…μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα”
Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά στον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά αφομοιώνουμε αυτά που τρώμε, έτσι οι ίδιες εκατό θερμίδες φαγητού μπορούν να αποφέρουν λιγότερη ή περισσότερη διατροφική ενέργεια ανάλογα με την ποσότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται μόνιμα στο έντερό μας.
Με τη σειρά της, η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά μας ή σε κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός μας.
Έτσι δεν υπάρχει τίποτα το μηχανικό όταν τρώμε την τροφή μας και η αντιμετώπιση της τροφής ως ένα είδος καυσίμου οδηγεί σε απόλυτες παρανοήσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παραδόξως, η πεπτική οδός έχει περίπου τόσους νευρώνες όσους και η σπονδυλική μας στήλη!
Δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο σκοπός τους, όμως...
Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά στον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά αφομοιώνουμε αυτά που τρώμε, έτσι οι ίδιες εκατό θερμίδες φαγητού μπορούν να αποφέρουν λιγότερη ή περισσότερη διατροφική ενέργεια ανάλογα με την ποσότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται μόνιμα στο έντερό μας.
Με τη σειρά της, η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά μας ή σε κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός μας.
Έτσι δεν υπάρχει τίποτα το μηχανικό όταν τρώμε την τροφή μας και η αντιμετώπιση της τροφής ως ένα είδος καυσίμου οδηγεί σε απόλυτες παρανοήσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παραδόξως, η πεπτική οδός έχει περίπου τόσους νευρώνες όσους και η σπονδυλική μας στήλη!
Δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο σκοπός τους, όμως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου