Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Πως κάνουμε λάδι χαμόμηλου

Χαμομηλέλαιο
Μιλούσαμε σε προηγούμενο άρθρο για το πως κάνουμε βάμμα με χαμόμηλο,σε αυτό,όπως σας υποσχέθηκα,θα δούμε πως ετοιμάζουμε χαμομηλόλαδο!
Το λάδι χαμομηλιού έχει πολλές-πολλές χρήσεις και ιδιότητες, και πριν το ετοιμάσουμε μία διευκρίνιση,δεν είναι αιθέριο έλαιο χαμομηλιού,είναι λάδι!
Πως εργαζόμαστε:
Σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο το οποίο να σκεπάζει, ρίχνουμε φρέσκα ,χωρίς καθόλου υγρασία , ή αποξηραμένα πρόσφατα άνθη του χαμομηλιού μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι τόσο όσο να σκεπάζουν τελείως το βότανό μας.
Φροντίζουμε το χαμόμηλό μας να είναι 2 με 3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι,ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα το λάδι μας με τα άνθη του χαμόμηλου.
Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού,δεν πρέπει να έχουν υγρασία,γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να τα αφήσουμε μία δύο μέρες απλωμένα σε ένα ταψάκι,σκεπασμένα με ένα τούλι ώστε να φύγει η υγρασία...
read more:.https://botanologia.gr/chamomilelaio-pos-kanoyme-ena-apo-ta-pio-agapimena-ladia-votanon/

Χαμόμηλο για τις νυχτερινές κράμπες και τις εμμηνορροϊκές κράμπες

Χαμόμηλο για τις νυχτερινές κραμπες και τις εμμηνορροϊκές κράμπες;

Ναι και ας δούμε γιατί και πως.
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικές είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια μας και ειδικά εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι εμμηνορροϊκές κράμπες.
Και βέβαια γνωρίζουμε τις ηρεμιστικές ιδιότητες και την αγχολυτική δράση του χαμόμηλου,αυτό,όμως,που πολλές φορές ξεχνάμε είναι πως το χαμόμηλο είναι και ένα εξαίρετο βότανο για τις συσπάσεις μυών.
Οι ερευνητές στο Τμήμα Ουρολογίας και Διατροφής, από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ στο Οχάιο περιλαμβάνουν τους μυϊκούς σπασμούς σε έναν κατάλογο ασθενειών που ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία με χαμόμηλο.
Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και οι τερπενοειδείς ενώσεις,οι πρόδρομοι των στεροειδών,που υπάρχουν στα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού,είναι υπεύθυνα για τα ιαματικά αποτελέσματα του χαμομηλιού.
Έτσι για να αντιμετωπίσουμε τις κράμπες που είναι ακριβώς συσπάσεις των μυών,ετοιμάζουμε και πίνουμε έγχυμα χαμόμηλου,το βασικότερο όμως είναι να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας χαμομηλόλαδο και να κάνουμε μαλάξεις στο σημείο της κράμπας.
Το χαμομηλόλαδο έχει ισχυρές αναλγητικές, σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις οι οποίες θα μας απαλλάξουν από τις νυχτερινές κράμπες και θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε χωρίς άλλα προβλήματα τον ύπνο μας!
Ας δούμε και πως βοηθάει το χαμόμηλο στις εμμηνορροϊκές κράμπες
Το χαμομόμηλο,εκτός των άλλων συστατικών του, περιέχει και δύο ιδιαίτερες ενώσεις,την hippurate και την glycine.
Η hippurate είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Η γλυκίνη από την άλλη πλευρά βοηθά στην ανακούφιση μυϊκών σπασμών / συστολών, που είναι ο κύριος λόγος για τις κράμπες της περιόδου.
Το έγχυμα του χαμόμηλου λειτουργεί για να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να τα ηρεμήσει.
Έτσι, είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τις εμμηνορροϊκές κράμπες.
Αρχίζουμε να πίνουμε ροφήματα χαμόμηλου  1-2 εβδομάδες προτού την έναρξη της περιόδου, ώστε να έχουμε τα θετικά του αποτελέσματα.
Κείμενα-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr
αναφορές και πηγές πληροφόρησης:
www.livestrong.com
www.webmd.com
www.quora.com
www.webmd.com
www.naturalfoodseries.com