Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Οι ιδιότητες, οι δράσεις και οι χρήσεις των εκχυλισμάτων της άρνικας.

Οι παραδοσιακές χρήσεις της άρνικας είναι παρόμοιες με του φλοιό ιτιάς και έχουν ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Τα εκχυλίσματα από άνθη άρνικας και άλλα μέρη του βοτάνου χρησιμοποιούνται αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική και στο ομοιοπαθητικό σύστημα ιατρικής για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών.
Χρησιμοποιείται η άρνικα για τη θεραπεία 66 διαφορετικών παθολογικών καταστάσεων, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιείται για τους μώλωπες,
τις ρευματικές παθήσεις, τη φλεγμονή και τον πόνο.
Σήμερα κατόπιν μελετών, γνωρίζουμε πως οι sesquiterpene lactones,
η θυμόλη, η οποία ένα αιθέριο έλαιο,
τα φλαβονοειδή,
η ινουλίνη,
τα καροτενοειδή και
οι τανίνες είναι οι κύριες δραστικές ενώσεις της άρνικας,  οι οποίες και τις δίνουν τις ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν άμεσα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Επίσης τα αντιφλεγμονώδη και αντι-νεοπλασματικά αποτελέσματά της αποδίδονται στην τοξική μεν αλλά ισχυρότατη ουσία Helenalin...