Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

ισορροπίες και διατροφή

Εφτασε στην τελευταία εβδομάδα του ο Αύγουστος και σήμερα θα μιλήσουμε για ισορροπίες, μιας και η επιστροφή σιγά σιγά στους ρυθμούς και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι στον δρόμο μας.
Δεν μπορώ παρά να δανειστώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο των Robert O. Young, Ph.D. & Shelley Redford Young «Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής» (εκδ. Διόπτρα).

«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι από όλες τις ισορροπίες τις οποίες το ανθρώπινο σώμα πασχίζει να διατηρήσει, η πιο σημαντική είναι η οξεοβασική ισορροπία. Το σώμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την κατάλληλη, ελαφρώς αλκαλική φύση του αίματος. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο και συνηθισμένο οι ιστοί του σώματος να γίνονται όξινοι. Μια τέτοια ανισορροπία θέτει τις βάσεις για να επέλθει το χάος και ανοίγει την πόρτα στην ασθένεια. Στην υπεροξύτητα των υγρών και των ιστών του σώματος οφείλεται κάθε ασθένεια, και η ‘‘ασθένεια’’ γενικότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο όταν το περιβάλλον του οργανισμού είναι όξινο, το σώμα καθίσταται ευπρόσβλητο στα μικρόβια, καθώς σε ένα υγιές, αλκαλικό περιβάλλον τα μικρόβια δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος ανάπτυξης. Επιπλέον, τα οξέα αποτελούν ένδειξη κάθε πάθησης και ασθένειας. Με λίγα λόγια, απαραίτητη προϋπόθεση της υγείας είναι η οξεοβασική ισορροπία. Η σωστή διατροφή είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε αυτή την ισορροπία.

Η σχέση μεταξύ οξέων και αλκαλίων εκφάζεται επιστημονικά σε μια κλίμακα από το 1 έως το 14, η οποία είναι γνωστή ως κλίμακα pH (προφέρεται πε χα). Σε αυτή την κλίμακα, το 7 δηλώνει ουδέτερο pH. Κάτω από το 7, το pH είναι όξινο και πάνω από το 7 είναι βασικό ή αλκαλικό. Ουσιαστικά, το pH εκφράζει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (άτομα με θετικό φορτίο) σε οποιοδήποτε διάλυμα. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να κατανοήσετε τις χημικές λεπτομέρειες. Να ξέρετε μόνο ότι αυτά τα δύο χημικά είδη -τα οξέα και οι βάσεις- είναι αντίθετα και ότι όταν βρεθούν σε συγκεκριμένες αναλογίες, αλληλοεξουδετερώνονται δημιουργώντας ουδέτερο pH. Οσον αφορά το αίμα όμως, για να εξουδετερωθεί μια ποσότητα οξέων απαιτείται περίπου η εικοσαπλάσια ποσότητα βάσεων, οπότε είναι προτιμότερο και ευκολότερο να διατηρούμε παρά να ανακτάμε την ισορροπία μεταξύ τους […].

[…] Η σωματική ασθένεια είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα υπερβολικά μεγάλης διαταραχής στην ισορροπία του pH του οργανισμού λόγω αύξησης των οξέων, η οποία προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έκφραση της διαταραγμένης ισορροπίας, ενδεχομένως όμως να είναι επίσης ένδειξη της προσπάθειας που καταβάλλει ο οργανισμός για εξισορρόπηση της κατάστασης».

Πράγματι, η κατάλληλη επιλογή που θα κάνουμε στις τροφές που καταναλώνουμε εξασφαλίζει αυτή την ισορροπία.
Τι γίνεται όμως όταν σε αυτή την ψυχοσωματική ασθένεια που λέγεται παχυσαρκία δεν μπορούν να κρατηθούν οι ισορροπίες, δεν μπορούν να επιλεγούν οι κατάλληλες τροφές γιατί ο υπέρβαρος δεν αντέχει να μην έχει πολυφαγίες;
Τι γίνεται όταν, ενώ γνωρίζει τι χρειάζεται να φάει για να είναι υγιής, εκείνος δεν μπορεί να συγκρατηθεί και ο ίδιος «σαμποτάρει» την υγεία του;
Πώς αλλάζει η ήδη υπάρχουσα «ισορροπία του», αυτό που έχει μάθει να κάνει με τη διατροφή του, τη δίαιτά του, την πάχυνσή του, τους γευστικούς εθισμούς του;
Αλλάζει; Αλλάζουν οι διατροφικές του συνήθειες; Διατηρεί το βάρος του; Αποκτά επίγνωση για τις υγιεινές τροφές, ώστε να τις χρησιμοποιεί μόνιμα και σταθερά χωρίς να πιέζεται;
Χιλιάδες τα ερωτήματα, πολλές οι δυσκολίες του, μεγάλο το μπέρδεμά του. Μοιάζει άλυτο το πρόβλημα. Θα αδυνατίσει; Θα ξαναπαχύνει;
Δεδομένου ότι η τροφή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την απόλαυση της γεύσης (η τροφή δεν είναι μόνο θρέψη, οξέα, αλκάλια, είναι και χαρά, ευχαρίστηση, ηδονή), το θέμα «παχυσαρκία» είναι πολύπλοκο. Ενα «μπλέξιμο».
Ο παχύσαρκος έχει πολλές ψυχικές απαγορεύσεις μέσα του, ελέγχει αυστηρά τον εαυτό του.
Για να μη σκάσει από τον εσωτερικό έλεγχο που ασκεί διαρκώς στον εαυτό του, χαλαρώνει με την τροφή, τρώει χωρίς όρια. Εκεί χάνει τον έλεγχο. Μόνο εκεί.
Δείτε: υπέρμετρος έλεγχος - υπέρμετρη απώλεια ελέγχου. Αυτή είναι η ισορροπία του.
Τον αυτοέλεγχό του δεν τον καταλαβαίνει, βλέπει απλώς ότι είναι ασύδοτος.
Και για τη χαλάρωση αυτή κατηγορεί τον εαυτό του.
Ο παχύσαρκος δεν φταίει, χρειάζεται να επεξεργαστεί πρώτα το ψυχικό του πεδίο, να συνειδητοποιήσει τους λόγους που παχαίνει και μετά να δουλέψει στο γνωστικό του πεδίο για να επιλέξει την υγιεινή διατροφή.

Για να μην αδικεί τον εαυτό του…

Ξέρετε ότι
1. Εργο όλων των ρυθμιστικών μηχανισμών του σώματος (όπως της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της πέψης και της παραγωγής ορμονών) είναι η διατήρηση της ευαίσθητης εσωτερικής οξεοβασικής ισορροπίας. Το σώμα μας δεν μπορεί να ανεχτεί παρατεταμένη υπερίσχυση των οξέων.
2. Στα πρώτα στάδια της ανισορροπίας τα συμπτώματα ενδεχομένως να μην είναι τόσο έντονα και να περιλαμβάνουν εξανθήματα, πονοκεφάλους, αλλεργίες, κρυολογήματα, γρίπη και κολπίτιδες. Καθώς όμως η ανισορροπία συνεχίζεται, εμφανίζονται σοβαρότερες καταστάσεις.
3. Επομένως δεν επιτρέπεται η μείωση της τιμής του pH. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο σε περίπτωση που λαμβάνονται πολλά οξέα, το αίμα αρχίζει να αποσπά αλκαλικά μέταλλα από τους ιστούς. Υπάρχει μια ομάδα μετάλλων η οποία εξουδετερώνει τα ισχυρά οξέα, στην οποία ανήκουν το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
*Σύμβουλος διατροφής
alpanopoulou@gmail.com
efsyn.gr