Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου

Στην ανάρτησή μου "βότανα και τρόποι χρήσεις:βάμμα"είχαμε δει τις γενικές πληροφορίες για το πως ετοιμάζουμε βάμματα βοτάνων.
Στη αυτή μου την ανάρτηση θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από τα λουλούδια του χαμομηλιού.
Ήδη έχει αρχίσει να ανθίζει το πανέμορφο αυτό βότανο και είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το λάδι μας και
το βάμμα μας από τα λουλούδια του,ενώ λίγο αργότερα θα ετοιμάσουμε την αποξήρανσή του για να έχουμε τα ροφήματά μας τον επόμενο χειμώνα.
Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου
~ παίρνουμε ένα γυάλινο δοχείο -αν είναι δυνατόν με λίγο μεγάλο στόμιο - το οποίο να κλείνει αεροστεγώς
~ το γεμίζουμε περίπου κατά τα 2/3 με τα άνθη του χαμομηλιού μας 
~ στη συνέχεια ρίχνουμε το αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας-η ρακή είναι ιδανική-μέχρι να σκεπαστεί όλο το βότανό μας και να καλυφτεί και το υπόλοιπο 1/3 από το δοχείο μας.
~ κλείνουμε το βάζο μας και το κουνάμε ήρεμα για μερικά λεπτά ώστε το βότανό μας να εμποτιστεί πολύ καλά με το ποτό μας.
~ αφήνουμε το δοχείο μας,όπως είναι κλειστό,σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως,μακριά από τον αέρα και
τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για ένα περίπου μήνα ενώ κουνάμε  κάθε τόσο.
~ μετά το πέρας των  ημερών σουρώνουμε με
τη βοήθεια διηθητικού χαρτιού,ή με ένα σουρωτήρι ή με ένα φίλτρο του καφέ,για να μην περάσουν κομματάκια του φυτού μέσα στο υγρό.
~ το υγρό που μας προέκυψε είναι το βάμμα μας μέσα στο οποίο έχουν περάσει και θα συντηρηθούν οι ουσίες του βοτάνου μας.
~ το βάμμα μας λοιπόν το βάζουμε σε αποστειρωμένα, σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και το αποθηκεύουμε σε δροσερό,σκοτεινό και ξηρό σημείο και
μπορούμε να το έχουμε για ένα,με ενάμιση περίπου χρόνο.
Πως χρησιμοποιούμε το βάμμα χαμόμηλου
Το βάμμα του χαμόμηλου έχει πολλές χρήσεις,οι πιό κοινές είναι σαν συμπλήρωμα σε διάφορα ροφήματα,σε περιπτώσεις κρυολογημάτων,βήχα,
σε έγχυμα ή
αφέψημα χαμόμηλου,
σε χυμούς,
αλλά και σε κομπρέσες,
σε εντριβές
σε επιθέματα,σε μπάνια πάντα με φειδώ,γνώση και αγάπη.

Πρότυπη ποσότητα:
200gr ξεραμένα ή 300gr νωπά λουλούδια χαμόμηλου
και
1 - ένα - lit αλκοόλ
- σαν αλκοόλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
αρίστης ποιότητας ρακή.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτά με άρωμα όπως π.χ το ούζο.

Σημείωση:
- όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα τα αφήνουμε μία-δύο μέρες να φύγει η υγρασία.
- η ποσότητα των υλικών είναι πρότυπη εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αναλογία ότι ποσότητα θέλουμε.
καλή επιτυχία!!!
Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr