Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία των πονοκεφάλων ή των ημικρανιών;

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι 
Μπορούν κάποιες τροφές να είναι η αιτία των πονοκεφάλων ή των ημικρανιών;
Σίγουρα ναι – και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας των ΗΠΑ  «headaches.org» το πρώτο βήμα στη διαχείριση των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τα τρόφιμα είναι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα με ένα ενδιάμεσο  σνακ  ή 6 μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μας ή σνακ και πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη από μόνοι μας, ειδικά όταν είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι. Αυτές είναι οι πρώτες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε ακόμα και να αποτρέψουμε τη λεγόμενη«κεφαλαλγίας της πείνας».
Οι πάσχοντες όμως από κεφαλαλγίες αντιδρούν και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους σε κάθε τρόφιμο. 
Οι κεφαλαλγίας που αιτία τους έχουν τα τρόφιμα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μισή ώρα αλλά και μετά από πέντε ώρες ή μπορεί και μετά 72 ώρες,που είναι το ανώτερο χρονικό όριο,γεγονός που τις καθιστά συχνά πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Για το λόγο αυτό, συνιστάται από τους ειδικούς να κρατάμε ένα «ημερολόγιο τροφίμων», με στήλες για το χρόνο, τα τρόφιμα που τρώμε,πότε τα τρώμε και πότε είδαμε τα πρώτα συμπτώματα της κεφαλαλγίας.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μια συντηρητική δίαιτα που δεν θα περιλαμβάνει κανένα ύποπτο για πονοκέφαλο και ημικρανία τρόφιμο.
Μπορούμε να προσθέτουμε ένα «νέο» φαγητό κάθε τρεις ημέρες και να σημειώνουμε στο ημερολόγιο των τροφίμων μας  τυχόν μοτίβα,όπως  αλλαγές στα συμπτώματα κεφαλαλγίας. 
Αυτό μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο και αξίζει τον κόπο και το χρόνο.
Έχουμε πάντα  υπ ‘όψιν ότι οι αιτίες και οι αφορμές του πονοκεφάλου μπορεί να μην είναι εύκολα εντοπίσημες. 
Για παράδειγμα, η υπερβολική κόπωση είναι αιτία κεφαλαλγίας για πολλούς ανθρώπους,η οποία «ξεπερνάει» ένα γεύμα.
Εάν από τη βιασύνη μας το πρωί παραλείψουμε το πρωινό μας θα είναι πολύ πιθανότερο μέσα στη μέρα να νιώσουμε πονοκέφαλο από ό, τι αν είχαμε χάσει λίγο ύπνο και προλαβαίναμε να πάρουμε το πρωινό μας.
Ειδικά για μας τις γυναίκες: Πολλές γυναίκες πάσχουν από κεφαλαλγίες και είναι πολύ πιο ευαίσθητες στον πονοκέφαλο προεμμηνορροϊκά . Τρόφιμα που μπορεί να μην μας ενοχλούν την εβδομάδα μετά την περίοδο μας μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους την εβδομάδα πριν από την περίοδο μας.
Άλλες περιπτώσεις κεφαλαλγιών και ημικρανιών
Πολλές φορές σε κάποιους ανθρώπους η απότομη διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πονοκέφαλους.
Μερικούς πρωινοί κυριακάτικοι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν επειδή κοιμηθήκαμε πέραν το συνηθισμένου και δεν πήραμε τη συνηθισμένη ώρα τον καφέ μας.
Η κατανάλωση εξαιρετικά ζεστού ή κρύου φαγητού προκαλεί πονοκεφάλους σε μερικά άτομα -π.χ ο πονοκέφαλος του παγωτού.
Σε μερικούς ανθρώπους το αλκοόλ προκαλεί πονοκέφαλο,με τους περισσότερους να αντιδρούν κυρίως στο κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις χημικές ουσίες-θα δούμε παρακάτω γιατί.
Κάποιοι άλλοι είναι ευαίσθητοι στη σοκολάτα.
Αυτές οι τόσες διαφορετικές περιπτώσεις, επιβάλει να κρατάμε ένα «ημερολόγιο τροφίμων» να γίνουμε εμπειρογνώμονες του εαυτού μας και σε συνεργασία με το γιατρό μας να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. (5)
Παγκόσμια Εβδομάδα Διάσκεψης και Ενημέρωσης  για την Ημικρανία 
Η «εθνική εβδομάδα διάσκεψης και ενημέρωσης για τους πονοκεφάλους» η οποία ξεκίνησε το 2016,από το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας των ΗΠΑ  «headaches.org»,και έγινε αμέσως η μεγαλύτερη διάσκεψη για τους ασθενείς με ημικρανία,όσον αφορά την διατροφή διευκρινίζεται ότι,δεν είναι αναγκαστικό οι διαιτητικές συνήθειες να συμβάλλουν πάντα στον πονοκέφαλο και στην ημικρανία σε όλους τους ασθενείς.
Μπορεί κάποια τρόφιμα,σε ορισμένα άτομα να δημιουργούν πονοκεφάλους,ενώ σε κάποια άλλα όχι,για αυτό πρέπει να γίνουμε εμπειρογνώμονες του εαυτού μας
και να καταγράφουμε-δημιουργώντας ένα αρχείο-όλες τις τροφές που φάγαμε πριν από τον κάθε πονοκέφαλο ή ημικρανία.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξακριβώσουμε κατά πόσον η απομάκρυνση των συγκεκριμένων τροφών εξαλείφει ή μειώνει τον πονοκέφαλο.
Θα εξακριβώσουμε με αυτόν τον τρόπο αν είναι ή δεν είναι -στην δική μας πάντα περίπτωση-κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα η αιτία της αρχή του.
Εκτός από αυτές τις συμβουλές σαν αρχή μας δίνει και έναν πρώτο κατάλογο τροφών και πως πρέπει να τα διαχειριζόμαστε όλοι,αλλά ειδικά τα  άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Το αλάτι -Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό BMJ Open δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλμυρά τρόφιμα είναι ένας σημαντικός ένοχος σε πονοκεφάλους και ότι η μείωση του αλατιού προσφέρει ανακούφιση.(1)
Το κρασί -Όσον αφορά την πρόληψη πονοκεφάλων που ένοχος είναι το κρασί, η αρθρογράφος κρασιού Wall Street Journal Lettie Teague προσφέρει κατευθύνσεις κοινής λογικής – ιδιαίτερα χρήσιμες πριν από ένα γεύμα: Πίνετε με μέτρο. Αποφύγετε φθηνά κρασιά, τα οποία συχνά έχουν πρόσθετα σάκχαρα και ενισχύουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του κρασιού και όταν πίνετε, σιγουρευτείτε ότι τρώτε.
Η κατανάλωση ακόμη και μέτριας ποσότητας αλκοόλ χωρίς φαγητό είναι ένας σίγουρος τρόπος για έναν πονοκέφαλο. (2)
Βιταμίνες -Οι διαφημίσεις που υποδηλώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας ποικιλίας βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής ως αποτελεσματική θεραπεία για πονοκεφάλους, οι μέθοδοι αυτές παραμένουν αβάσιμες στην ιατρική βιβλιογραφία.
Η υπερβολική πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α και D, και μερικές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β και της βιταμίνης C, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Η νιασίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Περισσότερες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προτού μπορέσουμε να προτείνουμε τη χρήση της βιταμίνης Β-2 σε  δοσολογία για τις ημικρανίες. (4)
Βέβαια δεν ισχύει αυτό για ότι ιχνοστοιχεία,μέταλλα και βιταμίνες,παίρνουμε από τα φρούτα,τα λαχανικά,τα βότανα και διάφορα άλλα είδη τροφών,η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρεται αποκλειστικά στα συμπληρώματα διατροφής.
Άλλα τρόφιμα ύποπτα για πονοκεφάλους,που σε πολλά άτομα είναι επιβεβλημένη η αποφυγή τους,είναι τα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης όπως είναι τα αλλαντικά, τα πεπαλαιωμένα τυριά, τα αλκοολούχα ποτά -όπως κόκκινα κρασιά, λικέρ, μπύρα- τα μεταποιημένα κρέατα, τα συντηρημένα ψάρια – όπως ρέγκες, χαβιάρι, γαρίδες, τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, οι σάλτσες σόγιας, τα τουρσί, αλλαντικά – όπως τα λουκάνικα και το σαλάμι.
Τα τρόφιμα αυτά καθώς συντηρούνται,η ίδια η συντήρησή τους είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης.
Επίσης τυραμίνη περιέχουν φρούτα όπως το αβοκάντο και οι μπανάνες.
Μπανάνες – και θα μου πείτε γιατί οι μπανάνες; Ας δούμε γιατί.
Εδώ υπάρχει μιά παρανόηση.
Οι μπανάνες από μόνες τους δεν προκαλούν ημικρανία, αλλά οι φλούδες της  που έχουν 10 φορές περισσότερη τυραμίνη από τη μπανάνα,αυτές είναι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανία σε ασθενείς που αιτία των ημικρανιών τους είναι η  τυραμίνη,έτσι αποφεύγουμε ακόμα και τις ίνες της φλούδας που κολλούν στη μπανάνα και καταγράφουμε στο «ημερολόγιο των τροφών «τις παρατηρήσεις μας.
Η τυραμίνη είναι μια ουσία που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης και έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση πονοκεφάλων και ημικρανιών
Υψηλές δε συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση»
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από όλα τα άτομα που παίρνουν φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την δραστηριότητα του ενζύμου- όπως αντικαταθλιπτικά φάρμακα αναστολείς μονοαμινικής οξειδάσης MAO –  και παράλληλα λαμβάνουν τρόφιμα με τυραμίνη
Μερικά ακόμα τρόφιμα ύποπτα για ημικρανίες είναι διάφορες κρέμες γάλακτος είτε με λιπαρά,είτε χωρίς,οι καβουρδισμένοι και αλατισμένοι ξηροί καρποί,τα κουκιά,όλα τα τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο-MSG-όπως σάλτσες σόγιας,διάφορα καρυκεύματα αλατιού,διάφορα αλλαντικά,πίτσες,λουκάνικα,σαλάμια,χοτ-ντοκ.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:tlalia –botanologia.gr
Διαβάστε περισσότερα θέματα στη botanologia.gr
https://botanologia.gr/imikranies-kai-ponokefaloi-mporoyn-kapoies-trofes-na-einai-i-aitia-toys/
photo:duiops.net

Άγχος,ένας εχθρός που μπορεί να νικηθεί

Αφιερωμένο το σημερινό μου άρθρο  σε όλους τους φίλους και τις φίλες που μέσα από mails μου μιλούν για το άγχος,το στρες και τη μελαγχολία.
Είναι μια φιλική e-κουβέντα μαζί σας μια και δεν μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί.
Κάθε μέρα τα μηνύματα που προσλαμβάνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους άλλους ανθρώπους γύρω μας είναι σε υπερθετικό βαθμό αρνητικά,
απογοητευτικά,άσκημα.
Έμφαση δίνεται μόνον σε ότι άσκημο και αρνητικό,καμία θετική είδηση δεν προβάλλεται και αν προβάλλεται ο χρόνος που της αφιερώνεται είναι ελάχιστος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται σιγά-σιγά.
Μέρα με την μέρα όλος αυτός ο αρνητισμός ποτίζει την ζωή μας και
μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το υποσυνείδητό μας και το μυαλό μας αρχίζουν να πιστεύουν σε όλα αυτά
και ολόκληρο το είναι μας πια να μην έχει διαφυγή.
Γινόμαστε κυριολεκτικά και πραγματικά δυστυχείς
και το άγχος και το στρες γίνονται μόνιμοι σύντροφοι μας.
Λοιπόν, μην πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα,ας αντισταθούμε.
Δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρο τον πλανήτη να μη συμβαίνει τίποτα θετικό και όμορφο.
Ας κάνουμε μια συνειδητή επιλογή,ΤΩΡΑ.
Ας επιλέξουμε τα θετικά από τα αρνητικά,
την ομορφιά από την ασκήμια,
το γέλιο από το κλάμα,
την ευτυχία από την δυστυχία,
την χαρά από την λύπη,
την υγεία από την αρρώστια,να είμαστε ευτυχείς για αυτά που έχουμε και όχι δυστυχείς για αυτά που δεν έχουμε!
Ας μην αφήνουμε το άγχος να μας κυριεύσει,είναι ύπουλος εχθρός και ας θυμηθούμε-
πως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα,
άλλος μικρά,
άλλος μεγάλα,
αλλά κανένα πρόβλημα δεν διαρκεί αιωνίως.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι κάθε πρόβλημα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και ναι,
όλα τα προβλήματα έχουν τις δικές τους λύσεις.
Μετά την καταιγίδα πάντα-μα πάντα ακολουθεί η λιακάδα.
Μετά τον χειμώνα πάντα-μα πάντα ακολουθεί η άνοιξη.
Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μια θετική και μια αρνητική πλευρά.
Η αρνητική πλευρά είναι να οικτίρουμε τον εαυτό μας και όλους τους άλλους,
να κλαίμε από το πρωί μέχρι το βράδυ
και η θετική πλευρά είναι να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε να βρούμε λύση,
γιατί λύσεις πάντα υπάρχουν.
Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την πηγή των προβλημάτων μας,
είμαστε όμως σε θέση να ελέγξουμε την αντίδρασή μας απέναντί τους.
Είμαστε όμως σε θέση και οι  μόνοι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Το κλειδί φίλοι μου είναι στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των προβλημάτων.
Θυμηθείτε αυτό:
Μπορεί να έχουμε ελάχιστο ή και καθόλου έλεγχο στην πηγή των προβλημάτων μας,
έχουμε όμως τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.
Μπορούμε να καθορίσουμε το αποτέλεσμα του προβλήματος μας ελέγχοντας την αντίδρασή μας απέναντί του και τον τρόπο διαχείρισής του.
Όλοι πέφτουμε σε αρνητικές σκέψεις από καιρού εις καιρό,
όλοι πέφτουμε σε τέλμα
αλλά,πάντα ,θυμηθείτέ το, υπάρχει ένα αλλά.
Η ζωή δεν είναι μόνο άσπρο-μαύρο.
Υπάρχουν τα πράσινα δέντρα,
υπάρχουν τα λουλούδια,
υπάρχει η θάλασσα,
υπάρχουν οι φίλοι,
υπάρχουν οι άνθρωποι που μας αγαπούν!
Υπάρχει ο μοναδικός εαυτός μας!
Ας του χαρίσουμε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα,
ας ανεβούμε κάπου ψηλά και ας θαυμάσουμε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα!
Και,ναι φίλοι μου,
και στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που κάποιος μπορεί να χαρεί ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα,
πόσο μάλλον σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Ας περπατήσουμε στην φύση,
ας ακούσουμε καλή μουσική και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς,
ας μυρίσουμε ένα τριαντάφυλλο,
και το βράδυ
ας βάλουμε την ουράνια μουσική του Μότσαρτ να παίζει.
Ας γεμίσουμε την μπανιέρα μας με ζεστό νερό,
ας το αρωματίσουμε με τα αγαπημένα μας βότανα
και
ας αφεθούμε στην χαλαρωτική δύναμη της μουσικής και του ζεστού αρωματισμένου μπάνιου!
Το άγχος φίλοι μου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση,
εξαρτάται από το πως βλέπουμε και ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Ας μάθουμε λοιπόν να το ελέγχουμε και για άλλη μια φορά θα πω ότι
το άγχος,
το στρες,
τα αισθήματα κατωτερότητας,
η αυτολύπηση,
η μεμψιμοιρία,είναι οι χειρότεροι εχθροί.
Ας μην τους αφήσουμε να εγκατασταθούν στην ζωή μας.
Ο μοναδικός τρόπος να ελέγξουμε το άγχος μας είναι να δούμε σιγά-σιγά την ζωή με άλλα μάτια
και όχι στα αγχολυτικά.
Κείμενο,επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr
διαβάστε περισσότερα θέματα στη botanologia.gr
https://botanologia.gr/agchos-enas-ypoylos-echthros-poy-mporei-na-nikithei/