Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

τα μανταρίνια -το αδυνάτισμα -η αρτηριοσκλήρυνση και η Nobiletin

κάθε μέρα έρχονται στην επικαιρότητα έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν την σπουδαιότητα των φρούτων των βοτάνων και των λαχανικών στην διατήρηση της υγείας μας και της ευεξίας μας...

ο Murray Huff( 1 )αγγειακός βιολόγος από την  Schulich School of Medicine και Dentistry του Canada και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα νέο ισχυρότατο αντιοξειδωτικό στα μανταρίνια...
η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι η ουσία με το όνομα  Nobiletin δεν εμποδίζει μόνο την παχυσαρκία αλλά
προσφέρει ισχυρότατη προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2 και της αρτηριοσκλήρυνσης η οποία αρτηριοσκλήρυνση είναι και υπεύθυνη  για τις περισσότερες καρδιακές προσβολές
και
τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια...
σε ένα μοντέλο του μεταβολικού συνδρόμου που αναπτύχτηκε από τους ερευνητές,τα ποντίκια της πρώτης ομάδας τράφηκαν με μία δυτικού τύπου διατροφή
δηλαδή
μία διατροφή πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα...
το αποτέλεσμα ήταν όλα τα μέλη της ομάδας να γίνουν παχύσαρκα,να αποκτήσουν αρτηριοσκλήρυνση και όλα τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού  συνδρόμου δηλαδή:
αυξημένη χοληστερόλη...
τριγλυκερίδια....
υψηλά επίπεδα στο αίμα γλυκόζης και ινσουλίνης 
καθώς και
ένα λιπώδες συκώτι....
όλες οι παραπάνω μεταβολικές ανωμαλίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν κατά πολύ 
τις καρδιακές νόσους και τον διαβήτη τύπου 2...
η δεύτερη ομάδα των ποντικών τράφηκε με ακριβώς την ίδια διατροφή με την διαφορά ότι συμπεριλήφθηκε και η ουσία Nobiletin...
η ουσία που είπαμε ότι βρίσκεται στα μανταρίνια...
τα μέλη της ομάδας αυτής λοιπόν δεν παρουσίασαν κανένα από τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και το βάρος της αναπτύχτηκε φυσιολογικά...
η Nobiletin έδειξε ότι έχει την ικανότητα να προστατεύει το ήπαρ από το λίπος αναστέλλοντας την λειτουργία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή  λίπους...
"η Nobiletin των μανταρινιών προστάτευσε τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την αρτηριοσκλήρυνση προστατεύοντάς τα έτσι μακροχρόνια από την εκδήλωση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων" επισημαίνει ο Murray Huff 
και συνεχίζει
"η μελέτη αυτή μας ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές μελέτες ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που πάσχουν από τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και 
της αρτηρισκληρυνσης"
οι έρευνες του Murray Huff έχουν εστιαστεί εδώ και μερικά χρόνια στα φυσικά βιοδραστικά μόρια-τα φυσικά βιοδραστικά μόρια είναι προϊόντα που λαμβάνονται από φυσικούς οργανισμούς-και πριν δύο χρόνια μία ερευνά του επέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας όταν
ανακάλυψε ένα φλαβονοειδές  στο γκρέιπ φρουτ την Naringenin η οποία προσφέρει παρόμοια προστασία κατά της παχυσαρκίας και των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου...
"αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον για μας" εξηγεί ο Murray Huff
(2)"είναι ότι η Nobiletin των μανταρινιών είναι δέκα φορές πιο δραστική σε προστασία από την Naringenin και επιπλέον σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι  
η Nobiletin των μανταρινιών έχει την ικανότητα να προστατεύει και από την αρτηριοσκλήρυνση"
.........
αυτά λένε οι επιστήμονες
και
εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αποκτήσουμε  αρτηριοσκλήρυνση ή να παχύνουμε για να τρώμε μανταρίνια...
τα τρώμε για να μην παχύνουμε...
για να μην αποκτήσουμε χοληστερόλη...
για να μην αποκτήσουνε αρτηριοσκλήρυνση
και
για το εξαίσιο άρωμά τους...
και αν
θέλουμε να αδυνατίσουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε να τρώμε κάθε μέρα ΚΑΙ μανταρίνια...

Η κακή διατροφή της εγκύου επιδρά στο DNA του εμβρύου


δεν νομίζω ότι υπάρχουν σήμερα άτομα τα οποία να αμφισβητούν τον τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή στη διατήρηση της υγείας μας.....
οι δε έρευνες η μία μετά την άλλη δεν σταματούν να μας το υπενθυμίζουν...
μία από αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που πολλές γυναίκες  γνωρίζουν...
η σωστή διατροφή της εγκύου είναι καθοριστικής σημασίας για το κυοφορούν έμβρυο.... 
οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα έμβρυο, το οποίο προετοιμάζεται για το περιβάλλον όπου θα γεννηθεί, επηρεάζεται από την μητέρα του και τις συνήθειές της, προσαρμόζοντας ανάλογα το DNA του..... 
ο τρόπος που διατρέφεται μια μητέρα κατά την εγκυμοσύνη της, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο γενετικό κώδικά του παιδιού της (DNA) και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό να γίνει παχύσαρκο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα......
οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιθ Γκόντφρι του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο διαβητολογικό περιοδικό "Diabetes", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων από την έγκυο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο DNA της, οι οποίες μπορεί να περάσουν στα παιδιά, που έτσι γίνονται παχύτερα.....
οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα έμβρυο, το οποίο προετοιμάζεται για το περιβάλλον όπου θα γεννηθεί, επηρεάζεται από την μητέρα του και τις συνήθειές της, προσαρμόζοντας ανάλογα το DNA του....
μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μεταβάλλουν τις λειτουργίες των γονιδίων, μια μεταβολή γνωστή στη βιολογία ως επιγενετική......
το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τα γονίδιά μας και δημιουργεί ένα φαινότυπο....
η επιστήμη που ασχολείται με την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και κυττάρων είναι η επιγενετική.....
τα καλά νέα είναι πως οι επιγενετικές αλλαγές, σε αντίθεση με τις γενετικές αλλοιώσεις, είναι αναστρέψιμες με τη χορήγηση των κατάλληλων ενζύμων....
στη νέα μελέτη λοιπόν οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και αναζήτησαν "επιγενετικούς δείκτες".....
έτσι, βρήκαν ότι οι έγκυες μητέρες, που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως σάκχαρα), έχουν επίσης μωρά με ανάλογους βιο-δείκτες....
στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτοί οι δείκτες σχετίζονται στενά με την παχυσαρκία των παιδιών στην ηλικία των έξι και των εννέα ετών.....
σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψή τους μπορεί να εξηγήσει το ένα τέταρτο περίπου της παχυσαρκίας των παιδιών....
ως παράγων για την πρόκληση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η διατροφή της εγκύου φαίνεται να είναι "πολύ σημαντικότερος" από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του και, μάλιστα, δεν εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή παχιά είναι η ίδια η μητέρα....
η βασικότερη αλλαγή στο DNA λόγω διατροφής εντοπίστηκε στο γονίδιο RXRA, το οποίο κωδικοποιεί ένα υποδοχέα για τη βιταμίνη Α, που εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα επεξεργάζονται το λίπος, άρα διευκολύνουν ή όχι τη συσσώρευσή του.....
πηγές:imerisia.gr
             focusmag.gr