Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αγγούρι – το γνωστό μας άγνωστο καλοκαιρινό φρούτο

Αγγούρι – και στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα μιας δροσερής χωριάτικης σαλάτας και ενός πικάντικου τζατζικιού –  αλλά είναι μόνο αυτά το αγγούρι ;
Για ας δούμε
Το αγγούρι ,
το πεπόνι ,
το καρπούζι και το κολοκύθι ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κολοκυνθοειδών.
Το συναντάμε για πρώτη φορά πριν 3000 χρόνια στην Ινδία πριν το συναντήσουμε στην αρχαία Ελλάδα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η θρεπτική αξία του αγγουριού
Από τα ισχυρότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού  είναι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες.
Η αντιοξειδωτική «δύναμη» του αγγουριού είναι ισχυρότατη καθώς αυξάνει τους δείκτες  της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του οργανισμού μας.
‘Έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Τα 100gr αγγουριού έχουν μόνο 13 θερμίδες και το 97% είναι νερό , αλλά τόσο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
– Το αγγούρι και η αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα – ποδάγρα
Το αγγούρι προάγει...