Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Alzheimer και βότανα

Alzheimer
Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν, το Alzheimer δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος και βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γεροντική άνοια.
Ποιοι άνθρωποι όμως παθαίνουν Alzheimer;
Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Alzheimer.
Παρότι δεν κατανοούμε ακόμα πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο που οδηγεί στην εκδήλωση Alzheimer, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι
-. ο τρόπος ζωής
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Οι άνθρωποι που έχουν υγιή τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Alzheimer.
Ο υγιής τρόπος ζωής περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων.
και...

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ποιες οι διαφορές μεταξύ μπαχαρικών και βοτάνων ντίνα;

λοιπόν...
βασική διαφορά
-. τα μπαχαρικά προέρχονται από διάφορα μέρη ενός φυτού εκτός από τα φύλλα
ενώ 
-. τα βότανα προέρχονται από τα φύλλα του φυτού!
Τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε διάφορες ομάδες με βάση τη γεύση, την ταξινόμηση ή το μέρος του φυτού από το οποίο προέρχονται. 
Με βάση τη γεύση, τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 ομάδες: 
1. καυτερά μπαχαρικά που είναι 
το μαύρο και άσπρο πιπέρι, 
το πιπέρι καγιέν, 
η μουστάρδα, 
το τσίλι), 
2. μπαχαρικά ήπιας γεύσης που είναι 
η πάπρικα, 
ο κόλιανδρος,
3. αρωματικά μπαχαρικά που είναι
το γαρύφαλλο, 
το κύμινο, 
ο μάραθος 
ο άνηθος, 
το μοσχοκάρυδο,
η κανέλα και 
4. αρωματικά βότανα και λαχανικά που είναι 
το θυμάρι, 
ο βασιλικός, 
η δάφνη, 
η μαντζουράνα, 
το κρεμμύδι, 
το σκόρδο
Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι φυσικές πηγές γεύσεων και χρωμάτων και έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από αρχαιοτάτων χρόνων και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών επειδή περιέχουν ισχυρές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτική ισχυρότατη προστασία!
...και μερικές πληροφορίες ακόμα για τα πολύτιμα μπαχαρικά και βότανα...
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα όπως το δεντρολίβανο, 
το φασκόμηλο και
η ρίγανη έχουν υψηλότατη αντιοξειδωτική δράση,

από τα μπαχαρικά την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση την έχει το γαρύφαλλο!
Το γαρύφαλλο, 
το μπαχάρι, 
η κανέλα, 
η ρίγανη,
η τριγωνέλλα  και το μοσχοκάρυδο
έχουν και την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά!
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα των μελετών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα εμπορικά διαθέσιμα φυσικά αντιοξειδωτικά λαμβάνονται από το δεντρολίβανο, 
τη ρίγανη και το φασκόμηλο
λόγω των σχετικά υψηλών αντιοξειδωτικών τους δράσεων, της εύκολης απομάκρυνσης των αρωματικών ενώσεων και της εκχύλισης των δραστικών συστατικών τους!!!
και μεις;
μα, είναι απλό...
έχουμε πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μας όλα τα παραπάνω μπαχαρικά και βότανα,
και το βασικότερο; - δεν τα ξεχνάμε εκεί,
τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας με όποιον τρόπο μας αρέσει!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

Πρώτες Βοήθειες, πνιγμονή στα παιδιά και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πλήρης ανάλυση ΚΑΡΠΑ!

Πρώτες Βοήθειες: Τι κάνουμε αν κάποιος πνίγεται από φαγητό
Ένα σύνηθες περιστατικό επείγουσας ανάγκης είναι ο πνιγμός από φαγητό. 
Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ενώ απολαμβάνουμε ένα γεύμα και ξαφνικά κάποιος στραβοκαταπιεί.
Ο πνιγμός συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο κολλάει στο λαιμό ή στην τραχεία εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. 
Στους ενήλικες συνήθως φταίει ένα κομμάτι τροφής. 
Τα μικρά παιδιά συχνά πνίγονται από μικρά αντικείμενα. 
Ο πνιγμός είναι απειλητικός για τη ζωή. Κόβει το οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Δίνουμε τις πρώτες βοήθειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα εάν εμείς ή κάποιος άλλος πνίγεται. Για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις καταστάσεις, μαθαίνουμε τον ελιγμό Heimlich και την ΚΑΡΠΑ σε ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών.

                     
                                  https://www.youtube.com/watch?v=_GgUoPy2ZRs
στις επόμενες ιστοσελίδες παρατηρήστε τις εικόνες για καλύτερη κατανόηση:
επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η κατανάλωση σκόρδου είναι ευεργετική για τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος στον άνθρωπο:Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές

Οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του διαβήτη και της λιπώδους νόσου του ήπατος 
Αποτελεί σημαντικό παθολογικό χαρακτηριστικό πολλών χρόνιων παθήσεων. 
Η δυσλιπιδαιμία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης TC, 
LDL-C και TG και της μειωμένης HDL-C, αποτελεί σημαντική αιτία καρδιαγγειακής νόσου. ιδίως των στεφανιαίων επεισοδίων και της αθηροσκλήρωσης. 
Η χρόνια ηπατική νόσος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων,
Προς το παρόν, οι περισσότερες από τις κλινικές θεραπείες για τις μεταβολικές ασθένειες των γλυκολιπιδίων είναι συμπτωματικές και εστιάζονται στη συμπτωματική ανακούφιση και οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι επιρρεπείς σε τοξικές παρενέργειες, που προκαλούν πόνο στους ασθενείς. 
Ως εκ τούτου, οι έρευνες έχουν εστιαστεί στην εύρεση αποτελεσματικών ουσιών από φυσικά προϊόντα με ελάχιστες τοξικές παρενέργειες για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών των γλυκολιπιδίων.
Το σκόρδο, που χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή ιατρική ως αρωματικό και λειτουργικό τρόφιμο, καθώς και ως παραδοσιακό φάρμακο, έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, με μια σειρά από λειτουργίες όπως αντικαρκινικές, 
αντιοξειδωτικές, 
αντιμικροβιακές, 
αντιμεταλλαξιογόνες, 
αντιασθματικές, 
ανοσοτροποποιητικές και πρεβιοτικές λειτουργίες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά στο σκόρδο προκύπτουν από την παρουσία θείου και μιας ποικιλίας ενώσεων, όπως η allicin, 
η alliin και το methyl allyl trisulfide 
Μελέτη- https://link.springer.com/article/10.1007/s00592-004-0150-2 - αποδεικνύει ότι το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό φυτικό φυτό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ομοίως, η υπογλυκαιμική επίδραση του σκόρδου έχει αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα.
Η υπολιπιδαιμική επίδραση του σκόρδου περιλαμβάνει έναν περίπλοκο μηχανισμό και μελέτες έχουν βρει ότι μια ποικιλία εκχυλισμάτων σκόρδου παίζει ρόλο στη μείωση των λιπιδίων του αίματος μέσω διαφορετικών μηχανισμών.
Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη - https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1692 -  είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιδράσεις του σκόρδου στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις παραμέτρους λιπιδίων στον άνθρωπο μέσω συστηματικής αξιολόγησης και μετα-ανάλυσης. Παρέχει νέες ιδέες για την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων κατά των ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό των γλυκολιπιδίων.
Στη μελέτη βλέπουμε τους πίνακες όπου παρουσιάζονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των μελετών που ενσωματώθηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση. 
Τα 22 άρθρα περιελάμβαναν συμμετέχοντες με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως υπερλιπιδαιμία, 
αιμοκάθαρση, 
διαβήτη τύπου 2, 
έμφραγμα του μυοκαρδίου, 
στεφανιαία νόσο, 
μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, 
παχυσαρκία, 
υπέρταση, 
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγιείς ενήλικες. 
Τα περισσότερα από τα άτομα δεν έλαβαν καμία φαρμακευτική αγωγή κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ ορισμένα συνέχισαν την καθημερινή τους φαρμακευτική αγωγή καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής. 
Σκόνη σκόρδου χρησιμοποιήθηκε σε 17 δοκιμές, 
ενώ λάδι σκόρδου, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, 
ωμό σκόρδο και εντερικά συμπληρώματα σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν σε 7 δοκιμές. 
Οι ημερήσιες δόσεις κυμαίνονταν ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος, 
με σκόνη σκόρδου που κυμαίνεται από 300 έως 22.400 mg/ημέρα, σκόρδο έλαιο στα 4000 mg/ημέρα, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου στα 1200–6000 mg/ημέρα, 
ωμό σκόρδο στα 4000 mg/ημέρα, και συμπληρώματα σκόρδου με εντερική επικάλυψη στα 800 mg. 
Οι δοσολογίες των παρασκευασμάτων σκόρδου δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμες λόγω των διαφορών στο δραστικό συστατικό και στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ των διαφορετικών τύπων παρασκευασμάτων, σκόνη, 
λάδι, 
παλαιωμένο εκχύλισμα και ωμά.
Επιπλέον, η δοσολογία του δραστικού συστατικού μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο επεξεργασίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σκόρδο έχει ευεργετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και στα λιπίδια του αίματος και η συσχέτισή τους ήταν στατιστικά σημαντική.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σκόρδου είχε σημαντική επίδραση στην TC, 
την LDL και την HDL. 
Η ικανότητα του σκόρδου να ρυθμίζει τις TC, 
LDL, 
HDL και TG έχει συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις που προέρχονται από διαταραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

όταν με ρώτησαν τι είναι η αυτοθεραπεία θυμήθηκα αυτό που μας έχει πει ο dr.Bruce Lipton...

dr.Bruce Lipton:
Η αυτοθεραπεία είναι εσωτερική/ενδογενής διαδικασία...
Το ήξερες;
Το σώμα μας διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα να αναγεννάται,
να αναρρώνει,
να ανακάμπτει
και να βρίσκει ισορροπία.
Είναι η απόδειξη της έμφυτης σοφίας που είναι συνυφασμένη στα ίδια μας τα κύτταρα.
Όταν φροντίζουμε το μυαλό,
το σώμα και το πνεύμα μας, αξιοποιούμε την πηγή ζωντάνιας,
ζωτικότητας
και ζωηράδας που υπάρχει στα βάθη του είναι μας!
Να θυμόμαστε ότι όλες οι ικανότητές μας βασίζονται στην επίγνωση μας.
Όταν είμαστε νέοι, όταν αρρωσταίναμε μας έλεγαν ότι πρέπει να πάμε στο γιατρό για θεραπεία και αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα κάνει το υποσυνείδητο να κλείσει κάθε μηχανισμό αυτοθεραπείας μέχρι κάποιος να επισκεφθεί τον γιατρό - πολλοί άνθρωποι γίνονται καλά στο δρόμο τους προς τον γιατρό!
Οι επίκτητοι φόβοι και πεποιθήσεις μας για την ευθραυστότητα και την ευπάθεια μας "προγραμματίζουν" τη βιολογία μας για να εκφράσουμε συμπεριφορά τέτοια που συνάδει με αυτούς τους περιορισμούς.
Αυτό δίνει έμφαση στη σημασία του να έχουμε επίγνωση του "εαυτού" και του επαναπρογραμματισμού του υποσυνείδητου "σκληρού μας δίσκου"
...αυτά τα θαυμάσια μας λέει ο dr.Bruce Lipton και  "Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και νουν νοείτω".
                μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
botanologia.gr

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε - dr. Edward E. Shook

"Μία από τι πολλές και πολύτιμες διαδικασίες που συμβαίνει στον οργανισμό των βοτάνων είναι η δυνατότητα που έχουν  να προσλαμβάνουν ανόργανες ουσίες μέσω των ριζών τους από το έδαφος και να τις αφομοιώνουν και να τις μετασχηματίζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή, καθώς και ως φάρμακο από τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτό δεν έχει την ικανότητα να συνθέτει και να αφομοιώνει άμεσα ανόργανες ουσίες και πρέπει απαραίτητα να τις λαμβάνει από την τροφή του!
Δεν υπάρχει τίποτα μυστηριώδες στα ιαματικά βότανα, απλά είναι τα δώρα του "θείου" στον άνθρωπο και ας υπάρχει πάντα στο μυαλό μας πως 
όλα τα εργαστήρια του κόσμου δεν θα μπορέσουν ποτέ να υποκαταστήσουν την εξαιρετικά λεπτή διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο ζωντανό κύτταρο - δεν θα μιμηθούν ποτέ με επιτυχία τις θαυμάσιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η Φύση για να επιτελέσει το έργο της στα βότανα, καθώς και στο ανθρώπινο σώμα"
     Ο dr. Edward E. Shook μας άφησε παρακαταθήκη τα βιβλία του, τα οποία περιέχουν  τις πολύτιμες γνώσεις του και τα δεδομένα του όλα, τα οποία απέκτησε μετά από χρόνια επίπονης εργασίας.
Εκεί μας εξηγεί πως τα βότανα είναι καταλληλότερα για τη θεραπεία των ασθενειών από ό,τι οι χημικές και άλλες ουσίες που προορίζονται για το ανθρώπινο σώμα, διότι τα βότανα είναι αυτούσια προϊόντα της φύσης, 
περιέχουν πάμπολλες ουσίες, οι οποίες είναι σοφά κατανεμημένες εντός τους και οι οποίες είναι απαραίτητες στον δικό μας οργανισμό, τον ανθρώπινο, για τη δημιουργία και τη διατήρηση των κυττάρων όλων των οργάνων μας και βοηθούν τα μέγιστα στην εκτέλεση των ζωτικών μας λειτουργιών. 
Όλες οι ουσίες που περιέχουν τα βότανα βρίσκονται στην ίδια μορφή και κατάσταση που υπάρχουν στο ανθρώπινο σύστημα, επιτρέποντας την άμεση αφομοίωσή τους, από τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσουμε,  και αφού υποστούν ορισμένες αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, θα χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό μας κατάλληλα!
επιμέλεια κειμένου: ntina/thalia

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Iσχυρότατα θρεπτικά συστατικά για υγιή γήρανση!

Είναι υπέροχο να βρίσκουμε χρόνο μέσα στην πολύβουη εποχή μας, αλλά και στην πολύβουη καθημερινότητά μας να τρώμε όλες εκείνες τις τροφές που μας χαρίζουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι αλλά και για να παραμένει υγιής!
Νομίζω πως όλοι σιγά-σιγά μαθαίνουμε τη σπουδαιότητα της ακατέργαστης τροφής και το πόσο σπουδαίο αλλά και απαραίτητο είναι να τρώμε φρούτα,
λαχανικά,
βότανα,
δημητριακά ολικής αλέσεως,
σπόρους,
μπαχαρικά, ώστε να προμηθεύεται ο οργανισμός μας μέσω της τροφής τις άπαχες πρωτεΐνες που έχει ανάγκη όπως και τα αμινοξέα,
τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία,
τις βιταμίνες και ότι άλλο χρειάζεται!
Καθώς όμως μεγαλώνουμε ίσως χρειαστεί να στραφούμε περισσότερο σε κάποια τρόφιμα, για τους λόγους που θα εξηγήσω αμέσως μετά:
Αυτά είναι
-. το ασβέστιο για την αντοχή των οστών
Το ασβέστιο κάνει πολλά για εμάς-
Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος,
βοηθά τους μύες μας να συστέλλονται και ρυθμίζει τους φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και τις νευρικές λειτουργίες και χτίζει και διατηρεί γερά οστά.
Όταν δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο, το σώμα μας το δανείζεται από τα οστά μας για να διατηρεί τα πράγματα ομαλά.
Έτσι, όταν ένας οργανισμός φτάνει στην ηλικία των 50, οι ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο αυξάνονται, όπως και των γυναικών που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά και των γυναικών που διανύουν την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.
Η έλλειψη ασβεστίου σε αυτές τις ομάδες είναι πολύ πιθανή, για αυτό πρέπει να αυξάνουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και δύο πανίσχυρα τρόφιμα, εργοστάσια παραγωγής ασβεστίου είναι η βρώμη και το πολυκόμπι.
#. ας θυμηθούμε: Βρώμη και πολυκόμπι – δύο βότανα “εργαστήρια παραγωγής” ασβεστίου
kai
Ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο- τα 3 κορυφαία μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα
-. η βιταμίνη D για το ανοσοποιητικό και την αντοχή των οστών
Μιλώντας για υγιή οστά, το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο μόνο όταν υπάρχει βιταμίνη D,
επιπλέον, η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες,
υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, τ
η μυϊκή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.
Και όπως και άλλες φορές έχω πει, το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη D και την παίρνει από τον ήλιο και από κάποια τρόφιμα όπως 
1. τα αυγά,
2. τα λιπαρά ψάρια όπως:
η σαρδέλα – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg
η ρέγγα- τα 100γρ η καπνιστή ρέγγα περιέχουν περίπου 22 μg,
ο σολομός* – ένα φιλέτο σολομού περιέχει περίπου 450 IU -διεθνείς μονάδες- ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση η οποία είναι 600 IU
το σκουμπρί – τα 100 gr περιέχουν περίπου 12,3 μg
ο τόνος και
το χέλι.
3. τα μανιτάρια, ορισμένα μανιτάρια τα οποία εκτίθενται στο φως του ήλιου παράγουν επίσης βιταμίνη D
4. το μουρουνέλαιο - όλοι μας το γνωρίζουμε - μιά κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 1300 IU βιταμίνης D
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα με προεξέχοντα τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά που είναι πλούσια και σε βιταμίνη D, ειδικά σε βιταμίνη D3,
η οποία είναι αποτελεσματικότερη στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2, πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή ή και εβδομαδιαία διατροφή μας, ειδικά την περίοδο του χειμώνα και ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να γνωρίζουν πως την έχουν απόλυτη ανάγκη!
#. ας θυμηθούμε: Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο
Το φως του ήλιου και η βιταμίνη D : Οι πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας
-. τα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου
Μέσω των μελετών έχει γίνει πια σαφές πως τα προβιοτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία του ανοσοποιητικού και βοηθώντας την υγιή πέψη.
Γνωρίζουμε ότι εάν η υγεία του εντέρου μας είναι καλή, όλα τα άλλα ακολουθούν όσον αφορά τη φλεγμονή,
την "ομίχλη" του εγκεφάλου,
την απώλεια βάρους,
τον ύπνο ,
την κατάθλιψη!

Το έντερο μας είναι δεμένο σχεδόν με τα πάντα στον οργανισμό μας!
Και βέβαια όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έτσι και με τα προβιοτικά, είναι καλύτερο να τα "χαρίζουμε" στον οργανισμό μας μέσω των τροφών που τρώμε.
#. ας θυμηθούμε: Προβιοτικά και πως να κάνουμε υπέροχα καρότα τουρσί
Πρεβιοτικά και προβιοτικά, μια πρώτη γνωριμία μαζί τους
Προβιοτικά και πως να κάνουμε υπέροχα καρότα τουρσί
-. το μαγνήσιο το θαυμάσιο για διάθεση και όχι μόνο!
Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλοί κλινικοί διατροφολόγοι, ανάμεσά τους και ο Peter Gillham.
Ο Peter Gillham είναι κλινικός διατροφολόγος, χημικός και πρωτοπόρος στον τομέα της διατροφικής έρευνας.
Ήταν μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Man of the Year για τις ανακαλύψεις του στον τομέα του μαγνησίου και για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού προϊόντος.
Ο Peter Gillham είναι μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν πως:
η ανεπάρκεια του μαγνησίου και η έλλειψή του επιταχύνει τη γήρανση - πράγματι σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς έχει δειχτεί ότι η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
Το μαγνήσιο λοιπόν, συνδέεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, 
τις ενζυμικές αντιδράσεις,
παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και είναι βασικός παράγοντας της σταθεροποίηση της διάθεσης.
Δυστυχώς και τα επίπεδα μαγνησίου μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αυτές οι ηλικιακές ομάδες από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τα άτομα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο τείνουν να έχουν υψηλότερη κατάθλιψη, τα δε χρόνια χαμηλά επίπεδα αυξάνουν τις πιθανότητές για υψηλή αρτηριακή πίεση,
καρδιακές παθήσεις, 
διαβήτη τύπου 2 και οστεοπόρωση.
Οποιοσδήποτε άνω των 30 ετών θα πρέπει να λαμβάνει με τη διατροφή του, καθημερινά, επαρκής ποσότητες μαγνησίου.
#. ας θυμηθούμε: Μαγνήσιο – Η ανεπάρκεια μαγνησίου επιταχύνει τη γήρανση
Δυόσμος και μέντα, δυο δεξαμενές σιδήρου και μαγνησίου
Τα αμύγδαλα είναι από τις πλουσιότερες πηγές μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε
             Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
...συνεχίζεται, γιατί δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας αν θέλουμε να μην καταρρεύσει ο οργανισμός μας με το πέρασμα του χρόνου...