Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ένα ποτήρι κρασί μειώνει τις βλάβες του καπνίσματος


την ευεργετική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έρχεται να επιβεβαιώσει μία νέα μελέτη, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς τις βλάβες που προκαλούνται στο σώμα από το κάπνισμα. 

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς -μεταξύ άλλων- σχεδόν διπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ενός ατόμου που είναι καπνιστής, σε σύγκριση με όσους απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος (δείτε την παρακάτω εικόνα).
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Medicine», η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού πριν από το άναμμα του τσιγάρου, μπορεί να αποτρέψει μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έρευνα, το κρασί περιέχει χημικές ουσίες που προστατεύουν από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο αίμα και τις αρτηρίες σε υγιείς, μη καπνιστές, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να καπνίσουν από τρία τσιγάρα.
Μία ώρα πριν από το κάπνισμα, οι μισοί από αυτούς (πειραματική ομάδα) είχαν καταναλώσει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, έτσι ώστε το αλκοόλ στο αίμα τους να φτάσει στο επίπεδο του 0,75% - αντίθετα οι άλλοι μισοί δεν ήπιαν κρασί (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε πως η πρότερη κατανάλωση κρασιού περιόρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, όπως είναι η απελευθέρωση μικροσωματιδίων από τα τοιχώματα των αρτηριών, η ανάπτυξη φλεγμονής και η επιτάχυνση της γήρανσης στα κύτταρα.

Η Δρ Viktoria Schwarz, από το Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ στη Γερμανία, δήλωσε για τη συγκεκριμένη έρευνα:

"Ο σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσει τις οξείες αγγειακές επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού πριν από το "περιστασιακό κάπνισμα" σε υγιή άτομα.
Εντοπίσαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η πρότερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος της αγγειακής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα."

Πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρο εάν τα παραπάνω ευρήματα θα έχουν ισχύ για ηλικιωμένους, αρρώστους ή καπνιστές, καθώς η μελέτη είχε ως δείγμα νέους, υγιείς και μη καπνιστές.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως η έρευνα αυτή δεν επιθυμεί να παρακινήσει τους περιστασιακούς καπνιστές να πίνουν ή τους περιστασιακούς πότες να καπνίζουν.
~~~~~~~~~~~~~~
Συντάκτης: Αριστείδης Αποστόλου
δημοσιεύτηκε:16/11/2016 στηνefsyn.gr

το μέλι προλαμβάνει το έμφραγμα!

 
Ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχεται στο αγαπημένο μας γλυκαντικό φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη λιπωδών πλακών στις αρτηρίες και να αποτρέψει την καρδιακή προσβολή.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι η τρεαλόζη, μια ουσία που βρίσκεται στο μέλι, έχει την ικανότητα να κινητοποιεί, μέσω της ενεργοποίησης μιας πρωτεΐνης, τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να απομακρύνουν τις λιπαρές ουσίες που εναποτίθενται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και δημιουργούν τις γνωστές αθηρωματικές πλάκες. 

Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν την αθηροσκλήρωση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, είναι δυνατόν να αποτελέσει την αιτία για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, ρήξης ανευρύσματος των αρτηριών ή θρόμβωσης των αρτηριών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν με ένεση την ουσία τρεαλόζη ή μια άλλη γλυκαντική ουσία σε ποντίκια που κινδύνευαν να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση.
Σε κάποια μάλιστα χορηγήθηκε η ουσία από το στόμα.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, τα ποντίκια που είχαν λάβει ενέσιμη τρεαλόζη είχαν στις αρτηρίες τους μειωμένη αθηρωματική πλάκα κατά 30%.
Αντίθετα, στα ποντίκια που δεν είχε χορηγηθεί τρεαλόζη ή είχε δοθεί από το στόμα, το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας παρέμεινε το ίδιο.

Η τρεαλόζη, η οποία σημειωτέον εκτός από το μέλι υπάρχει και στα μανιτάρια, στον αστακό και στις γαρίδες, αποτελείται από δύο μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα μεταξύ τους και συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η τρεαλόζη ενεργοποιεί μια σημαντική λειτουργία των κυττάρων, την αυτοφαγία, δηλαδή τη διαδικασία υποβάθμισης ή ανακύκλωσης συστατικών των κυττάρων που δεν χρειάζονται ή δεν λειτουργούν σωστά. 

Στην παρούσα μελέτη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δρ. Babak Razani, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τρεαλόζη καταφέρνει να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη TFEB, η οποία εισέρχεται στον πυρήνα των μακροφάγων ανοσοποιητικών κυττάρων και ενώνεται με το DNA τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται κατακόρυφα η ικανότητά τους να απομακρύνουν την αθηρωματική πλάκα από τις αρτηρίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications».
πηγή:vita.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr