Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα χριστούγεννα

σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε 
α) τη ρακή ή το κρασί πολλές φορές
το τσάι
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) ζάχαρη ή μέλι
στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg
το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που έχει γίνει πολύ δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο ιδιαίτερα κατά 
την περίοδο των Χριστουγέννων 
το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 
στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που 
θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά 
οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει
είναι ζεστό κρασί συνήθως κόκκινο σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του-απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι με αμύγδαλα και σταφίδες ή 
σε ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά  χρησιμοποιούμε 
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
εδώ θα σας δώσω μιά παραλλαγή που μου αρέσει ιδιαίτερα...
ας ξεκινήσουμε...
σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με
την ζάχαρη-ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου-ή 
το μέλι...
προσθέτουμε όλα μας τα υλικά...
ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας... ανεβάζουμε την θερμοκρασία...
συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και
να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι...
-μέχρι εδώ επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας,τα
μπαχαρικά να εμποτιστούν πολύ καλά με το κρασί και το μέλι...
αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί-
όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας
να ανακατεύουμε και όταν πια 
ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με
το γλυκάνισο...
ανακατεύουμε το κρασί να
αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς -και 
να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του...
μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά-αλλά χωρίς να έχει βράσει-και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι
απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και 
σερβίρουμε με μία κουτάλα σουρώνοντας ταυτόχρονα σε πυράντοχα  ποτήρια μπύρας αν 
θέλουμε  ρίχνουμε μέσα στο ποτό μας αμύγδαλα και σταφίδες τα οποία  τρώμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού!!!
στην υγειά μας!!!!!!!
τα υλικά μας:
250gr μέλι ή
250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου
τέσσερα μανταρίνια
ένα πορτοκάλι
ένα λάιμ ( μοσχολέμονο ) 
όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους 
το χυμό από ένα νεράτζι
έξι ολόκληρα γαρίφαλα
δύο ξυλάκια κανέλας
ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
τρία φύλλα δάφνης
πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
δύο βερύκοκα αποξηραμένα
μισό λοβό βανίλιας
δύο αστεράκια γλυκάνισο και
δύο μπουκάλια κρασί κόκκινο -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
.........................
εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα
αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού...
πολλοί προσθέτουν κονιάκ ή βότκα...
άλλοι
αντί για κρασί χρησιμοποιούν μπύρα...
άλλοι
προτιμούν περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά...
άλλοι βάζουν όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουν για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και σερβίρουν με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες...
ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και
ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι!!!!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!!!!

συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλές υψηλής σημασίας και έντασης  θρεπτικές ουσίες.
αυτές οι ουσίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ένταση αν ληφθούν ταυτόχρονα σε ένα γεύμα.
ας παρακολουθήσουμε μερικούς συνδυασμούς
α . ασβέστιο και ινουλίνη για υγιές στομάχι και γερά κόκαλα
εάν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με το  στομάχι μας θα πρέπει να καταναλώνουμε ινουλίνη και
θα μου πείτε τι είναι η ινουλίνη;
είναι πολυσακχαρίτης,
μιά κατηγορία φυτικών ινών -οι λεγόμενες φρουκτάνες-που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα και
βρίσκεται σε πολλά είδη φυτών και βοτάνων και χρησιμοποιείται από αυτά για την αποθήκευση ενέργειας.
η ινουλίνη βοηθά επίσης στην αύξηση της απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας όταν 
αυτή λαμβάνεται μαζί με το ασβέστιο και
συντελεί στο να παραμένει το πεπτικό μας σύστημα υγιές και τα οστά μας πολύ πιο δυνατά.
π.χ ένα ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με 
μιά μπανάνα
ένα μήλο και 
μέλι είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικότατο πρωινό.
αυτό που να προσέχουμε είναι να μην
συνδυάζουμε ειδικά στο πρωινό τα 
δημητριακά ολικής αλέσεως,
τον καφέ,
την σοκολάτα και
τα αναψυκτικά με
πηγές ασβεστίου,διότι ελαχιστοποιούν την  απορρόφηση του από τον οργανισμό
πηγές ασβεστίου: 
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερύκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβύθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές  ινουλίνη:
ινούλα -ένα βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα ινουλίνης
η echinacea purpurea
το τaraxacum officinale-το γνωστό μας αγριοράδικο
το κιχώριο-είδος ραδικιού με το πανέμορφο μλε-σιελ λουλούδι
η κολλιτσίδα-αrctium lappa
αγκινάρα
κρεμμύδι
σκόρδο
μπανάνες
αγαύη
αλεύρι σίτου
τα σπαράγγια
β .σίδηρος και βιταμίνη C για μέγιστη ενέργεια
αδυναμία;
εξασθένηση;
πεσμένη ενέργεια;
ας μην αποθαρρυνόμαστε
θα μπορούσε να είναι επειδή το σώμα μας έχει έλλειψη σιδήρου
έτσι, η πρόσληψη του οξυγόνου στους μύες
τον εγκέφαλο και σε ολόκληρο το σώμα μας δεν είναι οι βέλτιστες και
δημιουργούν μια αίσθηση ασφυξίας,
υπό αυτές τις συνθήκες καταναλώνουμε
αμέσως τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο
ωστόσο θα είναι δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο από φυτικές πηγές έτσι
η «σύζευξη» με βιταμίνη C είναι ο καλύτερος τρόπος διότι
η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά
εκτός αυτού θα ανακτήσουμε την  ενέργειά μας
ενώ
οι βιταμίνες θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας.
ένα πρωινό με νυφάδες σιταριού σε συνδυασμό με πορτοκάλι θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια για 
να αντιμετωπίσουμε μία  ημέρα αιχμής
ελιές
αγκινάρα
αρακάς
μαϊντανός φρέσκος
δυόσμος αποξηραμένος
δάφνη
θρούμπι
βασιλικός
ραδίκια
μανιτάρια
κόκκινο λάχανο
κολοκυθάκια
μαραθόριζα ( φινόκιο )
μπρόκολο
σέσκουλα
γογγύλια
πατάτες
μπιζέλια μαγειρεμένα
χυμός ντομάτες
μούρα
καρπούζι
βερύκοκα αποξηραμένα 
βρώμη
λιναρόσπορος
καλαμπόκι
κριθάρι 
ρύζι 
σπανάκι 
σιτάρι 
φασόλια
φακές 
αλεύρι quinoa 
πηγές βιταμίνης C:
πορτοκάλια 
λεμόνια 
σταφίδες μαύρες
ακτινίδια 
φράουλες 
ντομάτες 
πιπεριές 
μπρόκολο 
λάχανο και 
πατάτες 
π.χ τρώμε  το σπανάκι με λεμόνι και όχι με φέτα,
τρώμε τις φακές με λεμόνι και όχι με ξύδι
και
τις συνοδεύουμε με ελιές και όχι με φέτα   
γ. βιταμίνη Ε και Βιταμίνη C για υγιή μάτια 
και σίγουρα όλοι μας θέλουμε να έχουμε όσο πιο τέλεια και καθαρή όραση γίνεται και όλοι μας θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας,
ένας
σημαντικός τρόπος για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι και η αύξηση της βιταμίνης Ε στο διαιτολόγιό μας εάν
τη συνδυάσουμε και με την βιταμίνη C μειώνουμε και
τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
ένας πολύ καλός συνδυασμός των βιταμινών αυτών είναι να προσθέτουμε  στις σαλάτες μας ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
πηγές βιταμίνης Ε:
ελαιόλαδο
φύτρο του σταριού
έλαιο από το φύτρο του σταριού
σπανάκι
αβοκάντο
αμύγδαλα
καρύδια
φιστίκια
φουντούκια
ηλιόσποροι  ωμοί
πηγές της βιταμίνης C: 
πορτοκάλια
λεμόνια
σταφίδες μαὐρες
ακτινίδια
μπρόκολο
πιπεριές
ντομάτες
πατάτες
δ. ψευδαργύρος και θείο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
κόκκινο κρεμμύδι και
σκόρδο
και τα δύο όχι μόνον αυξάνουν την υπέροχη γεύση της κουζίνας μας αλλά
ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
οι ενώσεις του θείου βοηθούν να ενισχυθεί η απορρόφηση του ψευδαργύρου που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως
ο συνδυασμός αυτών των δύο θα κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα
πηγές ψευδαργύρου: 
σιτάρι ολικής αλέσεως
καφέ ρύζι και
φακές
σουσάμι
ηλιόσποροι
μελάσα
νεροκάρδαμο
φτελιά
κολλιτσίδα-αrctium lappa
αγριοράδικο
φασκόμηλο
τσουκνίδα
φυτικές πηγές Θείου: 
το σκόρδο
το κρεμμύδι
ο φλόμος
η μέντα
το αγριοράδικο
το πιπέρι καγιέν
η κολλιτσίδα-αrctium lappa
 η echinacea purpurea
ε. ασβέστιο,μαγνήσιο και βιταμίνη D για γερά οστά και δόντια
τρία στοιχεία που δρουν συνεργιστικά -το ένα βοηθά το άλλο-και
διατηρούν υγιή τα οστά μας και τα δόντια μας
βοηθούν στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών μας
βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κυκλοφοριακής πίεσης
πηγές ασβεστίου:
σύκα ξερά
μήλα
φράουλες
βερύκοκα ξερά
πορτοκάλια
γιαούρτι
τυρί
φασόλια
ρεβίθια
σουσάμι
ταχίνι
αμύγδαλα
καρύδια
μπρόκολο
η κράμβη
το γογγύλι
σπανάκι
μπάμιες
σολομός
πηγές μαγνησίου:
φακές
φασόλια
μπιζέλια
ρεβίθια
σπανάκι
μπρόκολο
ξινολάχανο
σέσκουλα
μπανάνα
σταφύλια
σύκα
αμύγδαλα
φιστίκια αράπικα
καρύδια
αποξηραμένη μπανάνα
φύτρο σταριού
νυφάδες βρώμης
αγριοράδικο
φλόμος
φασκόμηλο
νεροκάρδαμο
σκόρδο
μέντα
σύμφυτο
πιπέρι καγιέν
τζίντζερ
τσουκνίδα
κακάο
πηγές βιταμίνης D:
ο σολομός
ο τόνος
το σκουμπρί
ο κολιός
τα μανιτάρια
το πλιγούρι βρώμης (quaker)...
τα λάδια από τα συκώτια των ψαριών όπως το μουρουνέλαιο
ο κρόκος του αυγού
.......................
με τα τρόφιμα και τους παραπάνω συνδυασμούς  μπορούμε να δημιουργήσουμε πάμπολλες παραλλαγές γευμάτων που θα βοηθούν κάθε φορά στη σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό μας των θρεπτικών συστατικών που τόσο έχει ανάγκη
και
βέβαια χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση διότι σιγά-σιγά μπορούμε να δημιουργούμε πάνγευστα πιάτα τα οποία
δεν θα χρειάζονται όλα αυτά 
τα βούτυρα
τις μαργαρίνες
τις κρέμες γάλακτος
τα καυτά λάδια για το τηγάνισμα που καταστρέφουν ότι θρεπτικό συστατικό υπάρχει μέσα στα τρόφιμα
τις ζάχαρες και 
τόσα άλλα αμφιβόλου ποιότητας και περιεκτικότητας προϊόντα
................................
ας ξαναθυμηθούμε και: