Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η εσπεριδίνη/hesperidin καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως και είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες
Παρόλες τις θεραπείες, το ποσοστό θνησιμότητας του καρκίνου του προστάτη παραμένει υψηλό λόγω της αντοχής στα φάρμακα.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη να ανακαλυφθούν νέες ενώσεις που να παρουσιάζουν θεραπευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του προστάτη με ελάχιστες παρενέργειες.
Έτσι μεταξύ των φυτοθρεπτικών συστατικών που μελετήθηκαν είναι και η εσπεριδίνη/hesperidin
Η εσπεριδίνη/hesperidin έχει ισχυρή αντιπολλαπλασιαστική δράση σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαιώθηκε ότι η εσπεριδίνη/hesperidin κατέστειλε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Η εσπεριδίνη/hesperidin είναι ένας φυσικός γλυκοζίτης φλαβανόνης που απαντάται στα εσπεριδοειδή.
Η ονομασία της προέρχεται από την αντίστοιχη λέξη, που αφορά ουσιαστικά τα φρούτα της ομάδας των εσπεριδοειδών.
Είναι μία φυσικά απαντώμενη σημαντική χημική ένωση που ανήκει στα βιοφλαβονοειδή/ Bioflavonoids, γνωστά και ως φλαβονοειδή/flavonoids ή “βιταμίνη P”, μια μεγάλη κατηγορία ισχυρών φυτοθρεπτικών ενώσεων με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αυτά που προσδίδουν το...read more:https://botanologia.gr/i-esperidini-hesperidin-katastellei-ton-pollaplasiasmo-ton-karkinikon-kyttaron-toy-prostati/

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Παρνασσία η ελοχαρής/Parnassia palustris- Ένα πανέμορφο λουλούδι

Παρνασσία η ελοχαρής/Parnassia palustris – Ένα πανέμορφο λουλούδι/βότανο, το οποίο συναντάμε και στη χώρα μας.
Η Parnassia palustris είναι ένα κοινό βότανο σε υγροτόπους, που χαρακτηρίζεται από λεπτά λευκά πανέμορφα άνθη.
Είναι ευρωσιβηρικό είδος που κατανέμεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλία, σε όχθες ρεμάτων,
σε πηγές και σε υγρές βραχώδεις θέσεις στην ορεινή ζώνη, μεταξύ 500-2000 μ..
Το είδος Παρνασσία η ελοχαρής/Parnassia palustris, ανήκει στην οικογένεια Parnassiaceae/Παρνασσιίδες, που περιλαμβάνει μόνο το γένος Parnassia και είναι το πιο διαδεδομένο είδος του γένους. 
Η περιοχή διανομής καλύπτει μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.
Θα την βρούμε όμως και στην Κίνα και στην περιοχή των Ιμαλαΐων.
Θα την συναντήσουμε και σε μια σημαία!
read more:https://botanologia.gr/parnassia-i-elocharis-parnassia-palustris-ena-panemorfo-loyloydi/

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Φυσικό γιατρικό με κουρκούμι, τζίντζερ, πιπέρι και γάλα καρύδας.

                        
Το κουρκούμι στις συνταγές μαγειρικής μας, μπορεί να απελευθερώσει πολύ περισσότερο β-καροτένιο από τα τρόφιμα
Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως απελευθερώνεται περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα και τις κολοκύθες, όταν διαμορφώσουμε τις συνταγές μας και προσθέσουμε σε αυτές κιτρινόριζα.
Το β-καροτένιο είναι βιοδιαθέσιμο και απελευθερώνεται περισσότερο αφού υποβληθεί σε ένα σύντομο μαγείρεμα και στη συνταγή μας προσθέσουμε κουρκούμι και ελαιόλαδο για να λιώσει και στη συνέχεια να απορροφηθεί.
Το β-καροτένιο ανήκει στα καροτενοειδή και είναι μια λιποδιαλυτή ουσία, η πιο συνήθης πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α
Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό από διατροφική άποψη, καθώς ο οργανισμός μας το μετατρέπει εύκολα σε βιταμίνη Α...
read more:https://botanologia.gr/fysiko-giatriko-me-koyrkoymi-tzintzer-piperi-kai-gala-karydas/

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο


Βάμμα με αγριοράδικο ή αλλιώς ταραξάκο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου  θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο, το οποίο να σφραγίζει και το γεμίζουμε με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακί- σε
αναλογία 1:8 – ένα μέρος του βοτάνου προς οκτώ μέρη του υγρού
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου...
read more:
https://botanologia.gr/pos-mporoyme-na-kanoyme-vamma-me-to-polytimo-agrioradiko/
και...

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως…
-. να αγκαλιάσουμε το τριαντάφυλλο, επιλέγοντας να μην μείνουμε στα αγκάθια, είτε είναι αληθινά είτε μέσα στη φαντασία μας και μόνο, τόσο μα τόσο όμως πραγματικά!!!
-. να μάθουμε από τις αμφιβολίες μας,
-. να βρίσκουμε κάθε φορά την ευελιξία, ώστε να μπορούμε εύκολα να αλλάζουμε κατεύθυνση,
-. να απαλλαγούμε από κολλημένα πρότυπα συμπεριφοράς,
-. να βρούμε γαλήνη,
-. να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, να επιλέξουμε την ελευθερία και να αφήσουμε τα δεσμά του παρελθόντος να φύγουν,
-. να αποκαλύψουμε νέα παραδείγματα ζωής,
-. να προετοιμαστούμε να πάρουμε το ρίσκο και να περάσουμε την πόρτα, ώστε να μπορούμε να δούμε πέρα από τις δικές μας προσδοκίες και προκαταλήψεις.
Τα συστατικά της archangelica, επιδρούν άμεσα στον οργανισμό μας, το σάλιο αρχίζει να ρέει,
οι πεπτικοί χυμοί απελευθερώνονται στο στομάχι και η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή της.
Τα ενεργά συστατικά της αγγελικής ήδη αναπτύσσουν την επίδρασή τους στη διαδρομή του πεπτικού σωλήνα, μέσω των πεπτικών οργάνων και δρουν άμεσα στο σημείο του προβλήματος.
Το μυστικό της archangelica
Εκεί, στο μακρινό παρελθόν, οι άνθρωποι βρέθηκαν σε απελπισία.
Η ανάγκη τους μεγάλη.
Βοήθεια δεν έβλεπαν πουθενά, όπου και αν έστρεφαν το βλέμμα.
Και όμως, ένας άγγελος τους είδε, τους είδε και έστειλε στη γη ως θεραπεία την archangelica!
Ένας ευσεβής άνθρωπος τη βρήκε και τη χρησιμοποίησε ως φάρμακο κατά της πανώλης.
Εξ ου και το όνομα: Angelica archangelica!
Αφέψημα archangelica:
-. μισό κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίζα αγγελικής για ένα φλιτζάνι ρόφημα.
-. ετοιμάζουμε το ρόφημά μας σύμφωνα με τον κανόνα της παρασκευής των αφεψημάτων: Βότανα και τρόποι χρήσης : πως παρασκευάζουμε αφέψημα
-. μπορούμε να πίνουμε ένα με δύο φλυτζάνια την ημέρα
-. η διάρκεια χρήσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
δες τε όλες τις ιδιότητες, τις δράσεις και τις χρήσεις της Angelica archangelica: Angelica archangelica – Ένα από τα πολυτιμότερα βότανα, ονομαζόμενο και θεϊκό βοτάνι και οι φωτογραφίες της για να την αναγνωρίζουμε:  Αγγελική – Angelica archangelica και οι φωτογραφίες της για να μην την μπερδεύουμε με το κώνειο – Conium maculatum

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά, 
αλεύρι, 
νερό, 
μαγιά, 
αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό ψωμάκι. 
H διαδικασία ευκολότατη!  
Για βιαστικούς και πεινασμένους, μια focaccia στο πι και φι. 
Αχνιστή focaccia κάθε μέρα. 
Για δύο μεσαία ψωμιά:
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10 κουταλιές της σούπας γιαούρτη,
θαλασσινό αλάτι, όσο μου αρέσει,
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
ελαιόλαδο,
2 ώριμες-ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες λεπτές,
1/3 από το κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1/3 από το κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
ρίγανη,
ελάχιστο θυμάρι,
ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους βέβαια, κομμένες στη μέση.
Στο μίξερ μου ρίχνω τη μισή γιαούρτη, 
το αλεύρι, 
αλάτι και 
το baking powder
Ανακατεύω στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και, όταν όλα μου τα υλικά έχουν ανακατευτεί καλά, προσθέτω σταδιακά και τη υπόλοιπη γιαούρτη 
Μόλις σχηματιστεί η μπάλα της ζύμης, οποία δεν κολλάει στις άκρες του κάδου, 
αλευρώνω το πλαστήρι μου και αδειάζω τη ζύμη, συνεχίζοντας το ζύμωμα με το χέρι μου!
Για 5 με 10 λεπτά ζυμώνω τη ζύμη μου και την χωρίζω στη μέση.
Απλώνω τη ζύμη μου μέχρι να πάρει πάχος λιγότερο από ένα δάχτυλο.
Ζεσταίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς. 
Διαλέγω ένα ρηχό ταψί, το οποίο να χωράει και τα δύο κομμάτια της ζύμης μου και το λαδώνω ελαφρώς και τοποθετώ πάνω του τη ζύμη, την οποία 
αρχίζω να "στολίζω" με ότι μου αρέσει και ότι έχω στο ψυγείο μου εκείνη τη στιγμή:
ντομάτες σε ροδέλες,
ρίγανη,
θυμάρι, ελάχιστο και
τις ελιές μου!
Όταν τελειώσω το στόλισμα τη ραντίζω με λάδι ή με βούτυρο, αναλόγως το κέφι μου της στιγμής!
Την βάζω στο φούρνο και την ψήνω για 20 περίπου λεπτά και στους 180°C
   Το ψωμάκι μου αυτό είναι από τα αγαπημένα όλης μας της οικογένειας και ένα γρήγορο,
νόστιμο και θρεπτικό κολατσιό για τα παιδιά!!!
             από τις συνταγές μου:ntina/thalia-botanologia.gr
τη συνταγή αυτή μου την είχαν πει πριν χρόνια και την οποία κάθε φορά την ανανεώνω