Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Ντοματοχυμός, δροσιζόμαστε με τη δροσιά του, γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας

Ντοματοχυμός
Μία από τις πιο νόστιμες και δροσιστικές επιλογές για να γευτούμε τη ντομάτα είναι και ο χυμός της.
Το χυμό της  ντομάτας μπορούμε να τον απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και βέβαια πάνω στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο μπαχαρικό αναζητάει ο οργανισμός μας και προτάσσει η φαντασία μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ντοματοχυμός λοιπόν και ας ετοιμάσουμε έναν τώρα:
Θα χρειαστούμε*
-περίπου δύο κιλά ντομάτες οργανικές , χωρίς λιπάσματα και χημικά πρόσθετα
-μαύρο βιολογικό πιπέρι , σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-καγιέν σε σκόνη , σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-θαλασσινό αλάτι ,τελείως ανεπεξέργαστο , προτιμώ πάντα ελληνική αφρίνα
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι αρίστης ποιότητας
Και
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και....
read more:https://botanologia.gr/ntomatochymos-drosizomaste-me-ti-drosia-toy-geyomaste-ti-nostimia-toy-kai-niothoyme-ta-ofeli-toy-stin-ygeia-mas/

Είναι η σιωπή χρυσός για την υγεία του εγκεφάλου μας;

Ιππόκαμπος – Είναι η σιωπή χρυσός;
Ναι λένε οι επιστήμονες και εξηγούν ποιες είναι οι επιδράσεις των ακουστικών ερεθισμάτων και της απουσίας τους στην νευρογένεση στον Ιππόκαµπο του ενήλικα εγκεφάλου.
Ιππόκαμπος –
Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του εγκεφάλου μας  είναι ο ιππόκαμπος.
Ένα ζευγάρι δομές στο μέγεθος του αντίχειρα υπάρχει βαθιά στο κέντρο του ανθρώπινου μυαλού , και είναι υπεύθυνες για την αντίληψή μας και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε.
Συμμετέχουν στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη αλλά και στην πλοήγησή μας στο χώρο.
Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας χάρη στο σχήμα τους , καθεμιά από αυτές λέγεται ιππόκαμπος – hippocampus , το γνωστό μας αλογάκι της θάλασσας και έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν νέους νευρώνες κάθε μέρα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως παράγονται 700 νέα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο κάθε μέρα. 
Οι πιο πολλοί όμως από αυτούς τους νευρώνες δεν επιβιώνουν , γιατί στην αρχική περίοδο μετά τη γέννησής τους χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη για να επιβιώσουν , να αναπτυχθούν και να γίνουν ενεργά μέλη της κοινότητας των νεύρων του ιππόκαμπου....
read more:https://botanologia.gr/einai-i-siopi-chrysos-gia-ton-ippokampo-nai-lene-oi-epistimones/