Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια,για ένα μήνα,σε μια λεγόμενη "Δυτικού τύπου  διατροφή",
δηλαδή, διατροφή
υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και
σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
τα ποντίκια ανέπτυξαν ισχυρή φλεγμονή σε όλο το σώμα, σχεδόν όπως μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια.
"η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού ορισμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικών, ιδιαίτερα των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για την εμπλοκή των πρόδρομων κυττάρων του ανοσοκυττάρου στο μυελό των οστών", δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Institute of Innate Immunity of the University της Βόννης

όταν,λοιπόν,οι ερευνητές προσέφεραν στα τρωκτικά τη συνηθισμένη διατροφή των δημητριακών τους για άλλες τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε.
αυτό που δεν εξαφανίστηκε,όμως,ήταν ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος!
ακόμη και μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί κατά τη φάση του γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού ήταν ακόμα ενεργά.

"μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης", εξηγεί ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, διευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας του Πανεπιστημίου της Βόννης και επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών -DZNE.
"μετά από μια μόλυνση, οι άμυνες του σώματος παραμένουν σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση"
τη διαδικασία αυτή,οι ειδικοί την αποκαλούν "έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση"
στα ποντίκια, αυτή η διαδικασία δεν προκλήθηκε από ένα βακτήριο, αλλά από μια ανθυγιεινή διατροφή.

οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τον υπεύθυνο αισθητήρα "γρήγορου φαγητού" στα ανοσιακά κύτταρα.
εξέτασαν κύτταρα αίματος από 120 άτομα.
σε ορισμένα από τα υποκείμενα, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έδειξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτέλεσμα κατάρτισης.
σε αυτά τα θέματα, οι ερευνητές βρήκαν γενετικές ενδείξεις για τη συμμετοχή ενός λεγόμενου φλεγμονώματος.
τα φλεγμονώματα είναι βασικά ενδοκυτταρικά σύμπλοκα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν μολυσματικούς παράγοντες και άλλες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια απελευθερώνουν άκρως φλεγμονώδη σήματα.

είναι ενδιαφέρον ότι, εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες καθώς αλλάζει ο τρόπος αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών.
οι επιστήμονες αποκαλούν αυτά τα φαινόμενα επιγενετικές αλλαγές.
"οι φλεγμονώδες καταστάσεις προκαλούν τέτοιες επιγενετικές αλλαγές", εξηγεί ο  Dr. Eicke Latz
"που αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ακόμη και σε μικρά ερεθίσματα,με ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις".

Δραματικές συνέπειες για την υγεία
αυτές οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις με τη σειρά τους επιταχύνουν την ανάπτυξη αγγειακών παθήσεων,διαβήτη τύπου 2,εγκεφαλικών επεισοδίων  ή εμφραγμάτων.
στην αρτηριοσκλήρωση, για παράδειγμα, η αθηρωματική πλάκα,δημιουργείται από τη συσσώρευση λιπιδίων και ανοσοκυττάρων κάτω από το ενδοθήλιο,με την πάροδο δε των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών.
και καταλήγουν οι ερευνητές:
η λανθασμένη διατροφή,συνεπώς,έχει δραματικές συνέπειες,
έτσι παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
ενώ τους τελευταίους αιώνες, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει σταθερά αυξηθεί στις δυτικές χώρες,αυτή τη χρονική στιγμή η τάση αυτή,για πρώτη,φορά διαταράσσεται.
τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους
και
ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής και η παντελής έλλειψη σωματικής άσκησης πιθανότατα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
και συνεχίζοντας ο Dr. Eicke Latz επισημαίνει:
"αυτά τα ευρήματα έχουν επομένως σημαντική κοινωνική σημασία και ως εκ τούτου πρέπει να τεθούν εκ νέου τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής
και για είναι στέρεα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία  στην εκπαίδευση,ειδικά των παιδιών, από ό, τι είναι σήμερα.
μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ενάντια στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων.
θα πρέπει να τα διδάξουμε να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες!!!

η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
οι Dr. Eicke Latz και ο Dr. Joachim Schultze είναι μέλη της ομάδας του "ImmunoSensation", το οποίο είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση της έμφυτης ανοσίας πέρα ​​από τα όρια της κλασικής ανοσολογίας, την οποία ονομάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
ο Dr. Eicke Latz θεωρείται η κορυφή στον τομέα αυτό και του απονεμήθηκε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz για το έργο του τον Δεκέμβριο του 2017.
το βραβείο αυτό είναι ένα από τα πιο διασημότερα επιστημονικά βραβεία στη Γερμανία!!!

            - αυτά λοιπόν μας λένε οι επιστήμονες,εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε,με ευχάριστο τρόπο,τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις υγιεινές και στις ανθυγιεινές τροφές!!!
            η πρόταση των επιστημόνων"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους" δεν μας τιμά και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τα μάθουμε να τρέφονται σωστά!!!
Κείμενα και επιμέλεια κειμένου thalia:botanologia.gr
δες τε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180111141637.htm
https://www.dzne.de/en/news/public-relations/press-releases/press/detail/fast-food-makes-the-immune-system-more-aggressive-in-the-long-term/