Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο και μας προστατεύει από τις ρυτίδες και την γήρανση

Κολλαγόνο και διατροφή, και ναι , το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών του οργανισμού μας και είναι η κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.
Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρά μας και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.
Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ και ανθεκτικό μόριο που μαζί με την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματός μας.
Και αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  , οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, 
χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.....

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Τα παιδιά μας θα μάθουν να τρώνε λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε έγκαιρα

Ακόμα και τα πιο δύσκολα παιδιά τρώνε περισσότερα λαχανικά αν τους τα προσφέρουμε από πολύ μικρή ηλικία και δε σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία, σύμφωνα με πολλές έρευνες.
Μία από τις έρευνες περιελάμβανε μωρά και παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία, και κατέρριψε το μύθο που υποστηρίζει ότι οι φυτικές γεύσεις γενικά και ειδικά των λαχανικών πρέπει να καλύπτονται ή να εφευρίσκονται παραπλανητικοί τρόποι και τεχνάσματα προκειμένου τα παιδιά να φάνε λαχανικά.
“Για τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή στα παιδιά τους, η έρευνά μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση”, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Marion Hetherington, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leeds
“Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο ή δεν του αρέσουν τα λαχανικά, η μελέτη μας δείχνει ότι αν στο παιδί  δοθούν λαχανικά 5 έως 10  φορές συνεχόμενα αυτές είναι αρκετές, ώστε να αποδεχτεί τα λαχανικά και να αρχίσουν οι γεύσεις τους να του αρέσουν και να μην το ξενίζουν”...

τι θα φάμε σήμερα;ελληνικό ριζότο με γαρίδες και κολοκυθάκια

ένα πεντανόστιμο ριζότο,που έχω κάνει πολλές φορές και το οποίο πρωτοβρήκα στο eri-captaincook.blogspot.gr
και διαβάζουμε στο blog της Έρης:
Ίσως να έχετε ακούσει ότι το «κανονικό» ριζότο γίνεται μόνο με τις ιταλικές ποικιλίες, Arborio και Carnarolli.
Λοιπόν προσωπικά δεν συμφωνώ και σας προτείνω να δοκιμάσετε να κάνετε το ριζότο με ελληνικό ρύζι ποικιλίας Καρολίνα.
Αυτό είναι ένα ελληνικό γλυκό ρυζάκι με κρεμμώδη υφή το οποίο οι μαμάδες μας
το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το κλασσικό πιλάφι (συγκεκριμένα η γιαγιά μου χρησιμοποιεί Καρολίνα για όλες τις συνταγές με ρύζι).
Με την επέλαση ξένων ποικιλιών στην ελληνική αγορά (basmati, jasmine, αμερικάνικου τύπου μακρυκοκκα) οι περισσότεροι φτιάχνουν τα περισσότερα φαγητά με καποιο ρύζι από αυτά.

Υλικά
350 – 400 γρ ρύζι Καρολίνα
500 γρ γαρίδες μεγάλες
4 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος )
4 κολοκυθάκια σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί (150 ml)
40 γρ βούτυρο (1 μικρό σπιρτόκουτο)
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες.
Ψιλοκομμένος βασιλικός ή δυόσμος.
Ελαιόλαδο.
Προαιρετικά Τριμμένο κεφαλοτύρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε κ πλένουμε τις γαρίδες μέχρι το τελευταίο κέλυφος πριν την ουρά, 
κρατώντας στην άκρη τα κελύφη και τα κεφάλια.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και σιγοβράζουμε τον ζωμό για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
Κρατάμε μερικά κεφάλια για να διακοσμήσουμε το πιάτο στο τέλος.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο μαζί με λίγο λαδι (έτσι δεν μαυρίζει το βούτυρο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τα πράσα με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και ανακατεύουμε να γυαλίσουν όλα τα υλικά καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί στο μισό προσθέτουμε κουτάλα, κουτάλα τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε κάθε κουτάλα με ζωμό αφού το φαγητό μας έχει πιει όλο τον προηγούμενο.
Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες προσθέτοντας την ρίγανη μέχρι να κοκκινίσουν (3 - 5 λεπτάκια) 
και τις προσθέτουμε και αυτές στο ριζότο.
Το ριζότο είναι έτοιμο όταν έχει χυλώσει αλλά κρατάει στην μέση του κόκκου.
Σερβίρεται αμέσως με λίγο βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο από πάνω, πιπεράκι και τριμμένο κεφαλοτύρι.
Αν το αφήσετε με κλειστό καπάκι θα γίνει ένα πιλάφι σφιχτό και το ρυζάκι θα έχει βράσει καλά.Σε αυτη την περίπτωση ριζότο δεν το λες αλλά την νοστιμιά του θα την κρατήσει..

Καλή επιτυχία

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο

Η διαδικασία προετοιμασίας του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει το πλύσιμό του
Προτού μαγειρέψουμε το κοτόπουλο συνηθίζουμε να το πλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
Αυτή η πρακτική είναι όμως επικίνδυνη για την υγεία μας σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Τα σταγονίδια του νερού από το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι το όχημα για την εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη.
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων FSA έδειξε ότι το 44% του πληθυσμού πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει, ένα μεγαλύτερο ποσοστό δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του συγκεκριμένου βακτηριδίου, ούτε ότι το κοτόπουλο μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης.

Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.

Η FSA συμβουλεύει
-Να τοποθετούμε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
-Να βάζουμε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων από τυχόν στάξιμο των υγρών.
-Να μην ξεπλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε.
-Να πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο και στους χυμούς του.
-Το πλύσιμο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Τα βακτηρίδια καταστρέφονται με το ψήσιμο γι΄ αυτό πρέπει να μαγειρεύουμε καλά το κοτόπουλο.
Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.
~~~~~~~~~~~~~~
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Γιατί η Εξατομικευμένη Διατροφή θωρακίζει τη σιλουέτα και την υγεία μας;

Γνωρίζατε ότι τα τρόφιμα ή τα θρεπτικά συστατικά γενικότερα επηρεάζουν την έκφραση της γενετικής πληροφορίας σε ένα άτομο και πως η γενετική σύνθεση του ατόμου επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση του σε θρεπτικά συστατικά και άλλα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων;
Και όμως, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ γονιδίων, διατροφής και υγείας, σχέση που μελετά η Διατροφογονιδιωματική Έρευνα, ως σκέλος της Επιγενετικής.

Γενικότερα, η Εξατομικευμένη Ιατρική έχει φέρει πραγματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων.
Εξίσου θεαματικά είναι και τα αποτελέσματα της σε επίπεδο διατροφής, αφού τα εξατομικευμένα διαιτητικά σχήματα αποδεικνύονται καλύτερα, ως προς την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, έναντι των γενικευμένων οδηγιών που κυριαρχούσαν έως τώρα.

«Η Εξατομικευμένη Ιατρική, συνώνυμο της Λειτουργικής Ιατρικής, είναι μια νέα και εξελισσόμενη επιστήμη στην οποία οι γιατροί χρησιμοποιούν διαγνωστικές διαδικασίες για να αποφασίσουν ποιες θεραπείες θα λειτουργήσουν καλύτερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν  στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα, που αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από την προσέγγιση των γενικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα», εξηγεί η Δρ Νικολέτα Κοΐνη, M.D., Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Η Εξατομικευμένη Ιατρική βασίζεται στην Επιγενετική, τη μελέτη δηλαδή των εξωτερικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ερμηνεύουν και εκφράζουν τον γενετικό κώδικα.
Το κάθε γονίδιο είναι μια μονάδα κληρονομικότητας καθώς μεταφέρεται από γονέα σε απόγονο και καθορίζει κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού.
Το γονιδίωμα απαρτίζεται από το σύνολο των γονιδίων που κληρονομεί ο άνθρωπος και από τους δύο γονείς του, αλλά και από μη κωδικοποιητικές αλληλουχίες DΝΑ/RNA.
Το γονιδίωμα είναι σε μεγάλο βαθμό στατικό.
Ωστόσο, το επιγονιδίωμα, ο μηχανισμός με τον οποίο το κύτταρο ελέγχει ανά πάσα χρονική στιγμή ποιες γονιδιακές περιοχές του είναι λειτουργικές, κάτι που επιτυγχάνει είτε προκαλώντας χημικές μετατροπές στην αλυσίδα του DNA είτε αλλάζοντας τοπικά το τρισδιάστατο σχήμα της αλυσίδας, μπορεί να μεταβληθεί δυναμικά από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Οι στόχοι της διατροφογονιδιωματικής έρευνας είναι:
- ο προσδιορισμός των γονιδίων και των γονιδιακών παραλλαγών που μπορεί να είναι σημαντικά για την κατανόηση των γενετικών αποκρίσεων στη διατροφή,
- ο προσδιορισμός των γονότυπων που σχετίζονται με τη νόσο και τη θεραπεία με διατροφή ή/κ μακρο-μικρομόρια,
- η τροποποίηση της διατροφής για τη θεραπεία ή την πρόληψη της νόσου και
- η βελτίωση των διαιτητικών οδηγιών.
Από την διατροφογονιδιωματική έρευνα έχει προκύψει και η Εξατομικευμένη Διατροφή, που σύμφωνα με την Δρ Κοΐνη βασίζεται στη επίδραση των μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών στη δομή του DNA, την έκφραση των γονιδίων και τον μεταβολισμό.
«Η διατροφή έχει την ικανότητα να επηρεάζει σημαντικές μοριακές διεργασίες και έτσι να μεταβάλλει την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας ασθένειας.
Η Λειτουργική Ιατρική, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την Εξατομικευμένη Διατροφή (Μοριακή Διατροφή), σχεδιάζει εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας που συνδυάζουν διατροφή και μικρο-μακρομόρια, ώστε να επιφέρει τις επιθυμητές θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου», σημειώνει η Δρ Κοΐνη.
Μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συμπόσιο πειραματικής βιολογίας για τη βελτίωση της ανθρώπινης διατροφής μέσω της γονιδιωματικής, της πρωτεϊνωματικής και της βιοτεχνολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι φανερό ότι η ποικιλομορφία του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μια διατροφική πραγματικότητα.
Αυτή η ποικιλομορφία καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξατομίκευσης των προβλημάτων της μεταβολικής ρύθμισης και των αιτιών και των παρεμβάσεών τους, ώστε να αντιμετωπιστεί και τελικά να επιλυθεί».

"Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η ατομική μεταβολική αξιολόγηση και η στοχευμένη διατροφική προσέγγιση είναι πολύ πιο σημαντική από τις γενικευμένες διατροφικές συστάσεις.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι σε σχέση με την ανταπόκρισή τους στη διατροφή.
Μερικά άτομα μπορεί να κερδίσουν βάρος με μια συγκεκριμένη δίαιτα και άλλα μπορεί να χάσουν βάρος κάνοντας ακριβώς την ίδια δίαιτα.
Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη προσέγγισης των διατροφικών αναγκών των ατόμων, βάσει των γενετικών και μεταβολικών τους ιδιαιτεροτήτων, αντί να προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τους πάντες κάτω από μια ομπρέλα γενικεύσεων και απλουστεύσεων", καταλήγει η Δρ Νικολέτα Κοΐνη.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα, σε μια εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.
Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες, γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την διατροφική τους ξία.
Πολλές από αυτές τις συνταγές έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα, τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες.
Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών κολοκυθοανθούς, τους αρσενικούς και τους θηλυκούς...