Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

αποκρυπτογραφήθηκε το χειρόγραφο Βόινιτς;

To μυστηριώδες βιβλίο Βόινιτς ίσως αρχίσει να αποκαλύπτει τα μυστικά του
μέσα από ένα νέο αλγόριθμο

ένα βιβλίο μυστήριο έξι αιώνων που κανείς δεν το έχει διαβάσει μέχρι τώρα

ερευνητές στον Καναδά υποστηρίζουν ότι έχουν απαντήσεις για το μυστηριώδες βιβλίο

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο.
Το κείμενο είναι γραμμένο από αριστερά προς τα δεξιά και οι περισσότερες από τις σελίδες φέρουν απεικονίσεις ή διαγράμματα.
Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.
Στην διάρκεια των αιώνων έγιναν πολλές προσπάθειες από ειδικούς, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές για να αποκρυπτογραφηθεί έστω και ένα μικρό μέρος του χειρογράφου.
Ανάμεσα σε εκείνους που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν το βιβλίο ήταν και η περίφημη ομάδα που έσπασε τον κωδικό των συσκευών Enigma με τις οποίες επικοινωνούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ολες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιους να υποστηρίξουν την άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.
Το βιβλίο φέρει το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς ο οποίος το αγόρασε το 1912.
Το βιβλίο βρίσκεται σήμερα σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ.

Ο αλγόριθμος
Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Γκρεγκ Κόντρακ υποστηρίζει ότι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γρίφων του βιβλίου.
Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα αλγόριθμό ο οποίος κατάφερε να μεταφράσει με ποσοστό επιτυχία 97% την διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε 380 γλώσσες.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο τους για να προσπαθήσουν να «μεταφράσουν» το χειρόγραφο Βόινιτς.
Οι ερευνητές όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια εκτιμούσαν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του αλγόριθμου δείχνουν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στα εβραϊκά γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμός κατάφερε να μεταφράσει και μια πρόταση του κειμένου η οποία πάντως δεν βγάζει κάποιο νόημα αφού αναφέρει
«Αυτός έκανε συστάσεις στον ιερέα, άντρα του σπιτιού και μένα και ανθρώπους».
Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης από την ερευνητική ομάδα συνεχίζεται και αναμένουν όλοι να δουν αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

τα αλμυρά φαγητά μπορεί να αυξήσουν την πείνα


Οι έρευνες στον τομέα της διατροφής τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό και τα συμπεράσματα πολλές φορές φαίνονται απίθανα και αντικρουόμενα.
Όμως πρόκειται για μια πολύ νεαρή επιστήμη και μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα μαθηματικά στον αιώνα του Πυθαγόρα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε οτι η πρόσληψη αλατιού προκαλεί αίσθημα δίψας με σκοπό την αύξηση πρόσληψης υγρών και την απομάκρυνση της περίσσειας του νατρίου από τα νεφρά μέσω τον ούρων.
Επίσης, καλά εδραιωμένη γνώση είναι οτι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και είναι καλό να αποφεύγεται από ασθενείς με υπέρταση.
Τέλος, οδηγία για το γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι η πρόσληψη αλατιού εως 5 γρ ημερησίως που αντιστοιχεί σε 2000 mg νατρίου.

Σκεφτείτε να τρώτε αλμυρά σνακ.
Πράγματι δεν μπορείτε να σταματήσετε!
Το σλόγκαν δεν μπορείς να φας μόνο ένα επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ανοίγεται το σακουλάκι - κουτάκι με τα αλμυρά.

Ένα πείραμα θα σας πείσει για να καταλάβετε τη διαφορά
Καταναλώστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς και δοκιμάστε να φάτε ανάλατους. Δείτε πότε θα σταματήσετε και στις δύο περιπτώσεις.
Ενώ οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι επίσης ευχάριστοι, το αίσθημα κορεσμού θα σας έρθει πιο σύντομα από οτι στην περίπτωση των αλατισμένων.
Σίγουρα και σε αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται μια μελλοντική μελέτη που θα το εξηγήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς.

Τελευταίες μελέτες έδειξαν οτι το αλάτι δεν προκαλεί αύξηση της πρόσληψης υγρών όπως αναμενόταν και επίσης αυξάνει το αίσθημα πείνας

Εδραιωμένη αντίληψη είναι οτι η πρόσληψη άλατος σας κάνει να διψάτε, να πίνετε περισσοτερο νερό και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η περίσσεια νατρίου από το σώμα.
Αυτήν την εδραιωμένη γνώση έρχονται οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης να αμφισβητήσουν, λέγοντας οτι στα πειράματά τους όσο αυξανόταν την πρόσληψη νατρίου, η πρόσληψη υγρών μειωνόταν ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν και η αποβολή ούρων.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το αναπάντεχο αποτέλεσμα

Δηλαδή, όσο αυξανόταν η πρόσληψη άλατος από 6 γρ σε 9 γρ και τέλος σε 12 γρ παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και αυξημένη συγκέντρωση γλυκοκορτικοειδών στα ούρα.
Τα γλυκοκορτικοειδή προκαλούν καταβολισμό πρωτεινών και λίπους, διεργασίες που παράγουν νερό οπότε και εξηγείται η αυξημένη διούρηση χωρίς πρόσληψη υγρών αλλά και καταναλώνουν ενέργεια οπότε και εξηγείται το αίσθημα πείνας.

Ο παραπάνω μηχανισμός μπορεί να συνδέσει την πρόσληψη νατρίου και με αυξημένο κίνδυνο για άλλες χρόνιες παθήσεις, εκτός της υπέρτασης, όπως η οστεοπόρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές Νόσοι.

Με απλά λόγια
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε οτι το αλάτι πρέπει να αποφεύγετε από υπερτασικούς ασθενείς αλλά και ο υγιής πληθυσμός πρέπει να καταναλώνει ως 5 γρ ημερησίως.
Τρώγοντας αλμυρά δεν είναι σίγουρο οτι θα προσλάβετε παραπάνω υγρά οπότε ίσως πρέπει να είστε προσεχτικοί με την πρόσληψη υγρών και περισσότερο του νερού.
Είναι καλό να πίνετε με στρατηγική περίπου 2 λίτρα την ημέρα και να μην επαναπαύεστε στο αίσθημα δίψας.
Σύμφωνα με τα τελευατία δεδομένα το αλάτι μπορεί να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο οπότε σίγουρα δεν βοηθάει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και τέλος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και για άλλα χρόνια νοσήματα.

Λίγες συμβουλές για μείωση της πρόσληψης νατρίου     
  • Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Προσθέστε διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά βότανα-π.χ ρίγανη,δεντρολίβανο-στο φαγητό αντί αλάτι
  • Ξεπλύνετε τις αλατισμένες ελιές
  • Φτιάξτε δικό σας ψωμί χωρίς αλάτι
  • Προσοχή στις έτοιμες σάλτσες και τα στιγμιαία προϊόντα
  • Ενημερωθείτε από τις ετικέτες τροφίμων των προϊόντων για τη σύστασή τους σε αλάτι ή Νάτριο.

~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:mednutrition.gr
*Κατερίνας Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Κατερίνα Φαντούση είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2001. Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα « Αυτοάνοσα Νοσήματα και Γονιδιακή θεραπεία» με βαθμό 10. Συνέχισε της σπουδές της στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου όπου εισήχθηκε με κατατακτήριες εξετάσεις.