Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Νηστεία, που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε φακές χωρίς λάδι

Νηστεία, που την πρωτοσυναντάμε και πως μαγειρεύουμε τις φακές χωρίς λάδι, ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της νηστείας.
Σύμφωνα με αρχαία γραπτά, η “νηστεία” στους αρχαίους Έλληνες ήταν περιορισμένη.
Τη συναντάμε μόνο ανάμεσα σε συμμετέχοντες στα “μυστήρια”.
Ενώ η λιτότης στη δίαιτα ήταν ιδιάζον γνώρισμα των Ελλήνων αλλά και των μεγάλων φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης και Πλάτων.
Τη νηστεία ασκούσαν προπάντων οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν.
Οι άλλοι, και μάλιστα οι Αθηναίοι, νήστευαν μόνο κατά τις εορτές των “Ελευσινίων” και των “Θεσμοφορίων” για κάθαρση και εξιλασμό.
Γενικά οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο “θείον”, την “θέωση”.
Ιδιότυπες δίαιτες είχαν επίσης καθιερώσει και θρησκευτικές και φιλοσοφικές σχολές και οργανώσεις όπως οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι.
Στην ουσία νηστεία είναι η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή.
Αλλά κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους...

Γάλιο ή απαρίνη – το φιλάνθρωπο φυτό του Διοσκουρίδη

Παραδοσιακές χρήσεις του γάλιου
Στη χώρα μας η κολλιτσίδα ήταν το βότανο που ο λαός χρησιμοποιούσε για την περιποίηση και την επούλωση των πληγών,
των ελκών και
των όγκων.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο φρέσκος του χυμός ήταν ένα ισχυρότατο ίαμα για τη θεραπεία του σκορβούτου, ενώ τα ροφήματα των φύλλων και των μίσχων της ήταν ιδανικά ιάματα για πολλά προβλήματα του νευρικού συστήματος.
Οι φυλές ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το γάλιο για να προωθήσουν την υγεία των νεφρών και για θεραπεία της γονόρροιας.
Οι γυναίκες των ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν επίσης μερικές φορές το γάλιο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, γενικά για τις φλεγμονές του οργανισμού και ειδικά για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
Πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν το γάλιο ως τονωτικό και ως γιατρικό σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως οι πρησμένοι αδένες,
η αμυγδαλίτιδα,
η ηπατίτιδα,
η κυστίτιδα
     Άλλες πρακτικές...