Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Ζυμαρικά all' Arrabbiata,ένα τέλειο πιάτο

Ριγκατόνι,ή πέννες ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάμε, all' Arrabbiata,μιά συνταγή που πάντα
μου κέντριζε το ενδιαφέρον η απλότητα των υλικών της,
και το αποτέλεσμα πάντα λαχταριστό!

Σας τη μεταφέρω.
Πρώτα - πρώτα το λάδι μας να είναι αγνό παρθένο.
Το κεφαλοτύρι μας αρίστης ποιότητας,το κεφαλοτύρι είναι πάντα από πρόβειο γάλα.
Όποιο ζυμαρικό προτιμάμε πέννες ή ριγκατόνι εκλεκτής ποιότητας
Καυτερή πιπεριά όπως η capsicum annum (african bird pepper) ιδανική για αrrabbiata ή ότι άλλο μας αρέσει.
Ρίγανη ή μαντζουράνα.
Κρεμμύδια.
Σκόρδο και τον κυριαρχικό ρόλο έχουν οι αποφλοιωμένες ντομάτες.
Με όλα αυτά τα υλικά μας και μετά από λίγη ώρα προετοιμασίας θα έχουμε μπροστά μας ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών all'αrrabbiata
Pasta all'arrabbiata στα Ιταλικά σημαίνει θυμωμένα ζυμαρικά, διότι είναι κόκκινα και καυτερά όπως κόκκινο σαν θυμωμένο και καυτερό γίνεται το πρόσωπο με την πρώτη πιρουνιά πριν παραδοθεί, στην συνέχεια, στην απαράμιλλη και θεϊκή τους γεύση!
Πρόκειται για μια σάλτσα ντομάτας με καυτερή κόκκινη πιπεριά που σερβίρεται με πεκορίνο.
Η πιπεριά μας μπορεί να είναι σε σκόνη αλλά η γεύση με φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά είναι σκέτη απόλαυση!*
Και επειδή η καυτερές πιπεριές είναι πολύ ισχυρές η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και την εξοικείωσή μας με αυτές.
Εάν χρησιμοποιήσουμε μιά πολύ ισχυρή πιπεριά φροντίζουμε όταν την καθαρίζουμε και την πλένουμε να τη χειριζόμαστε με προσοχή και ει δυνατόν με γάντια ή με πιρούνι και μαχαίρι.
Και
- πλένουμε και κόβουμε την πιπεριά μας σε μικρούς κύβους
- ξεφλουδίστε και πολτοποιούμε δυό μεγάλες, ή τριεις αν είναι μικρές, σκελίδες σκόρδο
- ψιλοκόβουμε ένα μέτριο κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το σκόρδο μας,
προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μας σε δυνατή φωτιά μέχρι να καταλάβουμε πως η πιπεριά μας και τα κρεμμύδια έχουν φτάσει στο επιθυμητό για τα γούστα μας βράσιμο.
Στη συνέχεια σβήνουμε με μισό φλιτζανάκι κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει η σάλτσα μας.
Και ήρθε η ώρα να προσθέσουμε τις ντομάτες μας και τη ρίγανη ή την μαντζουράνα - ότι προτιμάμε,σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά. ακόμα.
- η ντομάτα που προσθέτω στη σάλτσες μου είναι πάντα από πολύ ώριμες μεστές πολτοποιημένες ντομάτες  χωρίς σπόρια και φλούδες για να έχω μιά πλούσια και μεστή γεύση.
Όσο σιγοβράζει η σάλτσα μου γεμίζουμε νερό μιά μεγάλη κατσαρόλα  και
προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας,πάντως ποτέ για πολύ ώρα.
Μόλις είναι έτοιμα αφού τα στραγγίσουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι γιά ένα-δύο μόλις λεπτά τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι που μόλις έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα της σάλτσας μας.
Αναμιγνύουμε τα ζυμαρικά μας με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως
αφού τα πασπαλίσουμε με μπόλικο φρεσκοτριμένο λαχταριστό κεφαλοτύρι.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
capsicum annuum (african bird pepper)
* "Βρήκαμε ότι η κατανάλωση κόκκινης καυτερής πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της όρεξης και ειδικά τα άτομα που δεν την καταναλώνουν βοηθώντας  να κάψουν περισσότερες θερμίδες μετά από ένα γεύμα", λέει ο καθηγητής Richard Mattes.
Χρήσιμη για τις αρτηρίες μας και το κυκλοφορικό μας σύστημα χάρη στις αγγειοδιασταλτικές της ιδιότητες,πολύτιμη ακόμα και για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

μια συνταγή της αρραμπιάτα με αντζούγια είχα διαβάσει και στο fxcuisine.com/

Βότανα-Ελλάδα-Γιατροσόφια Ηπείρου για δερματικά προβλήματα

Βότανα-Ελλάδα-Γιατροσόφια Ηπείρου για δερματικά προβλήματα.

Μια συλλογή από γιατροσόφια της Ελλάδας-μέρος 3ο

Δερματικά προβλήματα

1. Αιμορραγί
- Κατάπλασμα με βάλσαμο. (Παρακάλαμος)
2. Απόστημα
- Βάζουμε πάνω βρασμένη μολόχα. (Ιωάννινα, Ζαγόρι)
3. Άφθες
- Πλύσεις με ζουμί από 2 καρότα, που βράζουμε για 5-10 λεπτά.
(Ιωάννινα)
4. Βλεφαρίτιδα, πόνοι στα μάτια
- Ρίχνουμε κάθε βράδυ στα μάτια από 3-4 σταγόνες λεμόνι. Όταν σταματήσει το τσούξιμο, ξεπλένουμε με άφθονο νερό. (Ιωάννινα)
- Κομπρέσα με χυμό μαϊντανού παίρνει τη φλόγωση. (Ελαφότοπος)
- Πλύσεις στα μάτια με χαμομήλι. (Παρακάλαμος)
- Κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα λάχανου. (Ελαφότοπος)
5. Έγκαυμα
- Τοποθετούμε πάνω στο σημείο που καήκαμε μια φέτα πατάτα. (Γιάννενα)
- Χτυπάμε ασπράδι ενός αυγού και επαλείφουμε. Ανακουφίζει. (Δίλοφος)
- Πολτός από κολοκύθια σαν κατάπλασμα δροσίζει. (Ελαφότοπος)
- Φρέσκα φύλλα μαρουλιού σαν επίθεμα επουλώνουν την πληγή. (Ζαγόρι)
- Πολτοποιούμε φύλλα μολόχας, τα δουλεύουμε με λάδι και αλείφουμε.
- Κομπρέσες με κρύο νερό.
- Σε 3-4 κουταλιές οινόπνευμα, διαλύουμε λίγο σαπούνι. Βουτάμε καθαρό πανί στο μείγμα και επαλείφουμε 3-4 φορές το κάψιμο. Καταπραΰνει. (Ελαφ.)
6. Έκζεμα
- Βράζουμε λαπά από λουκούμι ή σταφίδα. (Φούρκα)
- Βράζουμε τα πράσινα φλούδια από τα φρέσκα καρύδια.
Με το ζουμί κάνουμε πλύσεις και σταματάει η φαγούρα. (Ζαγόρι)
- Αλείφουμε με χυμό από στουμπισμένο σκόρδο. Υποχωρεί. (Ζαγόρι).
- Πολτοποιούμε θειάφι μαζί με μέλι και απ’ αυτό τρώμε μια κουταλιά του γλυκού πρωί- βράδυ. Αποτελεσματικό ακόμα και για επίμονο έκζεμα. (Ζ.)
7. Εξανθήματα
- Κομπρέσα με χυμό μαϊντανού. (Ελαφότοπος)
- Κομπρέσα με χυμό νωπής πατάτας το ξεφλογίζει. (Ελαφότοπος)
- Πλύσεις με ζουμί από βρασμένη τσουκνίδα το θεραπεύει. (Ελαφότοπος)
8. Ερεθισμένο δέρμα από τον ήλιο
- Μάσκα με μήλα.
Βράζουμε ένα μήλο κομμένο σε κομμάτια με ένα ποτήρι γάλα για 5 λεπτά.
Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Απλώνουμε τη μάσκα στο ερεθισμένο δέρμα για 15 λεπτά. (Μέτσοβο)
9. Κοψίματα
- Βάζουμε στην πληγή καπνό.
- Σε μικρές εκδορές και κοψίματα μπορούμε να βάλουμε κοπανισμένα φύλλα σέλινου και μαϊντανού, σαν κατάπλασμα. (Παρακάλαμος)
10. Κρυοπαγήματα
- Σε αυτιά, μύτη, χέρια ή πόδια: εντριβές με κρύο νερό ή χιόνι και μετά με χλιαρό νερό. Πίνουμε και ζεστό τσάι με ζάχαρη.(Φούρκα)
11. Ματιών ερεθισμοί
- Για ερεθισμένα μάτια: Κομπρέσες με τσάι και μαρούλι. (Ιωάννινα)
- Βράζουμε μαρούλι και μόλις γίνει χλιαρό το νερό, κάνουμε μ’ αυτό πλύσεις.
- Για ερεθισμένα από τον ήλιο μάτια κάνουμε κομπρέσες με δυνατό τσάι.(Ιωάννινα)
12. Μιξίτη (μεγάλο σπυρί)
- Στουμπάμε τσουκνίδα και τη βάζουμε πάνω στο μιξίτη. (Καλαρρύτες)
- Βράζουμε λίγο κρεμμύδι με λάδι και ζάχαρη και κάνουμε το ίδιο. (Καλ.)
13. Μώλωπες
- Για να υποχωρήσει γρηγορότερα, βάζουμε επιθέματα με κοπανισμένα φύλλα σέλινου.(Ιωάννινα)
- Ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεμένο με μπόλικο αλάτι σαν κατάπλασμα .
14. Ξεραμένα χέρια
- Μασάζ με μίγμα: μισή κουταλιά χυμό λεμονιού και μια γλυκερίνης. (Άρτα)
- Βουτάμε τα χέρια μας για 10 λεπτά σε μπολ με χλιαρό νερό. (Ιωάννινα)
- Κόβουμε ένα λεμόνι σε στρογγυλές φέτες.
Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τις πολτοποιούμε και χρησιμοποιούμε τον πολτό σαν κρέμα χεριών μετά το πλύσιμο των πιάτων. (Ιωάννινα)
- Βράζουμε 50 γραμ. ρίζες νερομολόχας σε ένα λίτρο νερό για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε και με τη λοσιόν αυτή κάνουμε εντριβές στα χέρια. (Ιωάννινα)
- Ρίχνουμε 30 γραμ. άνθη τίλιου αποξηραμένα σε 1 λίτρο βραστό νερό για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και τυλίγουμε τα χέρια με δυο βαμβακερές γάζες, βουτηγμένες στο αφέψημα, για 20 λεπτά περίπου. (Παραμυθιά)
15. Πληγή
- Αλείφουμε την πληγή, όπως και τα στραμπουλήγματα, με βαλσαμόλαδο. (Βάζουμε σε μια μπουκάλα γυάλινη φύλλα βάλσαμου με οινόπνευμα και λάδι. Την αφήνουμε στον ήλιο για 40 μέρες) (Ελαφότοπος)
- Κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα λάχανου επουλώνουν. (Ελαφότοπος)
- Κατάπλασμα με φύλλα μαϊντανού ή τσουκνίδας («, Παρακάλαμος)
16. Πρήξιμο με πύον
- Βράζουμε μολόχα, τη στραγγίζουμε, τη βάζουμε σ’ ένα πανί και την τοποθετούμε στο πονεμένο σημείο. Έτσι ξεπρήζεται και φεύγει το πύον. (Ιωάννινα, Καλαρρύτες)
- Βγάζουμε την ψίχα κολοκύθας, τη στουμπάμε, προσθέτουμε ζάχαρη και τη βάζουμε στο σημείο της πληγής. (Ιωάννινα)
17. Πρήξιμο τσουκνίδας
- Τρίβουμε το πονεμένο μέρος με φύλλα μολόχας. (Ιωάννινα, Καλαρρύτες)
18. Πρησμένα μάτια
- Κομπρέσες με αφέψημα δεντρολίβανου. (Ζαγόρι)
19. Τσιμπήματα εντόμων
- Τρίβουμε το σημείο που μας τσίμπησε το έντομο με κρεμμύδι ή σκόρδο. (Ιωάννινα)
- Τρίβουμε το σημείο τσιμπήματος με φύλλα πράσου, μαϊντανού, μέντας, λάχανου ή λεβάντας. (Άρτα)
- Βάζουμε στο σημείο τσιμπήματος γάλα από φύλλο συκιάς. (Παρακάλαμος)
- Βάζουμε αμμωνία ή αλατόνερο. (Ελαφότοπος)
- Το ουρούμε. (Παρακάλαμος)
20. Φαγούρα
- Εντριβή με ρακί ή ξύδι. (Φούρκα)
21. Χιονίστρες
- Βράζουμε 1-2 κιλά βελανίδια ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε.
Με αυτό το υγρό πλένουμε τα χέρια ή τα πόδια μας για 4-5 μέρες. (Ιωάννινα)
- Κατάπλασμα με πολτό από νωπό κρεμμύδι. (Ελαφότοπος)

http://giatrosofia-elladas.blogspot.gr/2010/03/blog-post_09.html

thalia-botanologia.blogspot.gr