Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Ο 106χρονος γιατρός,μαθητής του Sir Alexander Fleming,εξακολουθεί να εργάζεται ακάθεκτος

Ο παλαιότερος γιατρός της Βρετανίας αρθρογραφεί  ακόμα σε περιοδικά και συμβουλεύει τους ανθρώπους για τις αλλεργίες τους.
Μία ζωή που πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ θα ζήλευαν:
Ο  Alfred William Frankland είναι 106 ετών και ένας επιστήμονας που άφησε ιστορία στον τομέα της ιατρικής.
Έως σήμερα παραμένει αφιερωμένος στο επάγγελμά του.
Γεννήθηκε το 1912 (!) και ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική τη δεκαετία του ’30. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επί τρία χρόνια αιχμάλωτος πολέμου.
Μετά τον πόλεμο γύρισε πίσω στην Αγγλία και διδάχτηκε από τον Sir Alexander Fleming, τον άνθρωπο που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
Στη συνέχεια έγινε αλλεργιολόγος και εφηύρε ένα σύστημα,τη μέτρηση γύρης, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι αυτό στην ατμόσφαιρα που τους δημιουργεί αλλεργία.

"Πολύ συχνά με ρωτάνε πώς κατάφερα να ζήσω τόσο πολύ" αναφέρει ο Alfred William Frankland  στο CNNi. "Εγώ τους απαντάω πως πολλές φορές βρέθηκα κοντά στο θάνατο αλλά για κάποιο λόγο δεν έφυγα".

Ακόμη και στα 106 του χρόνια,και έξι μήνες όπως ο ίδιος συμπληρώνει,συναντά και εξετάζει ασθενείς και περιστασιακά γράφει άρθρα σε περιοδικά.
Λατρεύει να διαβάζει περί ιατρικής και να είναι ενημερωμένος για τον χώρο, στον οποίο έπαιξε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο.

Εκτός από τη μακροζωία, κάτι που χαρακτηρίζει τον William Frankland είναι η οξυδέρκειά του που παραμένει έως σήμερα υψηλή.
Αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο σχετικά με το πώς ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη και το βασίζει στον χρόνο που πέρασε με τον Alexander Fleming.
Ένας πρωτοπόρος στις αλλεργίες
Το 1952 στο νοσοκομείο St. Mary του Λονδίνου, ο William Frankland κατάφερε να κάνει γνωστή τη μέθοδό του για τις αλλεργίες, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.

Τότε, για να τα καταφέρει, πειραματιζόταν στον εαυτό του…
Το 1955, πειραματίστηκε με τον εαυτό του με το να βάζει το έντομο Rhodnius prolixus να τον δαγκώνει καθημερινά.Βοηθήθηκε σε αυτό το έργο από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου , η οποία ήταν σε θέση να τον εφοδιάσει με έντομα στα οποία ο Frankland ήταν σίγουρος ότι δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν. Τα δαγκώματα προκάλεσαν τελικά μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση .

Η έρευνα αυτή συνέβαλε στην κατανόηση των αλλεργιών,των αλλεργιογόνων και των ποσοτήτων χορήγησης ώστε να μην είναι τόσο ευαίσθητη οι οργανισμοί.
Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά άτομο, αλλά η ανοσία στη γύρη βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από τρία χρόνια.
Η ανοσία στα αλλεργιογόνα με βάση το δηλητήριο χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και η ασυλία βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από πέντε χρόνια.
"Είχα προκαλέσει αναφυλαξία στον εαυτό μου από ένα ζωύφιο. Σήμερα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να κάνει ένα τέτοιο πείραμα. Τότε όμως, ήμουν αποφασισμένος να μάθω πώς αντιδρούσε ο οργανισμός μου σε κουνούπια, ψύλλους και άλλα πολλά".*
"Το μυαλό μου είναι συνεχώς σε εγρήγορση"
Η "φθορά" των νοητικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που φοβούνται οι περισσότεροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αναπόφευκτη. Το να βρίσκεται το μυαλό σε εγρήγορση και επικεντρωμένο στη ζωή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων.
Όταν γερνάς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις.
Είμαι πολύ μεγάλος για να πάω για τρέξιμο και γενικά για να κρατιέμαι σε φόρμα.
Όμως, σίγουρα έχω το μυαλό μου σε εγρήγορση.
Διαβάζω πολλά επιστημονικά κείμενα,
πιστεύω πως αυτό που με βοηθάει είναι πως έχω μία λογική ζωή.
Δεν καπνίζω, δεν τρώω υπερβολικά και όσο μπορώ γυμνάζομαι.
Να είστε ενεργητικοί σε ό,τι κι αν κάνετε".
*Ο Frankland πίστευε ότι η αύξηση των αλλεργιών οφείλεται στην αυξημένη καθαριότητα και τα επίπεδα υγιεινής στη σύγχρονη ζωή-τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής-
Έχει πει ότι "καταστέλλουμε τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος,μέσα από την πολλή καθαριότητα.Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, για παράδειγμα, με πολύ κακή κατάσταση εργασίας και στέγασης, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο αλλεργικοί"

Στην ιατρική, η "θεωρία της υγιεινής" δηλώνει την έλλειψη πρώιμης παιδικής έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες , συμβιωτικούς μικροοργανισμούς -όπως η χλωρίδα ή τα προβιοτικά- και τα παράσιτα αυξάνουν την ευαισθησία σε αλλεργικές παθήσεις, καταστέλλοντας τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος .

Κείμενο επιμέλεια-thalia:botanologia.gr

πηγές πληροφόρησης και:
cnn.gr
telegraph.co.uk
independent.co.uk
en.wikipedia.org

Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο άτομα από την Κίνα,τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για καρδιακά συμβάντα υγείας και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης,περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και βιοδραστικά συστατικά όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Heart.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά.
Μεταξύ των ενηλίκων από την Κίνα, ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης αυγών-έως ένα την ημέρα.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 400.000 ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 10 περιοχές έρευνας στην Κίνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά τα άτομα της μελέτης ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά και στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν εννέα χρόνια χρησιμοποιώντας μητρώα και άλλες μεθόδους.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση αυγού ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου
Εκείνοι που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση αυγών,ένα την ημέρα,είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες,από αυτούς που δεν έτρωγαν αυγά,να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο,καρδιακή ισχαιμία,αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται:
Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών,ένα αυγό την ημέρα,συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των κινέζων ενηλίκων μέσης ηλικίας.
Τα ευρήματά μας συνεισφέρουν επιστημονικά στοιχεία στις διατροφικές οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αυγών για τους υγιείς Κινέζους ενήλικες.
Η μελέτη υποδεικνύει,δεν αποδεικνύει,ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια,απλά ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό.
Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο κακά για την διατροφή μας, όπως ήταν κάποτε.
Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη,όπως η πρωτεΐνη του αυγού που είναι υψηλής ποιότητας και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κορεσμό, χαμηλότερη μεταγευματική γλυκαιμία καθώς μειώνει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής σε υγιή και υπέρβαρα άτομα.
Τα αυγά επίσης μας παρέχουν την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την οξείδωση, τη φλεγμονή και την αρτηριοσκλήρωση.
Ειδικότερα αυτά τα δύο καροτενοειδή που προέρχονται από τα αυγά έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από εκείνα που προέρχονταν από τα λαχανικά ή τα φρούτα και προάγουν την απορρόφηση καροτενοειδών από άλλες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:https://botanologia.gr/ayga-mporei-ena-aygo-tin-imera-na-apotrepsei-ena-egkefaliko-epeisodio/

Η έρευνα συνεχίζει να παρακολουθείται

πηγές και αναφορές και η μελέτη στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-an-egg-for-breakfast-prevent-a-stroke
https://heart.bmj.com/content/early/2018/04/17/heartjnl-2017-312651
http://time.com/5285672/eggs-lower-heart-disease-stroke/