Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ντάκος με κριθαροκουλούρες ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του "In the Devil's Garden"  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το "the eggs as the Viagra of the Gods" , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  "Scrambled Eggs ‘James Bond"
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα...