Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

άρωμα κανέλας

επειδή μας αρέσουν πολύ τα λάδια
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου
ας
δούμε και μερικές ακόμα τεχνικές παρασκευής 
-ενός λαδιού κανέλας
-μιας λοσιόν για το σώμα μας και 
το πως μπορούμε
-να αρωματίσουμε  ζάχαρη με κανέλα
                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ας ξεκινήσουμε και
1ο ~ ας αρωματίσουμε την ζάχαρή μας με κανέλα
η γεύση και το άρωμα της κανέλας κάνει πολλά γλυκά και φαγητά  πολύ ευχάριστα στον ουρανίσκο μας
η κανέλα από μόνη της χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές αλλά ο συνδυασμός με τη ζάχαρη είναι ένα υπέροχο συστατικό σε πολλά γλυκά αλλά και σε σνακ μερικές φορές....ένα παράδειγμα;
φρέσκο ζυμωμένο και ψημένο από μας ψωμί αλειμμένο 
με φρέσκο λάδι και πασπαλισμένο με αρωματισμένη με κανέλα ζάχαρη και
είναι ένα πάνγευστο και υγιεινότατο σνακ για τα παιδιά μας.........
και
θα χρειαστούμε:
  • μιά κουταλιά της σούπας ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου
  • ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μιά πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)
  • γυάλινα δοχεία που να κλείνουν αεροστεγώς
 ρίχνουμε την κανέλα μας και τη ζάχαρη στη λεκάνη μας ή σε ένα μπολ και
ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά τα δυό μας υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν πλήρως
δοκιμάζουμε το μείγμα μας ώστε να το φέρουμε στα γούστα μας προσθέτοντας ανάλογα ζάχαρη ή κανέλα
η ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη είναι ένας άψογος σύντροφος της κανέλας δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό αν
θέλουμε και μας ταιριάζει στην γεύση προσθέτουμε μιά πρέζα τριμμένο φρέσκο γαρύφαλο
ρίχνουμε το μείγμα μας σε αεροστεγή σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό σημείο
με το γλυκό μας μείγμα μπορούμε 
να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε τον καφέ μας
να πασπαλίσουμε τα κέικ και τα μπισκότα μας
να πασπαλίσουμε το παγωτό μας όπως ένα παγωτό βανίλια ή 
να γλυκάνουμε και να αρωματίσουμε ένα μας ρόφημα όπως π.χ ένα ρόφημα με βάση την λουίζα.....
....................
~.)) οι αυτοσχεδιασμοί φίλες -οι  μου είναι πολλοί εκείνο που
πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερβολή
η κανέλα είναι ένα έντονο μπαχάρι με έντονο άρωμα και μπορεί να αλλοιώσει και να εκμηδενίσει οποιαδήποτε γεύση για αυτό δεν επιδέχεται υπερβολές
~.)) κάτι άλλο που πρέπει ακόμα να προσέχουμε όταν αποθηκεύουμε μείγματα με ζάχαρη είναι τα δοχεία μας τα οποία πρέπει
να είναι τελείως στεγνά 
να κλείνουν αεροστεγώς- ας μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη προσελκύει ζωύφια όπως τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες-και
τα σημεία που τα αποθηκεύουμε να μην έχουν σχεδόν καθόλου υγρασία
ας συνεχίσουμε και
2ο ~ ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
είναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα να το προσθέσουμε σε σαλάτες μας με ωμά λαχανικά και βότανα ή σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα
θα χρειαστούμε :
  • έξι ξυλάκια κανέλας -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
  • πέντε φύλλα δάφνης
  • ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
  • ελαιόλαδο
βάζουμε όλα μας τα υλικά στο γυάλινο δοχείο μας το 
οποίο κλείνουμε πολύ καλά και το 
οποίο βάζουμε σε ένα φωτεινό σημείο για περίπου είκοσι με είκοσι πέντε  (20-25) μέρες
από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το λάδι μας για να το χρησιμοποιήσουμε μπορούμε 
να αφαιρέσουμε την δάφνη και την κανέλα αν θα το κρατήσουμε για πολύ χρόνο ή 
όχι αν το κρατήσουμε λίγο χρόνο
ακόμα μπορούμε να το κάνουμε ή πιο ισχυρό ή πιο αδύνατο προσθέτοντας ή αφαιρώντας δάφνη και κανέλα
ας συνεχίσουμε και
3ο .ας κάνουμε μιά αρωματική λοσιόν για το σώμα μας
θα χρειαστούμε:
  • μια άοσμη λοσιόν σώματος - ή την αγοράζουμε ή την παρασκευάζουμε μόνοι μας -
  • και αιθέριο έλαιο κανέλας -είναι προτιμότερο να είναι αιθέριο έλαιο φύλων κανέλας-
σταλάζουμε στη λοσιόν σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κανέλας σε αναλογία
50γρ λοσιόν
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο δηλαδή δεν πρέπει το αιθέριο έλαιο να υπερβαίνει το 2% της συνολικής μας ποσότητας
ανακατεύουμε τα δυό υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως και 
το μείγμα μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε
πριν να χρησιμοποιήσουμε την λοσιόν μας κάνουμε πάντα το τεστ αλλεργίας αν
δεν έχουμε αλλεργία στην κανέλα χρησιμοποιούμε την αρωματική μας λοσιόν και χαιρόμαστε το υπέροχό της άρωμα