Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν για τη διατροφή θυμήθηκα και τον Michael Pollan που στο βιβλίο του "διατροφή μύθοι και προπαγάνδα" μεταξύ άλλων έχει πει...

...ποιο ήταν το γεγονός που σηματοδότησε τη στροφή από τη βρώση φαγητού στη βρώση θρεπτικών ουσιών;
Αν κάνουμε μια ανάδρομή στο παρελθόν μια πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, έσπρωξε τον Αμερικάνικο πολιτισμό σε αυτό το θλιβερό και μισοσκότεινο μονοπάτι... 
...η νοθεία είχε πια μετατραπεί σε επιστήμη της διατροφής.
Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια ώθηση από τους Διατροφικούς Στόχους του ΜακΓκόβερν, ώστε εκατοντάδες "παραδοσιακά τρόφιμα που όλοι γνωρίζουμε" να αρχίσουν την άτακτη υποχώρησή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και η διατροφή μας να γίνει "επιστημονική"...
                                                                                    επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

αγαπημένα αποσπάσματα - Seneca:Phaedra

"η επιθυμία και η λαχτάρα να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας αποτελεί το ήμισυ της υγείας μας"
seneca - phaedra 50 μ.Χ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Βάμμα τσουκνίδας – πως κάνω το πολύτιμο βάμμα για μείωση των φλεγμονών του οργανισμού, όπως ο καρκίνος του προστάτη

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
     Ένα από τα άρθρα μου της ενότητας “τρόποι παρασκευής και χρήσης” είναι και το “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων”
Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε τα πολύτιμα βάμματά τους!
Σε αυτό μου το  άρθρο θα σας πω πως κάνω βάμμα με την τσουκνίδα – στο άρθρο μου “Τσουκνίδα, ένα βότανο με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες” θα δείτε γιατί η τσουκνίδα δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας....
read more:https://botanologia.gr/vamma-tsoyknidas-pos-kano-to-polytimo-vamma-gia-meiosi-ton-flegmonon-toy-organismoy-opos-o-karkinos-toy-prostati/

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

φτιάχνω τη δική μου κέτσαπ/ketchup, μια αγαπημένη σάλτσα!

ketchup/κέτσαπ
...όλοι μας γνωρίζουμε την πικάντικη αυτή σάλτσα, η οποία
είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά καρυκεύματα στον κόσμο...
...το κέτσαπ ή η κέτσαπ εφευρέθηκε στην Κίνα στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και
από τότε έχει κατακλύσει σχεδόν τις περισσότερες αγορές,
μόνο στην Αμερική η βιομηχανία κέτσαπ -λένε- αξίζει μισό δισεκατομμύριο δολάρια!
...η  προέλευση αυτής της γλυκύτατης και πικάντικης σάλτσας χρονολογείται από τον 16ο αιώνα όταν
οι Κινέζοι ανακάτεψαν  μαριναρισμένα ψάρια με διάφορα μπαχαρικά και το ονόμασαν “kôe-chiap” που σημαίνει μαριναρισμένα ψάρια στην άλμη! 
...στις αρχές του 17ου αιώνα η  κέτσαπ κάνει την εμφάνισή της στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία,
όπου ανακαλύφθηκε από βρετανικούς εξερευνητές, οι οποίοι και
την εισάγουν στην πατρίδα τους
και έτσι
γίνεται η κέτσαπ γνωστή και στην Ευρώπη
και να πως ετοιμάζω την δική μου κέτσαπ/ketchup
θα χρειαστώ
-. 12 κιλά ντομάτες, τις οποίες βράζω πολύ-πολύ καλά
-. τις βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 περίπου ώρες, μέχρι να μειωθούν. σχεδόν, στο ήμισυ.
-. μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνω να κρυώσουν πολύ καλά και
-. τις περνάω από τον μύλο των λαχανικών, χρησιμοποιώντας τον διάτρητο δίσκο με τις πιο μικρές οπές για να συγκρατεί και τους σπόρους της ντομάτας, δεν μου αρέσουν να υπάρχουν στη σάλτσα μου!
μόλις περάσω όλες τις ντομάτες μου από το μύλο, ρίχνω τον χυμό στην κατσαρόλα μου και προσθέτω...
-. 200gr ξύδι - πάντα έχω δικό μου μυλόξυδο,
-. 30gr αλάτι - πάντα περίπου, γιατί δοκιμάζω και ρίχνω μέχρι εκεί που μου αρέσει, 
-. 20gr γαρύφαλλο,
-. 20gr πιπέρι μαύρο,
-. 30gr πιπέρι κόκκινο καυτερό,
-. 20gr κανέλα κεϋλάνης,
-. 1 κουταλιά της σούπας μέλι,
και
-. συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να έχω το επιθυμητή για μένα πυκνότητα!
-. όσο η σάλτσα μου βράζει ανακατεύω συνέχεια, διότι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί στον πάτο της κατσαρόλας!
-. μόλις είναι έτοιμη - έχει την πυκνότητα που εγώ θέλω, με την βοήθεια ενός χωνιού την εμφιαλώνω!
...καλή επιτυχία και σε όσους αποφασίσουν να την κάνουν, είναι η κατάλληλη εποχή για σάλτσα ντομάτας,
για πελτέ ντομάτας,
για κέτσαπ!
~~~~~~~~~~~~~~~~
aς θυμηθούμε και τις σπουδαίες ιδιότητες της ντομάτας και της σάλτσας της:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη που είμαι συνέχεια διδασκόμενη και μανιώδης αναγνώστρια θεμάτων που αφορούν τα βότανα,
τη βοτανολογία και την βοτανοθεραπεία από όλο τον κόσμο!
Ένας από του κλάδους της βοτανολογίας και βοτανοθεραπείας είναι και τα ροφήματα και μένα, μία από τις πολυαγαπημένες μου ασχολίες.
Και ναι, τα ροφήματα αποτελούν  μέρος του ιστού της ανθρωπότητας από αμνημονεύτων χρόνων και με κάθε παραλλαγή ροφήματος, με κάθε “γουλιά” υπάρχει και μια απόλαυση,
μια ανάμνηση,
μια εμπειρία…
Εμένα, ήταν η Μάνα μου που πρώτη αυτή μου έμαθε να αγαπώ τα βότανα και τα ροφήματά τους και  πολλά μου άρθρα είναι αφιερωμένα σε αυτή!
Ήταν και θα είναι πάντα η έμπνευσή μου!
Και το πρώτο από τα ροφήματα που με έμαθε να πίνω, εμένα και τα αδέρφια μου, ήταν το “χαμομήλι” της!
Χειμώνα-καλοκαίρι πίναμε “χαμομήλι”
Ζεστό ή παγωμένο...
read more:https://botanologia.gr/san-poiima-san-mythos-kai-pali-gia-to-chamomili-to-agapimeno/

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ντίνα, κάτι σημαντικό για τα αιθέρια έλαια που πρέπει να θυμόμαστε;

...ναι, τα αιθέρια έλαια όταν αναμιγνύονται με λάδια βάσης αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, για αυτό πρέπει να αραιώνουμε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε!
ntina/thalia

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

και τώρα τι κάνουμε ντίνα; θα βοηθήσει η κρέμα από καυτερές πιπεριές;

...και ξυπνάω το πρωί με έναν πόνο στο γόνατο που με καθηλώνει, μπορώ όμως να πάω μέχρι το ντουλάπι της κουζίνας όπου υπάρχουν πολλά από τα υπέροχα και λουλουδάτα μυστικά μου!
Ανάμεσά τους και το λάδι μου,
η αλοιφή μου και η κρέμα μου από καυτερές πιπεριές!
Και παίρνω την κρέμα μου και αμέσως κάνω επάλειψη στο πονεμένο μου σημείο! 
Και αμέσως η πολύτιμη καψαϊκίνη/capsaicin, συστατικό της ξηρής κόκκινης πιπεριάς/τσίλι, άρα και της κρέμας μου, με τις ισχυρές αναισθητικές και παυσίπονες ιδιότητες κάνει το θαύμα της και ο πόνος σιγά-σιγά υποχωρεί!
Γενικά, χρησιμοποιώ την κρέμα μου σε διάφορες παθήσεις των αρθρώσεων, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας,
οσφυαλγίας και  οστεοαρθρίτιδας σε χέρια, 
γόνατα, 
αστραγάλους, 
αυχένα,
πλάτη,
πόνων των μυών,

κόπωση και διαστρέμματα ή όπου αλλού χρειάζομαι για να ανακουφίσω και να βοηθήσω στη θεραπεία προσωρινών και χρόνιων πόνων!
...τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παρατηρηθεί πρωτοφανείς εξελίξεις στον τομέα της έρευνας για τις πιπεριές και την καψαϊκίνη και πάρα πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις ισχυρές και πολύτιμες φαρμακολογικές ιδιότητες που διαθέτουν τα καψαϊκινοειδή, οι οποίες είναι:
ισχυρές αναλγητικές,
ισχυρές αντικαρκινικές,
ισχυρές αντιφλεγμονώδης,
ισχυρές αντιοξειδωτικές,
ισχυρές αντιμυκητιασικές και
ισχυρές αντιβακτηριακές

Έτσι η καψαϊκίνη στη σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως...
...ας θυμηθούμε τα οφέλη για την υγεία μας της πιπεριάς:https://botanologia.gr/eikosi-dyo-apisteyta-ofeli-gia-tin-ygeia-mas-ton-capsicum/
...σε αμέσως επόμενο άρθρο μου θα σας δείξω πως ετοιμάζω κρέμα με καυτερές πιπεριές...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr