Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

τα μεγάλα καλοκαιριάτικα φαγοπότια γίνονταν πάντα κάτω από τη κληματαριά...μιά ουράνια περιγραφή από τον Ντανιέλ Τσαβαρία

Πόση πολύ δουλειά χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία!
Τότε η γιαγιά μου και μόνο αυτή, με την ιδιότητα της πρωθιέρειας της πανάρχαιας τελετής, χωρίς τη βοήθεια κανενός άλλου, έπαιρνε κάμποσα ματσάκια βασιλικό, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, άνηθο, κι έτριβε με αυτά το αχνιστό ξύλο του τραπεζιού.
Σ' αυτά τα γεύματα δεν χρησιμοποιούσαμε πιάτα.
Πάνω στο ξύλο του τραπεζιού, χωρίς τραπεζομάντιλο, έριχναν τα πράσινα ταγιαρίνια.
Τα σερβίριζαν στραγγισμένα καλά, στεγνά, με μια τρύπα στο κέντρο για να ρίξουμε μέσα τη σάλτσα, που ήταν πολύ πηχτή, κόκκινη, μαζί με το άσπρο τυρί.
Αλλά όμως, το άρωμα που έβγαζε εκείνο το τραπέζι σε συνέπαιρνε.
Προτού καλά-καλά τυλίξεις την πρώτη πιρουνιά, σου ερχόταν να μπήξεις τα δόντια στο ξύλο! 
φωτό:efsyn.gr