Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που "παντρεύει" γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!
Ένα πιάτο που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.Γενικά, δεν "φοβάμαι" τα φρούτα στις συνταγές μου, απλά είμαι πολύ-πολύ φειδωλή!
Αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη να ανακαλύψει νέες γεύσεις και νέους συνδυασμούς και τα φρούτα είναι μια ανεπανάληπτη πρώτη ύλη για τέτοια γευστικά παιχνίδια.
Τα πολυπρόσωπα φρούτα όταν μαγειρεύονται μας αποκαλύπτουν και από ένα πρόσωπο τη φορά, ανάλογα τι άλλο είναι κοντά τους και ποιος ο τρόπος μαγειρέματος - και μην ξεχνάμε πως η πολύτιμη ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό!
Και πάμε:
Θα χρειαστώ:
-έξι μπουτάκια κοτόπουλου
-τρεις κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο**
-τρεις κουταλιές της σούπα μουστάρδα πικάντικη
-ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-μισή κουταλιά του γλυκού κουρκούμι
-τέσσερα με πέντε βερίκοκα, ώριμα κομμένα στη μέση
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Και συνεχίζω:
Πλένωτo κοτόπουλο και τα στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετώ τη σχάρα στη μέση.
Σε ένα ταψάκι αναλόγου μεγέθους βάζω τα μπούτια του κοτόπουλου.
Σε ένα μπολ αναμειγνύω τη μαρμελάδα,
τη μουστάρδα,
το λάδι,
το κουρκούμι,
το αλάτι και το πιπέρι.
Κρατάω 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψω τα βερίκοκα και
με το υπόλοιπο περιλούζω τα μπούτια και τα αλείφω πολύ καλά, ώστε το μείγμα μου να πάει παντού.
Μόλις ο φούρνος μας είναι έτοιμος ψήνω το κοτόπουλό μας για 20 λεπτά.
Εν το μεταξύ σε ένα μπολ βάζω το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτω τα βερίκοκα και το μέλι και ανακατεύω πολύ καλά να καλυφτούν τα βερίκοκα.
Τραβάω το ταψί μας και προσθέτω τα βερίκοκα.
Συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν και το κοτόπουλό και τα βερίκοκα.
Το φαγητό μου είναι έτοιμο!
Είναι ελαφρύ, περιέχει τις πρωτεΐνες του,
Κρατάω 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψω τα βερίκοκα και
με το υπόλοιπο περιλούζω τα μπούτια και τα αλείφω πολύ καλά, ώστε το μείγμα μου να πάει παντού.
Μόλις ο φούρνος μας είναι έτοιμος ψήνω το κοτόπουλό μας για 20 λεπτά.
Εν το μεταξύ σε ένα μπολ βάζω το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτω τα βερίκοκα και το μέλι και ανακατεύω πολύ καλά να καλυφτούν τα βερίκοκα.
Τραβάω το ταψί μας και προσθέτω τα βερίκοκα.
Συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν και το κοτόπουλό και τα βερίκοκα.
Το φαγητό μου είναι έτοιμο!
Είναι ελαφρύ, περιέχει τις πρωτεΐνες του,
τις βιταμίνες του,
τα ιχνοστοιχεία του και την εξαίσια γεύση του.
Το σερβίρω ζεστό και το συνοδεύω με φρεσκότατη λαχταριστή σαλάτα από τριμμένα:
καρότο,
φρεσκότατο κολοκυθάκι και
μήλο ανακατεμένα με ένα ντρέσινγκ λαδιού μελιού και λεμονιού* ή με κάποια άλλη σαλάτα άλλη της αρεσκείας μας.
*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω τη συνταγή.
**Προτιμώ τις δικές μου μαρμελάδες για να μην επιβαρύνω το πιάτο μου με ζάχαρη και χημικά.
Το σερβίρω ζεστό και το συνοδεύω με φρεσκότατη λαχταριστή σαλάτα από τριμμένα:
καρότο,
φρεσκότατο κολοκυθάκι και
μήλο ανακατεμένα με ένα ντρέσινγκ λαδιού μελιού και λεμονιού* ή με κάποια άλλη σαλάτα άλλη της αρεσκείας μας.
*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω τη συνταγή.
**Προτιμώ τις δικές μου μαρμελάδες για να μην επιβαρύνω το πιάτο μου με ζάχαρη και χημικά.
https://botanologia.gr/denei-geystika-to-kotopoylo-me-ta-verikoka-mia-yperochi-syntagi/
Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
Τη συνταγή είχα δει πριν κάποια χρόνια στο kouzinista.gr
και από τότε την κάνω συχνά την άνοιξη,όταν βγαίνουν τα βερίκοκα.
Την έχω κάνει και με άλλα φρούτα,που θα σας την μεταφέρω κάποια άλλη στιγμή.
Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
Τη συνταγή είχα δει πριν κάποια χρόνια στο kouzinista.gr
και από τότε την κάνω συχνά την άνοιξη,όταν βγαίνουν τα βερίκοκα.
Την έχω κάνει και με άλλα φρούτα,που θα σας την μεταφέρω κάποια άλλη στιγμή.