Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου

Στο άρθρο μου «Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων» είχαμε δει τις γενικές πληροφορίες για το πως ετοιμάζουμε βάμματα βοτάνων.
Στη αυτό θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από τα λουλούδια του χαμομηλιού.
Ήδη έχει αρχίσει να ανθίζει το πανέμορφο αυτό βότανο και είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το λάδι μας και
το βάμμα μας από τα λουλούδια του,ενώ λίγο αργότερα θα ετοιμάσουμε την αποξήρανσή του για να έχουμε τα ροφήματά μας τον επόμενο χειμώνα.
Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου
Παίρνουμε ένα γυάλινο δοχείο -αν είναι δυνατόν με λίγο μεγάλο στόμιο – το οποίο να κλείνει αεροστεγώς
Το γεμίζουμε περίπου κατά τα 2/3 με τα άνθη του χαμομηλιού μας
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας-η ρακή είναι ιδανική-μέχρι να σκεπαστεί όλο το βότανό μας και να καλυφτεί και το υπόλοιπο 1/3 από το δοχείο μας.
Κλείνουμε το βάζο μας και το κουνάμε ήρεμα για μερικά λεπτά ώστε το βότανό μας να εμποτιστεί πολύ καλά με το ποτό μας.....