Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Χαμόμηλο το θεραπευτικό-Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον

Το χαμόμηλο είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα. 

Το χαμομήλι,όπως σίγουρα έχουμε ακούσει οι περισσότεροι,έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για ποικίλες ασθένειες εδώ και αιώνες. Αναφέρεται επίσης ότι χρησιμοποιείται ευρέως σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου όπως σε πολλές χώρες τις Ευρώπης αλλά και στην Αμερική ειδικά στο Μεξικό.

Οι πρόσφατες μελέτες του χαμομηλιού έδειξαν πιθανά οφέλη στη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και των διαβητικών επιπλοκών,της διαταραχής του άγχους και της κατάθλιψης.
Επίσης έχουν παρατηρηθεί ιδιότητες που έχουν συμβάλλει στη  μείωση της χοληστερόλης, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές.
Το χαμομήλι κατέδειξε επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ασθενείς με χρόνια αϋπνία.

Τα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού περιέχουν πολλά τερπενοειδή και φλαβονοειδή που συμβάλλουν στις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Τα παρασκευάσματα χαμομηλιού χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλές ασθένειες,όπως ο πυρετός, η φλεγμονή, οι μυϊκοί σπασμοί, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, η αϋπνία, τα έλκη, τα τραύματα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, ο ρευματικός πόνος και οι αιμορροΐδες.
Σε πρόσφατες ανασκοπήσεις περιγράφεται η χρήση του χαμομηλιού στην παραδοσιακή ιατρική όσον αφορά την αξιολόγηση των θεραπευτικών και προληπτικών ιδιοτήτων του, θεωρώντας το ως θεραπευτικό παράγοντα που προάγει την ανθρώπινη υγεία.
Χαμόμηλο το θεραπευτικό-Ας ετοιμάσουμε ένα θεραπευτικό μπάνιο:
Ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρα μας ένα δυνατό έγχυμα χαμομηλιού.
Μένουμε μέσα στη μπανιέρα για δεκαπέντε λεπτά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κρυώνει.
Αυτό θα μας βοηθήσει να ωφεληθούμε άμεσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού,θα μας χαρίσει ευεξία και θα ξεκουράσει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους μας μύες.
-
Σημείωση:
1) To μπάνιο του χαμομηλιού είναι ιδανικό σε περιπτώσεις κυστίτιδας,καθώς μειώνει υπερβολικά ένταση των συμπτωμάτων.
2) Άτομα που είναι αλλεργικά στα βότανα του γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο μπορεί
να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά και ίσως να χρειάζεται να το αποφεύγουν και
3) Αν υπάρχει αντιπηκτική θεραπεία και χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα δεν πρέπει παράλληλα να παίρνουμε χαμόμηλο λόγω των αντιπηκτικών του ιδιοτήτων.
4) Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

αναφορές:

Κείμενα παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr