Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Βότανα και τρόποι χρήσης:Πως παρασκευάζουμε σιρόπια με βάμματα βοτάνων

Εκτός από τα σιρόπια με αφεψήματα και εγχύματα βοτάνων μπορούμε να παρασκευάσουμε και σιρόπια από βάμματα βοτάνων
Ας δούμε πως: 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε  500γρ μελιού με 250ml νερού και
ανακατεύουμε σιγανά-σιγανά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και το μείγμα μας να πάρει την υφή του σιροπιού,να γίνει ελαφρά παχύρρευστο.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει,ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το βάμμα του βοτάνου που έχουμε επιλέξει

Η αναλογία πρέπει να είναι τρία μέρη σιροπιού και ένα μέρος βάμματος
Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία,προχωράμε στην εμφιάλωση όπως
Τα σιρόπια είναι μιά παραδοσιακή μέθοδος χρησιμοποίησης των εγχυμάτων,των αφεψημάτων ή κάποιου βάμματος βοτάνου,πιο εύγευστο,ιδανικά για τα παιδιά μας ή για
ένα πολύ πικρό βότανο.
Ένα σιρόπι βοτάνων μας προσφέρει τη δύναμη του βοτάνου πολλαπλασιασμένη.
Οι γλυκαντικές ουσίες εκτός του ότι μετατρέπουν το ρόφημα σε σιρόπι εξηπηρετούν και έναν άλλον σκοπό.
Αυτόν του συντηρητικού.
Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή των σιροπιών μας είναι φυσικά συντηρητικά και αυτά είναι:
-το μέλι με γεύση ήπια έως πολύ έντονη ανάλογα το είδος του μελιού,προσφέροντάς μας επιπλέον καταπραϋντική και  αντιμικροβιακή προστασία.
-Το πετιμέζι ένα ιδιαίτερο γλυκαντικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με έντονη θαυμάσια γεύση
- Ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου μας,προσφέρει έντονα γλυκιά γεύση και ένα εύγευστο σιρόπι.
- Σιρόπι σφενδάμου μιά,υπέροχη γεύση με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, 
ιδανικό για παιδιά μας.
- Γλυκερίνη αναδεικνύει,έντονα την ιδιαίτερη  γεύση του κάθε  βοτάνου.
- Μελάσα,μας προσφέρει έντονη γεύση και μιά υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου και
τέλος
- Το αλκοόλ ένα ακόμα προϊόν το οποίο
μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να επιμηκύνουμε την ζωή του σιροπιού μας.
Αλκοολούχα ποτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
η ρακή-ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα σιρόπια του κρυολογήματος
το κρασί,
το ρούμι,
το κονιάκ.
Σημείωση:Ένα από τα ιδανικότερα και πολυτιμότερα σιρόπια,είναι το σιρόπι του θυμαριού.


Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr