Q10, υποστηρίζουν την ενέργεια και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια.
Χρειάζονται σωματική δραστηριότητα,
καθόλου επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή, έως καθόλου θρεπτική αξία και προστασία από την παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός μας προλαβαίνει να διορθώσει. 
Και βέβαια τα μιτοχόνδριά μας χρειάζονται άφθονα αμινοξέα, που βρίσκονται στο κρέας, 
στο ψάρι, 
στους ξηρούς καρπούς, 
στους σπόρους, τα φασόλια, 
στις φακές και στα αυγά που περιέχουν επίσης γλουταθειόνη/glutathione, που δρα προστατευτικά στα μιτοχόνδρια.
Και βέβαια και εδώ έχουν το ρόλο τους τα βότανά μας!
Τα βότανα και οι βιοδραστικές τους ενώσεις ενισχύουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διαταραγμένης μιτοχονδριακής λειτουργίας για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών με πρωτοστατούντα το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του, 
το τζίντζερ, 
τη Nigella sativa,
το σκόρδο,
το ganoderma το μανιτάρι,
την Euphorbia fischeriana,
τον Astragalus,
το Panax ginseng. 
Βέβαια οι επιδράσεις των βοτάνων,
των μπαχαρικών και των βιοδραστικών συστατικών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη θεραπεία ασθενειών είναι και αυτές πολύπλοκες!
Ωστόσο, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν εφαρμοστεί νέες τεχνικές, μελετώντας και ερευνώντας τα βότανα!
Σε συνδυασμό με μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες, μπορούν να διαφωτιστούν υποκείμενοι μηχανισμοί με μεγαλύτερη σαφήνεια για να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν ακριβείς στοχευμένοι θεραπευτικοί παράγοντες.
*Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA
Ένα συνένζυμο, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA λειτουργεί στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας για να επαναφορτίσει συγκεκριμένα ένζυμα και να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους για την παραγωγή ενέργειας.
Το ανθρώπινο σώμα παράγει άλφα-λιποϊκό οξύ αλλά σε μικρές ποσότητες. 
Επίσης, πολλά τρόφιμα περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ και
είναι το σπανάκι, 
το μπρόκολο, 
οι πατάτες, 
οι ντομάτες, 
τα λαχανάκια Βρυξελλών, 
τα καρότα,
τα παντζάρια,
το κόκκινο κρέας.
Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη των μιτοχονδρίων έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική, επειδή πολυάριθμες ασθένειες έχουν αποδοθεί σε δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia- https://botanologia.gr/mitochondria-mia-pantachoy-paroysa-kai-poikilomorfi-oikogeneia-organidion/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29360539/ - παναγιόχορτο ή λεονούριο

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πρέπει να θέτουμε στόχους στη ζωή μας που να δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας.

Θεραπεία Kneipp - κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό!
Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η πιο γνωστή θεραπευτική μέθοδος της ιατρικής Kneipp. Ωστόσο, η θεραπεία Kneipp έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και γι' αυτό χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια ως φυσική θεραπευτική μέθοδος για τη θεραπεία και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων. 
Το 2015, η Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού συμπεριέλαβε τη θεραπεία Kneipp στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι πέντε πυλώνες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp...