Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος...


Ξέρεις την ιστορία του αγρότη και του βιολόγου;

Σ’ ένα τρένο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος, φοράει ένα άψογο επίσημο κοστούμι, σε σκούρο γκρί· ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για τη δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα.
«Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι;» ρωτάει ο χωρικός.
«Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά» αποκρίνεται ο βιολόγος.
«Και πότε θα τα διαβάσετε;»
«Τα έχω διαβάσει… και όχι μόνο μια φορά.»
«Και δεν τα θυμάστε;»
«Τα θυμάμαι, όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα…»
«Τρομερό!!! Και για τι πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;»
«Για ζώα…»
«Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο…»
«Δεν είμαι κτηνίατρος· είμαι βιολόγος.»
«Ααααα!!! Και σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά που ξέρετε αφού δεν γιατρεύετε ζώα;»
«Για να ξέρω. Να ξέρω όλο και περισσότερα… Να ξέρω περισσότερα από κάθε άλλον.»
«Κι αυτό σε τι χρησιμεύει;»
«Κοιτάξτε… Θα σας δείξω, και με την ευκαιρία θα κάνουμε πιο παραγωγικό αυτό το ταξίδι. Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα στοίχημα. Ας πούμε ότι για κάθε ερώτηση που σας κάνω σχετικά με ζώα και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε, θα μου δίνετε ένα πέσο. Και για κάθε ερώτηση που θα μου κάνετε εσείς σχετικά με ζώα κι εγώ δεν θα ξέρω να σας απαντήσω, θα σας δίνω, ας πούμε, εκατό πέσος… Παρόλη τη διαφορά της χρηματικής αποζημίωσης, οι γνώσεις μου θα συμβάλλουν να γείρει υπέρ μου η πλάστιγγα, και στο τέλος του ταξιδιού θα έχω κερδίσει και λίγα χρήματα.»
Ο χωρικός σκέφτεται, σκέφτεται… Κάνει λογαριασμούς με το νου του και με τη βοήθεια των δαχτύλων του.
Τελικά λέει:
«Είστε βέβαιος;»
«Απολύτως» απαντάει ο βιολόγος.
Ο άνθρωπος με τις χωριάτικες βράκες χώνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει ένα κέρμα του ενός πέσο (ένας χωρικός ποτέ δεν στοιχηματίζει εάν δεν έχει να πληρώσει).
«Ν’ αρχίσω εγώ πρώτος;» ρωτάει ο χωρικός.
«Αρχίστε» απαντάει με άνεση ο βιολόγος.
«Για ζώα;»
«Για ζώα…»
«Λοιπόν… Ποιο είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά;»
«Τι;» ρωτάει ο βιολόγος.
«Ρωτάω πώς λέγεται είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά.»
Ο επιστήμονας μένει άναυδος και δείχνει συλλογισμένος.
Αμίλητος, ψάχνει μανιωδώς στη μνήμη του τη σωστή απάντηση…
Περνούν τα λεπτά.
Τότε, βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει:
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα βιβλία μου;»
«Φυσικά!» απαντάει ο αγρότης.
Ο άνθρωπος της επιστήμης αρχίζει ν’ ανοίγει τον ένα τόμο μετά τον άλλον, ψάχνει στα ευρετήρια, κοιτάζει τις φωτογραφίες… Μετά, βγάζει ένα χαρτί και κρατάει σημειώσεις.
Ύστερα κατεβάζει από το ράφι μια τεράστια βαλίτσα και βγάζει από μέσα τρία χοντρά βιβλία που τα συμβουλεύεται.
Έχουν περάσει δύο ώρες και ο βιολόγος εξακολουθεί να ξεφυλλίζει βιβλία, να ψάχνει και να μουρμουρίζει ενώ κάνει ακατανόητα σχήματα στο σημειωματάριό του.
Τελικά, από τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι το τρένο φτάνει στο σταθμό. Ο βιολόγος επιταχύνει, ενώ λαχανιάζει ταραγμένος. Δεν τα καταφέρνει. Όταν το τρένο κόβει ταχύτητα, ο επιστήμονας βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα των εκατό πέσος και λέει στον χωρικό:
«Κερδίσατε… Ορίστε.»
Ο χωρικός σηκώνεται όρθιος, παίρνει το χαρτονόμισμα, το κοιτάζει ικανοποιημένος και το χώνει στην τσέπη.
«Ευχαριστώ» του λέει, και παίρνοντας το δισάκι του πάει να φύγει.
«Περιμένετε, περιμένετε» τον σταματάει ο βιολόγος. «Ποιο είναι αυτό το ζώο;»
«Ααααα… Ούτε εγώ το ξέρω…» λέει ο αγρότης. Και χώνοντας πάλι το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ένα πέσο και το δίνει στον επιστήμονα, λέγοντας: «Ορίστε ένα πέσο. Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία, κύριε…»
Ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος, δεν κερδίζει πάντοτε ο καλύτερα πληροφορημένος. Διδάσκει και η ζωή… και μάλιστα πολύ.
Από την άγνοια στη σοφία
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ*
bestseller.gr
~~~~~~~~~~~~
*Ο Χόρχε Μπουκάι -Jorge Bucay-γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Αιρες της Αργεντινής.
Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ**, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία…
Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε -τουλάχιστον- είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας.
Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής (προσέγγιση gestalt) ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά.
~~~~~~~~~~~~~~
περισσότερες πληροφορίες για τον Jorge Bucay και για τη θεωρία Γκεστάλτ στους παρακάτω συνδέσμους:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bucay
**www.gestalt.org
el.wikipedia.org
psychografimata.com
gestalt.hagt.gr
www.gestalt-mindfulness.com
~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

μηδέν άγαν ή τίποτα το υπερβολικό για καλή υγεία

Καθιστική ζωή, καταχρήσεις και κακή διατροφή είναι οι σηµαντικότεροι παράγοντες φθοράς του οργανισµού, που οδηγούν στη συχνή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και από µικρές ηλικίες.

Αν, σε όλα τα παραπάνω, προσθέσει κανείς και το –υπερβολικό λόγω της οικονοµικής κρίσης- άγχος, το πιο φθοροποιό στοιχείο για την ανθρώπινη υγεία, συνθέτει το παζλ των αιτίων που µας µικραίνουν τη ζωή.
Ποιο είναι λοιπόν το µυστικό για καλοζωία και µακροζωία;
Ποιες ιατρικές και µη ιατρικές παρεμβάσεις μπορούν να µας κάνουν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια και µε ποιότητα;
Εµείς από την ιατρική σκοπιά πιστεύουµε ότι οι µη ιατρικές παρεµβάσεις είναι αυτές που θα πρέπει να κυριαρχούν στη ζωή µας.
Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ζει χωρίς την βοήθεια των γιατρών.
Η ανάγκη για τη βοήθεια των γιατρών προέκυψε όταν ο άνθρωπος ξέφυγε από τη φύση, όταν άρχισε η βιοµηχανοποίηση, το κυνηγητό των στόχων, όλα όσα έκαναν έναν άνθρωπο ανταγωνιστικό, φορτωµένο µε υπερβολικό στρες και κυνηγό, όχι των αξιών, αλλά των εφήµερων στόχων.

Αυτό, είχε σαν αποτέλεσµα ο άνθρωπος να µετατραπεί σε µια µηχανή, η οποία, όπως όλες οι µηχανές, υφίσταται τη φθορά του χρόνου, αλλά και της πίεσης την οποία δέχεται.
Είναι η επιστροφή στη φύση το «κλειδί»;
Προκειµένου να εξασφαλίσουµε µια ζωή χωρίς ιατρική παρέµβαση, θα πρέπει πρώτα από όλα, να κυριαρχήσει στη ζωή του κάθε ανθρώπου η σοφή ρήση των αρχαίων προγόνων µας που έλεγε «µηδέν άγαν», δηλαδή τίποτα το υπερβολικό.
Επιστηµονικές έρευνες δείχνουν ότι, αν ακολουθήσει κανείς το µέτρο στη ζωή του και την αρµονική συµβίωση µε το περιβάλλον του, µπορεί να εξασφαλίσει καλοζωία και µακροζωία.

Το µέτρο θα πρέπει να είναι ο πρώτος κανόνας στη ζωή µας, χωρίς υπερβολικό φαγητό, υπερβολικό τρέξιµο, υπερβολικό στρες, υπερβολικές φιλοδοξίες ή κυνήγηµα υψηλών στόχων, που εξαντλούν τον οργανισµό µας και µας κάνουν αρρώστους.

Μια άλλη σοβαρή επιταγή, που έχει προκύψει από επιστηµονική παρατήρηση αιώνων, είναι ο σωστός τρόπος διατροφής, αυτό που ονοµάζουµε σήµερα υγιεινή διατροφή και που δεν είναι τίποτα περισσότερο, από το να ακολουθούµε τις οδηγίες της φύσης.
Η φύση µάς έχει διδάξει να τρώµε όταν πεινάµε, να αποφεύγουµε κάποιο φαγητό που µας πειράζει.
Ο οργανισµός δίνει µηνύµατα, που πρέπει να σεβόµαστε.

Επιπλέον, αν θέλει κανείς να µείνει πιστός στην προέλευση του ανθρώπου, θα πρέπει να καταναλώνει κυρίως φυτικές τροφές, λαχανικά και φρούτα, να αποφεύγει τις ζωικές τροφές, να τρώει πραγµατικά όταν πεινάει, να σταµατάει όταν χορταίνει και να µην βλέπει το φαγητό σαν διασκέδαση.
Το φαγητό είναι για τον οργανισµό ό,τι και η βενζίνη για το αυτοκίνητο.
Χρειάζεται τροφή για να κινηθεί.
Τα περισσότερα εκφυλιστικά νοσήµατα σήµερα, τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, αποτελούν νοσήµατα που ταυτίζονται σχεδόν µε την κακή διατροφή, δηλαδή µε την κατανάλωση ζωικών τροφών, πλούσιων σε λιπαρά και την ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.

Η σωστή διατροφή δε, θα πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Είναι αργά αν αποφασίσει κανείς στα 40 του ή στα 50 του να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, διότι τότε οι βλάβες έχουν ήδη εγκατασταθεί στον οργανισµό του.

Καλό είναι λοιπόν να µάθουµε στα παιδιά µας να αποφεύγουν το αλάτι και τη ζάχαρη. Οι τροφές µας περιέχουν αλάτι, και µάλιστα όσο ακριβώς χρειάζεται ο οργανισµός µας. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη.
Η άσκηση τι ρόλο παίζει στην μακροζωία;
Η αποφυγή της καθιστικής ζωής οδηγεί σε µακροζωΐα και καλοζωΐα.
Σε αντίθεση µε τον πρωτόγονο άνθρωπο, που ήταν διαρκώς στο κυνήγι ανεύρεσης της τροφής του, ο άνθρωπος σήµερα εξασφαλίζει την τροφή του καθισµένος µπροστά σε ένα κοµπιούτερ.

Όλα τα επιστηµονικά δεδοµένα δείχνουν ότι η κίνηση µας προφυλάσσει από τις εκφυλιστικές παθήσεις που προαναφέρθηκαν και εξασφαλίζει µια καλή ποιότητα ζωής για τα γηρατειά µας.
Όσο πιο καλά κινούµε άλλωστε, την ανθρώπινη µηχανή, τόσο περισσότερη ζωή θα έχει.
Σωµατική δραστηριότητα δεν σηµαίνει κατ’ ανάγκη ένα οργανωµένο και συστηµατικό πρόγραµµα γυµναστικής.
Ακόµη και το περπάτηµα, ακόµη και το να αφήσει κανείς το αυτοκίνητο του λίγο πιο µακριά από το γραφείο ή το σπίτι του και να περπατήσει, αποτελεί άσκηση.

Αλλά και στην άσκηση ακόµη, είναι σηµαντικό το µέτρο. Αυτό που κάνουν οι νέοι στα γυµναστήρια, που καταναλώνουν τεράστια ενέργεια και καταπονούν τον οργανισµό τους, έχει τα αντίθετα αποτελέσµατα.
Πού εντοπίζονται αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα;
Η παρατεταµένη και υπερβολικά έντονη άσκηση, φθείρει την καρδιά, την κουράζει και εξαντλεί το νευρικό και το ορµονικό σύστηµα.
Το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν θέση σε μια υγιεινή ζωή;
Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι το κάπνισµα αποτελεί τον χειρότερο εχθρό για την ανθρώπινη υγεία.
Όσο νωρίτερα αρχίζει µάλιστα ένα άτοµο να καπνίζει και όσο περισσότερο καπνίζει, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσει προβλήµατα.
Προβλήµατα κυρίως από το καρδιαγγειακό του σύστηµα.
Σήµερα, τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια, τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, όλα αυτά σχετίζονται ή ταυτίζονται µε το κάπνισµα.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο καρκίνος του πνεύµονα, που έχει αυξηθεί δραµατικά τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει πλέον σηµαντική αύξηση και στις γυναίκες.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, δεν είναι τόσο κακό όσο το κάπνισµα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται µε µέτρο.
Έρευνες δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, π.χ. ένα ποτηράκι κρασί ή µια δόση ποτού την ηµέρα, βοηθάει πραγµατικά τον οργανισµό, καθώς συντελεί στις καύσεις των λιπών, ενισχύει το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστηµα και ασκεί ευεργετική επίδραση στα αγγεία.

Η υπέρβαση ωστόσο της δόσης, έστω και κατά ένα ποτηράκι, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσµατα.
Προκαλεί εκφύλιση της καρδιάς και του ήπατος, βλάβη των νεύρων και της όρασης.
Το στρες φθείρει τον οργανισμό μας; Σε τι βαθμό;
Το µικρού βαθµού στρες και άγχος µπορεί να είναι επιθυµητό και παραγωγικό, καθώς κρατά τον άνθρωπο σε εγρήγορση.
Το υπερβολικό στρες όµως, είναι από τα πιο φθοροποιά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.
Το υπερβολικό στρες είναι θανατηφόρο, καταστρέφει τα αγγεία, τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα πάντα. Τα άτοµα που διακατέχονται από υπερβολικό στρες έχουν πολύ συχνότερα καρδιαγγειακά προβλήµατα και άλλες παθήσεις και µικρότερο προσδόκιµο επιβίωσης.
Η οικονομική κρίση αυξάνει το στρες και την κατάθλιψη.
Πάρα πολύ συχνά. Το τελευταίο διάστηµα όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στον γιατρό, επειδή χάνουν τον ύπνο τους, επειδή γίνονται ευέξαπτοι, νευρικοί, µαλώνουν, γενικά επειδή έχει αποσυντονιστεί ο οργανισµός από αυτό το υπερβολικό στρες. Επίσης, ο αριθµός των ατόµων που είναι ανόρεκτοι, που έχουν προβλήµατα σπαστικής κολίτιδας, νοσήµατα δηλαδή που σχετίζονται µε το στρες και το άγχος, έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό.
Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις ποια είναι;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να πειστεί το άτοµο, µε διάφορες ψυχοθεραπευτικές παρεµβάσεις, που µπορούν να γίνουν είτε από τον ψυχίατρο, είτε και από τον οικογενειακό του γιατρό, να µειώσει το άγχος του.
Ένας πολύ καλός τρόπος περιορισµού ή µείωσης του στρες και του άγχους είναι και η άσκηση.

Αν, παρ’ όλα αυτά, τα προβλήµατα δεν ξεπεραστούν, αν η αϋπνία καθίσταται εντονότερη και µιλάµε για σωµατοποιηµένο άγχος ή στρες που εκδηλώνεται µε ταχυπαλµίες, πόνους στο στήθος, φουσκώµατα στην κοιλιά, διάρροιες, δυσκοιλιότητες και αυξηµένη πίεση, τότε θα πρέπει να χορηγηθούν φάρµακα.

Έρευνες αναφέρουν σαν έναν τρόπο επίτευξης µακροζωίας τη µείωση των θερµίδων πουο θερµίδων στη διατροφή. Μιλούν για συνολική ηµερήσια πρόσληψη 1.100 θερµίδων/ηµέρα η’ µείωση των θερµίδων που καταναλώνει τώρα ένας άνθρωπος κατά 20-40%. Ποια είναι η δική σας άποψη επ’ αυτού;

Είναι αλήθεια.
Αν δει κανείς απεικονίσεις του παρελθόντος, θα διαπιστώσει ότι κανείς από τους προγόνους µας δεν ήταν παχύς.
Η παχυσαρκία άρχισε να µπαίνει στη ζωή των ανθρώπων από τότε που απέκτησαν καθιστικό τρόπο ζωής και από τότε που µετέτρεψαν το φαγητό σε διασκέδαση.
Έτσι, ενώ οι θερµιδικές ανάγκες ενός ανθρώπου σήµερα, δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 1500 θερµίδες/ηµερησίως, ο µέσος όρος πρόσληψης θερµίδων στη χώρα µας ξεπερνά τις 1600-1700 θερµίδες ακόµη και τις 2000 θερµίδες.
Ο περιορισμός των θερμίδων συμβάλλει στην μακροβιότητα, επειδή προλαμβάνει την παχυσαρκία ή’ υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό;
Κάθε γραµµάριο λίπους που προστίθεται στον ανθρώπινο οργανισµό, αυξάνει το έργο της καρδιάς, του συκωτιού, των νεφρών, των πνευµόνων, του νευρικού συστήµατος. Αύξηση του έργου σηµαίνει ευκολότερη κούραση και γρηγορότερη εξάντληση. Είναι σαν µία µηχανή, να δουλεύει εντονότερα για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Θα εξαντληθεί πολύ πιο γρήγορα, από µια µηχανή που δουλεύει στο ρελαντί.
Για να προχωρήσει κανείς σε αυτή τη µείωση των θερμίδων θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιο ειδικό ή απλώς να ακούσει το σώμα του;
Θα έλεγα ότι, αν πραγµατικά ακούει τις επιταγές του σώµατός του, δεν έχει ανάγκη να συµβουλευτεί κανέναν.
Αρκεί να τρώει µόνο όταν πεινάει, να σταµατάει το φαγητό όταν χορταίνει και να µην συνοδεύει το φαγητό του από οινοπνευµατώδη ποτά και γλυκά.
«Σύντομες αποδράσεις : Αντίδοτο στο στρες»
«Για τους ανθρώπους των µεγαλουπόλεων, η δυνατότητα που τους δίνεται έστω και τα σαββατοκύριακα να βγουν από την πόλη, να πάνε στο ύπαιθρο, να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να ζήσουν γενικά τη ζωή της υπαίθρου, κλέβοντας µερικές ώρες ή µερικές µέρες, είναι ό,τι καλύτερο µπορούν να κάνουν για τον οργανισµό τους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν, όχι σταθερές και συνεχόµενες διακοπές, αλλά «σπάσιµό τους» σε 2-4 περιόδους.
Οι σύντοµες αποδράσεις αναζωογονούν και ανανεώνουν τον οργανισµό πολύ καλύτερα από ό,τι οι θερινές συνεχόµενες διακοπές»
πηγή:spantide.as
25 March, 2014
photo:en.wikipedia.org
~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Οχι στην απότομη αλλαγή διατροφής

Συντάκτης:
Οταν διαβάζει κανείς τα χιλιάδες βιβλία που αναφέρονται στον σωστό τρόπο αδυνατίσματος, στο ποιες είναι οι υγιεινές τροφές, πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη, ποια είναι η ιδανική διατροφή και πώς επιτυγχάνεται το σωστό μαγείρεμα, έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο πολλές θεωρίες υπάρχουν και πόσοι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης εφαρμόζονται για το αδυνάτισμα.

Θεωρίες που απορρίπτουν τους υδατάνθρακες. Θεωρίες που εκθειάζουν τις πρωτεϊνικές δίαιτες.

Θεωρίες που υποστηρίαζουν την ωμοφαγία ή τη χορτοφαγία, τη μακροβιοτική διατροφή ή τη μεσογειακή δίαιτα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προτάσεων για την υγιεινή διατροφή και τη θρέψη του οργανισμού.
Αυτά που εγώ τόσα χρόνια έμαθα, παρακολούθησα, παρατήρησα και εφάρμοσα στην πορεία του χρόνου βασίστηκαν στα εξής – θα τα αναφέρω κάπως επιγραμματικά: Μέτρον άριστον (ή από όλα τα άριστα, αλλά με μέτρο…).

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων είναι μία ασφαλής βάση, και καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε τον Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρούσε το έντερο θεμέλιο της υγείας.

Πρέπει να αποφεύγουμε τις ακρότητες της υγιεινιστικής διατροφής, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσέρβες, τα light προϊόντα, καθώς και τα συντηρητικά, και να προτιμούμε τη διατροφή που ακολουθούσαμε πριν από μερικές δεκαετίες: όσπρια, κρεμμύδια, ελιές, φρούτα, χόρτα, ελαιόλαδο, παξιμάδι, ψάρι, χορτόπιτες, κρασί κ.λπ.

Ομως, για να φτάσει κανείς να διατρέφεται σωστά, να αποκαθιστά την υγεία του, να προστατεύεται προληπτικά από τον καρκίνο, να αδυνατίζει, να διατηρεί το βάρος του και να μην καταλήγει στο μεταβολικό σύνδρομο και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπάρχει τουλάχιστον μία προϋπόθεση εκτός από γνώση και συνειδητοποίηση, να δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να βρίσκει τις ψυχικές αντοχές που θα του επιτρέψουν να ασχοληθεί με τον εαυτό του και την υγεία του.

Μια εργαζόμενη μητέρα, λόγου χάρη που δουλεύει (ιδίως στην τόσο δύσκολη εποχή μας) και φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά της, καλείται επιπλέον να προμηθευτεί και τις κατάλληλες τροφές.

Αυτό βέβαια κάνει ακόμα δυσκολότερο το μαγείρεμα και την ενασχόληση με τη θρέψη της, με αποτέλεσμα να νιώθει αδύναμη και χωρίς κουράγιο.

Αβοήθητη και χωρίς διατροφική εκπαίδευση από το σχολείο της, δεν μπορεί να κρίνει ποια είναι η σωστή διατροφή.

Φυσικά, δεν έχει ούτε και τη μέριμνα της Πολιτείας για να διευκολύνεται η καθημερινότητά της.

Βασίζεται λοιπόν στις διαφημίσεις των προϊόντων. Τι άλλη λύση να βρει, εξουθενωμένη καθώς είναι από τον τρελό ρυθμό της σύγχρονης ζωής;

Θα αγοράσει βέβαια τον μαϊντανό ή τον άνηθο σε σκόνη για να βάλει στο φαγητό που θα μαγειρέψει – αν μαγειρέψει.

Θα καταφύγει στην ψητή μπριζόλα με πατάτες ή θα πλάσει μπιφτέκια και θα τα βάλει στην κατάψυξη για να έχει μια γρήγορη λύση, ή θα προμηθευτεί προμαγειρεμένα φαγητά για να κερδίσει χρόνο, ή θα παραγγείλει σουβλάκια, μπέργκερ για να κερδίσει μια ανάπαυλα.

Ποιος θα μαγειρέψει δύο φορές την ημέρα; Ποιος θα πάει στη βιολογική λαϊκή αγορά;

Ποιος θα ασχοληθεί με διαφορετικές (πιο υγιεινές) τροφές από αυτές που έχει μάθει;

Ποιος θα αποχυμώσει λαχανικά; Ολοι ξέρουμε πόση ώρα χρειάζεται για να πλυθούν και να αποχυμωθούν τα λαχανικά κι έπειτα να πλυθεί αυτό το «τέρας», ο αποχυμωτής.

Ποιος να πιει δύο αφεψήματα από βότανα την ημέρα; Ποιος να φτιάξει γλυκό νεράντζι;

Ποιος να ασχοληθεί με όλα αυτά, όταν καθημερινά τρέχει για τα τρέχοντα ζητήματα της επιβίωσης;

Ο φαύλος κύκλος στον οποίο ζει κανείς στις σύγχρονες οικογένειες ευθύνεται για την απουσία μαγειρεμένου φαγητού στο σπίτι, για το ότι δεν κάθονται όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι (τρελοί ρυθμοί εργασίας, διάφορες ασχολίες…), η μητέρα κι ο πατέρας δουλεύουν, ενώ το παιδί, μόνο του με τον δίσκο του μπροστά στην τηλεόραση (έτοιμο φαγητό;), βλέπει τους γονείς του παχύσαρκους…

Ας μην ξεχνάμε ότι τη σωστή διατροφή τη μοιράζεται όλη η οικογένεια όταν εφαρμόζεται πρωτίστως από τους γονείς.

Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις του τύπου: «Μην τρως ζάχαρη, δεν είναι υγιεινά τα γλυκά, τρώγε σαλάτα, τρώγε φρούτα», όταν ο γονέας πράττει το εντελώς αντίθετο, δεν θεμελιώνουν διατροφικό πρότυπο.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν, δεν αντέχουν και συχνά δεν ξέρουν.

Παλεύουν να εξασφαλίσουν μία καλλύτερη διατροφή για τα παιδιά τους με βάση ό,τι έμαθαν και ό,τι είδαν.

Πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους όταν δεν έχουν πρότυπα;

Πώς να μην τους κάνει «ευτυχισμένους» η ζάχαρη; Πώς να μη χρησιμοποιήσουν σαν «αναισθητικό» την τροφή τους, τον εθισμό στο αλάτι και στις τροφές των φαστ-φουντ;

Για να ξεκινήσει λοιπόν κανείς μια πιο υγιεινή διατροφή ή μια δίαιτα αδυνατίσματος χρειάζεται να υπολογίσει τις γνώσεις και τις συνθήκες του και να ακολουθήσει «το μη χείρον βέλτιστον».

Ξέρετε ότι
1. Ηδη πριν μπει η τροφή στο στόμα, το νευρικό σύστημα δέχεται πληροφορίες από τα μάτια, από την όσφρηση, από την αφή. Ανάλογα με αυτές, δίνει τις εντολές του στο πεπτικό σύστημα. Ετσι, αρχίζει η έκκριση των πεπτικών υγρών ήδη πριν από το γεύμα.
2. Η καλή μάσηση της τροφής αποτρέπει την επιβάρυνση της αναπνοής από το γεύμα, δηλαδή, όταν μασάμε καλά, δεν δημιουργείται το λεγόμενο φούσκωμα στο τέλος του γεύματος. Με την καλή μάσηση πέφτει ο θώρακας και βελτιώνεται η αναπνοή.
3. Οταν μασάμε τουλάχιστον σαράντα φορές την κάθε μπουκιά αποτρέπεται η σήψη των τροφών, και η δημιουργία αερίων στο έντερο. Με την καλή μάσηση γρήγορα «πέφτει» η κοιλιά και ιδιαίτερα το φούσκωμα που έχει πάνω από τον αφαλό.
* Σύμβουλος διατροφής
πηγή:efsyn.gr
~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr