Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Νέο αντιοξειδωτικό ξανανιώνει τα αιμοφόρα αγγεία κατά 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που στοχεύει συγκεκριμένα τα μιτοχόνδρια, παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία τους να ξανανιώνουν 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν ένα νέο αντιοξειδωτικό που στοχεύει ειδικά στις κυτταρικές δυνάμεις ή στα μιτοχόνδρια, παρατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία τους να ξανανιώνουν 15 με 20 χρόνια μέσα σε έξι εβδομάδες,σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder-University of Colorado Boulder.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension-Association journal Hypertension- της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας,προσθέτει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι συμπληρώματα διατροφής φαρμακευτικής ποιότητας ή συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Το ενδιαφέρον αναζωογονείται από την ιδέα ότι τα από του στόματος αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως αναποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία εάν είναι στοχευμένα,λένε οι συγγραφείς.

"Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος ενός μιτοχονδριακού ειδικού αντιοξειδωτικού στην αγγειακή λειτουργία στους ανθρώπους", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Matthew Rossman, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της ενσωματωτικής φυσιολογίας. "Υποδεικνύει ότι τέτοιες θεραπείες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασείας για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την ηλικία".

Για τη μελέτη, οι Rossman και Doug Seals, διευθυντής της Integrative Physiology of Aging Laboratory, προσέλαβαν 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 79 ετών από την περιοχή Boulder.

Τα άτομα σχημάτισαν δυό ομάδες.
Η μία ομάδα έλαβε 20 χιλιοστόγραμμα την ημέρα ενός συμπληρώματος που ονομάζεται MitoQ, το οποίο έγινε με χημική μεταβολή του φυσικά απαντώμενου αντιοξειδωτικού Coenzyme Q10 για να προσκολληθεί στα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα.
Οι φυσικές πηγές του Coenzyme Q10 είναι οι  ξηροί καρποί ,όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα,
τα φιστίκια και
τα καρύδια,
το σουσάμι,
το ελαιόλαδο,
το μπρόκολο,
το σπανάκι,
το κουνουπίδι,το λάχανο,
πολλά φρούτα,οι σαρδέλες,
το σκουμπρί.

Η άλλη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.
Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όσο και το ενδοθηλίο, μετρώντας πόσες και πόσο οι  αρτηρίες των ασθενών διευρύνθηκαν με αυξημένη ροή αίματος.

Στη συνέχεια, μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων "αποχής",χωρίς λήψη, οι δύο ομάδες άλλαξαν, με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου να πάρει το συμπλήρωμα, και αντίστροφα.
Οι δοκιμές επαναλήφθηκαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη λήψη του συμπληρώματος, η διαστολή των αρτηριών των ατόμων της ομάδας που έπαιρνε το αντιοξειδωτικό, βελτιώθηκε κατά 42%, καθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία τους, να μοιάζουν με αυτά ενός ατόμου 15 με 20 χρόνια νεότερου.
Μία βελτίωση αυτού του μεγέθους, εάν μπορούσε να διατηρηθεί, σχετίζεται με περίπου 13% μείωση της καρδιακής νόσου, ανέφερε ο Rossman.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η βελτίωση της διαστολής οφειλόταν σε μείωση του οξειδωτικού στρες.

Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται άκαμπτα με την πάροδο της ηλικία κυρίως ως αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες.
Τι ελεύθερες ρίζες και οξειδωτικό στρες.
Το οξυγόνον εισέρχεται,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στον οργανισμό με την αναπνοή.
Στη συνέχεια μεταφέρεται με το αίμα στα κύτταρα και χρησιμοποιείται σε ποσοστό 95% για την παραγωγή ενέργειας.
Το υπόλοιπο ποσοστό προκαλεί τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών,οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματός μας.
Ελεύθερες ρίζες είναι μια μορφή ενώσεων οι οποίες αποτελούν φυσικό προϊόν του μεταβολισμού των κυττάρων μας.
Ο οργανισμός μας, στα πλαίσια της φυσιολογικής του λειτουργίας, παράγει καθημερινά κάποια ποσότητα ελεύθερων ριζών.

Όσο η παραγωγή ελεύθερων ριζών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αποτελούν πρόβλημα για την υγεία μας, διότι ο οργανισμός μας έχει ανεπτυγμένα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα λαμβάνει συνεχώς βοήθεια από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στις τροφές.
Όταν όμως ο οργανισμός βρεθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες και η συγκέντρωση ελευθέρων ριζών αυξηθεί τότε ο ευεργετικός τους ρόλος αναιρείται και γίνονται καταστροφικές για τον οργανισμό,καθώς "επιτίθενται" σε διάφορα σημεία των κυττάρων προκαλώντας αλλοιώσεις.
Αυτή ακριβώς η μεγάλη αύξηση χαρακτηρίζεται ως οξειδωτικό στρες.
Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, που περιέχονται στις τροφές μας είναι από τα πιό γνωστά εξωγενή"αντιοξειδωτικά"

"Η μελέτη επικεντώθηκαν στην αναμφισβήτητη θεωρία ότι η συμπλήρωση της δίαιτας με αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει την υγεία", δήλωσε ο Seals. "Και υποδεικνύει ότι η στόχευση μιας συγκεκριμένης πηγής,όπως τα μιτοχόνδρια,μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγεία".

Αυτό το καλοκαίρι, οι Rossman και Seals σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια μελέτη παρακολούθησης τριών μηνών για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα σε ένα μεγαλύτερο αριθμό θεμάτων και να εξετάσουν προσεκτικότερα τις επιπτώσεις στα μιτοχόνδρια.

Το ίδιο εργαστήριο δημοσίευσε πρόσφατα μια άλλη μελέτη, που δείχνει ότι μια ένωση που ονομάζεται νικοτιναμίδη ριβοζίδη* μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αναστρέψει την αγγειακή γήρανση σε υγιή άτομα.

"Η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινής διατροφής είναι οι πιο καταξιωμένες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας", δήλωσε ο Seals. "Αλλά στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, δεν είναι αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Έτσι αναζητούμε συμπληρωματικές επιλογές που βασίζονται σε στοιχεία για να αποτρέψουμε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και που προκαλούν ασθένειες"

Κείμενο-παρουσίαση thalia-botanologia.blogspot.com
*σε επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για την νικοτιναμίδη ριβοζίδιο,η οποία θεωρείται από τους ερευνητές βιταμίνη η οποία καθυστερεί την γήρανση του οργανισμού

πηγή του άρθρου:
sciencedaily.com