Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

“Ήσμιξεν ο βασιλικός , ο δίκταμος κι ο δυόσμος , φλισκούνι και φασκομηλιά κι εμύρισεν ο κόσμος”

Πόσο όμορφα και παραστατικά μας έχει μεταφέρει η λαϊκή παράδοση τις μυρωδιές του τόπου μας!
“Ήσμιξεν ο βασιλικός , ο δίκταμος κι ο δυόσμος , φλισκούνι και φασκομηλιά κι εμύρισεν ο κόσμος” – Είναι σαν να τις νιώθουμε , να τις “ακούμε” και να τις ¨βλέπουμε” τις χρυσές μυρωδιές των πανέμορφων βοτάνων που λες και έσμιξαν μόνο και μόνο για να μας τις χαρίσουν!
Στους περασμένους αιώνες οι άνθρωποι για να κατορθώσουν να επιβιώσουν και να πορευτούν έπρεπε να διαθέτουν κάποιες αναγκαίες καθημερινές γνώσεις και πολλές φορές να πειραματίζονται.
Κάποιες από αυτές τις γνώσεις αφορούσαν και τις θεραπευτικές χρήσεις των βοτάνων.
Μόνοι τους οι άνθρωποι των μακρινών εκείνων χρόνων μάζευαν τα βότανά τους,
“τα’βραζαν και πίναν το ζουμί τ’ς για να γιάνουν”  όπως ακόμα μερικές αιωνόβιες γιαγιάδες λένε στα χωριά μας.
Γευόμενοι λοιπόν τα αφεψήματα και τα εγχύματα των βοτάνων ας έχουμε σε μια ακρούλα του μυαλού μας τους κρυμμένους τους θησαυρούς...

2 σχόλια:

  1. Παρακολουθώ την σελίδα σου πολύ καιρό και με πολύ ενδιαφέρον
    Πολύ καλή και σπουδαία ενημέρωση.
    <Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ φίλε μου....
    προσπαθώ...
    προσπαθώ να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται και να επιλέγω μικρά-μικρά κομματάκια μέσα από τον ανεξάντλητο πλούτο των βοτάνων ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να τα γνωρίζουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή