Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Αγριοράδικο και τσουκνίδα σε ένα ισχυρό ρόφημα για την αναιμία

Ισχυρότατο ρόφημα δύο βοτάνων, ιδανικό για περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
Το αγριοράδικο- Taraxacum, officinale και η τσουκνίδα-Urtica dioica είναι δυο ισχυρότατα βότανα τα οποία χρησιμοποιούμε, εκτός των άλλων και για τα μακροχρόνια οφέλη τους στη θεραπεία της αναιμίας.
Σύμφωνα με τους αιματολόγους, η αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία δεν υπάρχει επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αιτία πρόκλησης.
Μπορεί να είναι είτε μια προσωρινή διαταραχή, είτε μια πιο μακροπρόθεσμη και να συνοδεύεται από ήπια ή πιο έντονα συμπτώματα.
Για την πρόληψη κάποιων μορφών αναιμίας πρέπει να ακολουθούμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής χωρίς ελλείψεις και χωρίς υπερβολές, διότι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας είναι και η διατροφή μας, όταν παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμινών, όπως  η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ και μετάλλων και ιχνοστοιχείωνειδικά και καθοριστικά του σιδήρου, παράγοντες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων,
οι διαταραχές στο έντερο,
η έμμηνος ρύση,
η εγκυμοσύνη,
οι χρόνιες παθήσεις,
το οικογενειακό ιστορικό,
η ηλικία και τέλος, παράγοντες όπως αυτοάνοσα νοσήματα,
λοιμώξεις,
αιματολογικές παθήσεις,
έκθεση σε τοξικά και αλκοολισμός.
Το πιο συχνό είδος αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία...