Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας

Η καθημερινή προσθήκη 28gr φιστικιών την ημέρα ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. 
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, επιστήμονες διατροφολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις μικρών αλλαγών στη μέση δυτική διατροφή και διαπίστωσαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρόβια και ναι-ναι, είναι πολύ περισσότερα από εμάς. 
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχουμε συνάψει ανακωχή με πολλά από αυτά και όχι μόνο ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε επινοήσει τρόπους να είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον - αυτό που είναι γνωστό ως συμβίωση. 
Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν κανονικά μέσα και πάνω μας και οι οποίοι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για εμάς.
Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό μας σωλήνα.
Τα βακτήρια εκεί μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
"Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία", δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State - κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η έρευνα της dr. Kris-Etherton αποκάλυψε πώς συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο, 
των ξηρών καρπών,
των βοτάνων και των μπαχαρικών, ακόμη και του βόειου κρέατος - μπορούν να προάγουν την υγεία μας και την ευεξία μας.
Για τη μελέτη των φιστικιών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η dr. Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιπτώσεις του τσιμπολογήματος 28gr φιστικιών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες - κράκερς και τυρί.
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν αυξημένη αφθονία των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την ανοσολογική λειτουργία.
Στη μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μειγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, 
τζίντζερ, 
κύμινο, 
κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, 
ρίγανη, 
βασιλικό και θυμάρι,
στην ελεγχόμενη διατροφή των συμμετεχόντων που διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις, περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μεσαίες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
"Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", δήλωσε η Kris-Etherton.
"Η μέση δυτική διατροφή απέχει πολύ από την ιδανική, οπότε νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή τους.
Επίσης η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του νατρίου στη διατροφή, καθώς αρωματίζοντας τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά γίνονται πιο εύγευστα και νόστιμα! 
Και είναι γνωστό πως η γεύση είναι ένα κορυφαίο κριτήριο για το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που επιλέγουν".

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλομορφίας αντιμετωπίστηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.
Ωστόσο, η Kris-Etherton επισημάνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.
Η ίδια δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία".
       μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia -