Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

ο δεύτερος "εγκέφαλος" του σώματός μας

ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο ενδιαφέρον από ό, τι μπορούμε να δούμε με τα γυμνά μας μάτια!!!
αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τα κύτταρα μας να αναπτύσσονται,
να μορφοποιούνται,
να χωρίζονται,
να σμίγουν και να ξαναχωρίζονται...
αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τα δισεκατομμύρια των ξένων κυττάρων που ζουν μέσα μας αν μη τι άλλο θα νιώθαμε ίλιγγο!!!
θα νιώθαμε ίλιγγο  παρατηρώντας τα τρισεκατομμύρια πλάσματα με τα οποία είμαστε σε μια συμβιωτική σχέση,
μικροοργανισμοί στα έντερα μας,
στη μέση μας,
γύρω από τη μύτη μας...
και ο αριθμός των βακτηρίων αυτών μόνο στα έντερα μας είναι περίπου 100 τρισεκατομμύρια!!!
και βέβαια δεν πανικοβαλλόμεθα,διότι τα βακτήρια του εντέρου μας και του οργανισμού μας εξελίχθηκαν μαζί μας από τη γέννησή μας!!!
βοηθούν να χωνέψουμε τα τρόφιμά μας και να καταπολεμήσουμε τους εχθρικούς ξένους όπως οι ιοί!!!
με λίγα λόγια,
η παρουσία και η ποικιλία αυτών των βακτηριδίων μας κάνει να είμαστε υγιείς ή άρρωστοι!!!
οι δε μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα έντερα μας έχουν σημαντική επίδραση στην πέψη μας,
στον έλεγχο της όρεξής μας,
στην ανοσία μας
ακόμα και την ψυχική μας υγεία...
αυτή η βιομάζα βακτηρίων επικοινωνεί με σημαντικούς νευροδιαβιβαστές,ενσωματωμένους σε όλο το εντερικό νευρικό μας σύστημα, για να στείλει μηνύματα που επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε!!!
όλα αυτά,επισημαίνουν οι ερευνητές,σημάνουν πολύ καλά νέα για όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη.
μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι με υγιή και ποικίλα μικρόβια εντέρου είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από οποιαδήποτε ασθένεια,
και μπορεί η αλλαγή της διατροφής ενός ατόμου να ωφελήσει ακόμα και τη μέση του!!!
παρατηρώντας όλα αυτά οι ερευνητές-επιστήμονες έθεσαν σκοπό και στόχο να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα αυτά!!!
και καθώς οι ερευνητές όλο και τελειοποιούν τα μικροσκόπια τους και κοιτάζουν μέσα σε αυτά τα κρυμμένα περιβάλλοντα του οργανισμού μας, έχουν ανακαλύψει κάτι αξιοθαύμαστο:
έναν δεύτερο εγκέφαλο κρυμμένο εκεί μέσα στο εντερικό μας σύστημα!!!
αυτός δεν είναι ένας σκεπτόμενος εγκέφαλος όπως έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε πως είναι ένας εγκέφαλος...
δεν έχει λόγο,
δεν γράφει ποίηση,
δεν αναλύει πολύπλοκες καταστάσεις,αλλά αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υγεία του εντέρου μας επηρεάζει καθοριστικά και έντονα τη διάθεσή σας.
δεν είναι μόνο ότι ένας πόνος στο στομάχι μπορεί να χαλάσει και να καταστρέψει όλη μας την ημέρα,
είναι κάτι περισσότερο από αυτό.
το εντερικό μας νευρικό σύστημα είναι ένα δίκτυο νευρώνων που μοιάζει με πλέγμα, το οποίο ευθυγραμμίζει ολόκληρη την πεπτική μας τροχιά!!!
thalia-botanologia.blogspot.gr
και διαβάζουμε στην έντυπη καθημερινή:
Δύο εγκέφαλοι σίγουρα είναι προτιμότεροι από ένα.
Αυτή τουλάχιστον είναι η αντίληψη για τη στενή -μερικές φορές πάρα πολύ στενή- σχέση μεταξύ των δύο εγκεφάλων του ανθρώπινου σώματος:
του ενός στην κορυφή του νωτιαίου μυελού και του άλλου κρυμμένου αλλά ισχυρού στο γνωστό ως εντερικό νευρικό σύστημα.

Για τον δρα Michael D. Gershon, συγγραφέα του βιβλίου «Ο δεύτερος εγκέφαλος» και πρόεδρο του Τμήματος Ανατομίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η σχέση μεταξύ των δύο εγκεφάλων μπορεί να είναι δυσάρεστη.
«Κάθε φορά που απευθύνομαι στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να ζητήσω πληροφορίες για τη χρηματοδότηση σημαντικής ερευνητικής μου πρότασης», λέει ο δρ Gershon, «αντιλαμβάνομαι με θλίψη την επιρροή που έχει ο εγκέφαλός μου -το ονομαζόμενο κεντρικό νευρικό σύστημά μου- στα έντερά μου».

Ψυχολογικά συμπτώματα
Πράγματι, όποιος έχει νιώσει τις συσπάσεις του στομάχου του πριν κάνει μια σημαντκή ομιλία ή έχει νιώσει έντονο πόνο στο έντερο ή τάση ευκοιλιότητας πριν από ένα διαγωνισμό, αυτός έχει βιώσει τη δράση των δύο νευρικών συστημάτων.

Η σχέση μεταξύ των «δύο εγκεφάλων» βρίσκεται στην καρδιά πολλών σωματικών και ψυχιατρικών συμφορών. Παθήσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έλκος του στομάχου και η νόσος του Πάρκινσον εκδηλώνουν συμπτώματα στον εγκέφαλο και στο εντερικό επίπεδο.

«Η πλειονότητα των ασθενών με άγχος και κατάθλιψη θα έχουν επίσης μεταβολές στη λειτουργία των εντέρων», λέει ο δρ Emeran Mayer, καθηγητής Ιατρικής, Φυσιολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες.
Μελέτη έδειξε αλλαγές στη μετακίνηση των τροφών μέσω του γαστρεντερικού συστήματος σε γάτες που αντιμετώπιζαν γαβγίζοντες σκύλους.

Τα συμπτώματα του ενός συστήματος -και οι θεραπείες- μπορούν να επηρεάσουν το άλλο σύστημα.
Τα αντικαταθλιπτικά, για παράδειγμα, προκαλούν γαστρική διαταραχή στα περισσότερα από το ένα τέταρτο των ατόμων που τα λαμβάνουν.
Οι συσπάσεις στο στομάχι προκαλούνται από το ξέσπασμα των στρεσογόνων ορμονών που απελευθερώνονται στο σώμα σε καταστάσεις επίθεσης ή εγκατάλειψης.
Το στρες μπορεί επίσης να υπερδιεγείρει τα νεύρα στον οισοφάγο προκαλώντας αίσθημα σοκ.

Ανεξάρτητο σύστημα
Ο δρ Gershon, ο οποίος δημιούργησε τον όρο «δεύτερος εγκέφαλος», το 1996, είναι ένας από τους ερευνητές που μελετούν τη σχέση εγκεφάλου - εντέρου στον σχετικά νέο τομέα της νευρογαστρεντερολογίας.
Οι νέες αντιλήψεις για τον τρόπο που λειτουργεί ο δεύτερος εγκέφαλος και για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο βοηθούν στη θεραπεία διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, το έλκος και η νόσος του Hirschprung.

O ρόλος του εντερικού νευρικού συστήματος είναι να διαχειρίζεται οποιαδήποτε πλευρά της πέψης, από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το κόλον. Ο δεύτερος εγκέφαλος ή αλλιώς μικρός εγκέφαλος εκπληρώνει όλα αυτά με τα ίδια εργαλεία του μεγάλου εγκεφάλου: ένα εξεζητημένο σχεδόν αυτοσυγκροτημένο δίκτυο νευρικών κυκλωμάτων, νευροδιαβιβαστών και πρωτεϊνών.

Η ανεξαρτησία είναι μια λειτουργία της περιπλοκότητας της εντερικού νευρικού συστήματος.
«Αντί η μητέρα Φύση να προσπαθεί να στοιβάξει εκατό εκατομμύρια νευρώνες σε κάποιο μέρος στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό και μετά να στέλνει επιμήκεις διασυνδέσεις με το εντερικό σύστημα, το κύκλωμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα συστήματα που χρειάζονται έλεγχο», λέει η δρ Jackie D. Wood καθηγήτρια Φυσιολογίας, Κυτταρικής Βιολογίας και Παθολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ελεγχος συμπεριφοράς
Το να μιλάμε για δύο εγκεφάλους μπορεί να ηχεί σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτοί έχουν νόημα κυριολεκτικά και εξελικτικά.

«Αυτό που κάνουν οι εγκέφαλοι είναι έλεγχο συμπεριφοράς», λέει η δρ Wood. «Ο εγκέφαλος των εντέρων έχει αποθηκεύσει στα νευρικά του δίκτυα και ποικιλία προγραμμάτων συμπεριφοράς, σαν μια βιβλιοθήκη.
Η κατάσταση πέψης των τροφών καθορίζει ποιο πρόγραμμα από τη βιβλιοθήκη ανακαλούν και λειτουργούν τα έντερα».

Οταν κάποιο άτομο παραλείψει το μεσημεριανό φαγητό, το έντερο είναι σχεδόν σιωπηλό.
Εάν φάτε ένα σάντουιτς με παστρουμά, οι συσπάσεις κατά μήκος του λεπτού εντέρου αναμειγνύουν την τροφή με ένζυμα και τη μετακινούν προς τα κάτω, ώστε να αρχίσει η απορρόφηση από τα εσωτερικά τοιχώματα.
Εάν ο παστρουμάς είναι χαλασμένος, αντίστροφες συσπάσεις θα τη σπρώξουν προς τα άνω -μαζί με όλα τα άλλα περιεχόμενα του εντέρου- προς το στομάχι και προς τα έξω διά του οισοφάγου με μεγάλη ταχύτητα.

Χημικό εργαστήριο
Σε κάθε κατάσταση, το έντερο πρέπει να εκτιμά τις συνθήκες που επικρατούν, να αποφασίζει για μια σειρά δράσεων και να αρχίζει μια αντανακλαστική ενέργεια.

«Το έντερο ελέγχει την πίεση», λέει ο δρ Gershon.
«Παρακολουθεί τη διαδικασία της πέψης.
Ανιχνεύει τα θρεπτικά συστατικά και μετράει τα οξέα και τα άλατα.
Είναι ένα μικρό χημικό εργαστήριο.
Το εντερικό σύστημα κάνει όλα αυτά μόνο του με ελάχιστη βοήθεια από το κεντρικό νευρικό σύστημα - τον ανώτερο εγκέφαλο.
Το εντερικό νευρικό σύστημα περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1921 από τον δρα J.N. Langley, ένα Βρετανό παθολόγο που πίστευε ότι αποτελούσε ένα από τρία μέρη -μαζί με το παρασυμπαθητικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα- του αυτόνομου νευρικού συστήματος που ελέγχει την ακούσια συμπεριφορά, όπως την αναπνοή και την κυκλοφορία.
Σε αυτήν την τριάδα, το εντερικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίστηκε σαν η άκρη των άλλων δύο.
kathimerini.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia
botanologia.blogspot.gr
photo:google.gr

τρώμε δημητριακά, αποφεύγουμε το κρέας και προστατεύουμε το εντερικό μας σύστημα και ειδικά το παχύ έντερό μας!!!

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μάλιστα, ο κίνδυνος μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση, δείχνει μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF).

Η έρευνα με τίτλο "Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer" δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Αλλά, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο αυτό.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα από 99 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν 29 εκατομμύρια άτομα, και ανέλυαν τη σχέση διατροφής, σωματικής δραστηριότητας, σωματικού βάρους και καρκίνου παχέος εντέρου.
Πάνω από 450.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τρεις παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο:
η κατανάλωση άνω των 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος (όπως, μοσχάρι ή χοιρινό) την εβδομάδα,
το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος και
η καθημερινή κατανάλωση άνω των δύο αλκοολούχων ποτών (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.
Αντιθέτως, η κατανάλωση τριών μερίδων (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, μείωνε κατά μέσο όρο 17% τον κίνδυνο εκδήλσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Σε ότι αφορά τη σωματική άσκηση, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είναι περισσότερο δραστήρια έχουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης συγκριτικά με όσους γυμνάζονται ελάχιστα.
Στην προκείμενη περίπτωση ο κίνδυνος ήταν μειωμένος για τον καρκίνο στο παχύ έντερο, όχι όμως και στον πρωκτό.

«Το να διατηρεί φυσιολογικό σωματικό βάρος, να ασκείται τακτικά, να περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, να τρώει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες, καθώς επίσης να μειώσει το αλκοόλ και να αποφεύγει το κάπνισμα ή να το διακόψει είναι κάποιοι τρόποι που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου», σχολιάζει ο Δρ Τζιοβανούτσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη ανέδειξε και άλλους συσχετισμούς μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά όχι τόσο ξεκάθαρα, όσο τα προαναφερόμενα.
Για παράδειγμα, ο κίνδυνος αυξάνει με την μειωμένη κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών και φρούτων.
Ενώ μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε με την πρόσληψη κάτω των 100 γραμμαρίων καθημερινά (περίπου ένα φλιτζάνι) από το καθένα.
Τέλος, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου μειώνεται με την κατανάλωση ψαριών και τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και το σπανάκι.
health.in.gr