Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Αρτηριακή πίεση: Ποιο είδος της είναι το πιο επικίνδυνο;

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται με τάση να ελαττώνονται συνεχώς.
Σήμερα, πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg.
Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130mmHg έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσούγκος, καρδιολόγος MD, PhD επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ποιο είδος πίεσης όμως είναι το πιο επικίνδυνο; Συχνά πιστεύουμε ότι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Η άποψη αυτή καλλιεργήθηκε για πολλές δεκαετίες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, τονίζει ο κ. Τσούγκος.

«Η αιφνίδια, απότομη αύξηση της πίεσης κατά κανόνα δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Αντίθετα εάν κάποιος παρουσιάζει σταθερά υψηλή πίεση χωρίς να παίρνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες του λόγω της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, στενεύουν ή διατείνονται. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργία στενώσεων στα εγκεφαλικά αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη καταστροφή του τοιχώματος των αρτηριών μία περαιτέρω απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αρτηρίας ή στη θρόμβωσή της άρα και στο εγκεφαλικό επεισόδιο», επισημαίνει.

Ο κ. Τσούγκος εξηγεί ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή εάν υπάρχει είναι απόλυτα ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα τότε η απότομη αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί βλάβες.

Όπως λέει: «Στην πραγματικότητα, η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά διακυμαίνεται αναλόγως της δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Κατά τη σωματική άσκηση, την κίνηση, τη συγκίνηση και το στρες, η πίεση ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι και 180/100mmHg και αυτό θεωρείται φυσιολογική ανταπόκριση της πίεσης αναλόγως των αναγκών του οργανισμού, ενώ αντιθέτως, κατά την ανάπαυση ή το βαθύ ύπνο ελαττώνεται. Έτσι, μόνο εάν κατά τη σωματική άσκηση αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και παραμείνει υψηλή πέραν των 10 λεπτών μετά το τέλος της άσκησης, θεωρείται παθολογική».

Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Τσούγκος, η μεμονωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της εργασίας του στρες ή της κόπωσης σε ανθρώπους με φυσιολογική πίεση ηρεμίας δεν εγκυμονεί κινδύνους ενώ, η σταθερά αυξημένη πίεση (>150/100mmHg) δημιουργεί το υπόστρωμα για την εμφάνιση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia-botanologia.blogspot.gr
πηγή του άρθρου:www.cnn.gr

Κατσαρίδες-πως να τις απομακρύνουμε και να απαλλαγούμε από αυτές

Οι κατσαρίδες είναι έντομα και από τους πιό επιβλαβείς και ανθεκτικούς  οργανισμούς.
Στο DNA τους οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ομάδες γονιδίων τα οποία τις βοηθούν να κερδίζουν συνεχώς την μάχη της επιβίωσης.
Κάποιες από αυτές τις ομάδες επιτρέπουν στις κατσαρίδες να οσμίζονται τροφές και ειδικά εκείνες που βρίσκονται στην διαδικασία του μαγειρέματος.
Έτσι εισβάλουν στο σπίτι μας όταν είναι ζεστό και υγρό καθώς,όπως είπαμε,αγαπούν τις τροφές μας και τις τροφές των κατοικιδίων μας.
Όταν συμβεί αυτό, είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτές,διότι είναι πολύ επικίνδυνες και για μας και για όλα τα κατοικίδια ζώα μας.
Ας δούμε έναν από τους πολλούς απλούς και εντελώς φυσικούς τρόπους που διώχνει τις κατσαρίδες από το σπίτι μας, χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση χημικών
Και θα χρειαστούμε δυο υλικά που έχουμε όλοι στα σπίτια μας
Μαγειρική σόδα και ζάχαρη.
Η σόδα είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέτρα καταπολέμησης για μας,αλλά ένα από τα αποτελεσματικότερα υλικά καταπολέμισης των κατσαρίδων,οι οποίες,εκτός των άλλων, είναι και εφοδιασμένες με μια ομάδα γονιδίων που ενεργοποιεί ένα σύστημα εξουδετέρωσης επικίνδυνων τοξινών επιτρέποντας έτσι στις κατσαρίδες να καταναλώνουν άφοβα τοξικές τροφές.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναμείξουμε ίσα μέρη σόδας και ζάχαρης σε ένα φλιτζάνι.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα μας αυτό όλα τα σημεία στα οποία έχουμε παρατηρήσει να περνούν κατσαρίδες.
Αυτό ήταν,η ζάχαρη θα τις προσελκύσει και η σόδα θα τις εξολοθρέψει.
Μπορούμε ακόμη να πασπαλίσουμε με το μείγμα μας τα εξωτερικά σύνορα γύρω από το σπίτι μας για να αποτρέψουμε την είσοδο των δυσάρεστων εντόμων.
~~~~~~~~~~~~~
thalia-botanologia.blogspot.gr
αναφορές:naturalnewsblogs.com

Έκχαρτ Τόλλε-Ζήσε στο Τώρα

 Έκχαρτ Τόλλε Ζήσε στο Τώρα

Και για να ταξιδέψουμε στη "Δύναμη του Τώρα", θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον αναλυτικό μας νου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν το Τώρα με ότι συμβαίνει στο Τώρα, όμως αυτό δεν είναι έτσι. Το Τώρα είναι βαθύτερο από ότι συμβαίνει μέσα σε αυτό, είναι ο χώρος στον οποίο συμβαίνει. Οπότε, μην μπερδεύεις το περιεχόμενο αυτής της στιγμής με το Τώρα.
Το Τώρα είναι βαθύτερο από οποιοδήποτε περιεχόμενο ανακύπτει σε αυτό.
- Έκχαρτ Τόλλε
Αλλά ποιός είναι ο Έκχαρτ Τόλλε;
Ας πούμε δυό λόγια για τον αυτόν το σύγχρονο πνευματικό δάσκαλο, η διδασκαλία του οποίου απηχεί καθαρά το πνεύμα και την πρακτική του ΖΕΝ.
Ο Έκχαρτ Τόλε γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.
Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του.
Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις.
Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, και δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες.
Από το 1996 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά
Στα μηνύματα του Έκχαρτ Τόλλε διακρίνουμε πάντα απλότητα, σαφήνεια και πρακτικότητα.
Ευαγγελίζεται μια Νέα Γη,για μια Καινούργια Ζωή.
Ο Τόλλε μας προτρέπει να απελευθερωθούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος
To παρελθόν,δεν υπάρχει,έρχεται σαν ανάμνηση στο μυαλό μας τώρα, στο παρόν.
Το μέλλον πάλι δεν υπάρχει,απλά το σκεφτόμαστε πάλι στο τώρα,στο παρόν.
Το παρόν είναι που έχει την μεγαλύτερη δύναμη και σημασία.
Το παρόν είναι το μόνο που υπάρχει.
Στο παρόν ζούμε,αλλιώς η ζωή μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανάμνηση και μιά αναμονή!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

Tο πλέξιμο κάνει καλό στην υγεία;Ναι λέει το Χάρβαρντ.

 Το πλέξιμο είναι επωφελές για την υγεία του μυαλού και του σώματος
Το πλέξιμο δεν είναι απλά ένα χόμπι για να φτιάξετε πουλόβερ – η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος, να επιβραδύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της άνοιας και να αποσπά την προσοχή σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Tα συγκεκριμένα ευρήματα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας με βάση προηγούμενες μελέτες που αναλύουν τα οφέλη του πλεξίματος.

Σύμφωνα με το Knit for Peace, ένα δίκτυο με πάνω από 15.000 ανθρώπους που πλέκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για άτομα τα οποία έχουν ανάγκη, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι το πλέξιμο είναι επωφελές για την υγεία του μυαλού και του σώματος.

Η ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα αφού πολλά μέλη ανέφεραν βελτίωση της υγείας τους μετά την έναρξη του χόμπι.
Μια από τις μελέτες του 2007 που πραγματοποιήθηκε από το Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι το πλέξιμο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό κατά μέσο όρο 11 κτύπους ανά λεπτό και προκαλεί μια "ενισχυμένη κατάσταση ηρεμίας", παρόμοια με αυτή της γιόγκα.

Εκτός από τα χαλαρωτικά του αποτελέσματα, το πλέξιμο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον χρόνιο πόνο – καθώς ο ασθενής εστιάζει την προσοχή του αλλού. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πλεκτού απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και να μειώσει τον πόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Μια άλλη μελέτη του 2011 που διεξήχθη από την κλινική Mayo σε άτομα άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπλεκαν είχαν "μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση και απώλεια μνήμης".

Επιπλέον, το χόμπι, το οποίο συσχετίζεται συχνά με ηλικιωμένους, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς, μιας σύγχρονης μάστιγμας που πλήττει 1.2 εκατομμύρια ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αυξήσει την αίσθηση της χρησιμότητας και της ένταξης.

πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr