Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

τι να προσέχουμε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό

http://www.milesmorganphotography.com/
διαβάζοντας  διάφορες ειδήσεις ανακάλυψα και
την παρακάτω που νομίζω ότι ενδιαφέρει όλους όσους ταξιδεύουν...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
βέβαια κανείς μας ξεκινώντας ένα ταξίδι δεν σκέφτεται να πάρει διάφορες προφυλάξεις 
αυτό όμως δεν είναι σωστό διότι και ένας απλός στομαχόπονος να  μας ενοχλήσει πρέπει να γνωρίζουμε που θα απευθυνθούμε...
και
για του λόγου το αληθές παρατηρώντας τα στοιχεία του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -ΚΕΕΛΠΝΟ- ανακαλύπτουμε στοιχεία αρκούντως ανησυχητικά π.χ...
τέσσερις στους δέκα ταξιδιώτες της Δύσης που μεταβαίνουν σε χώρα του εξωτερικού, εκδηλώνουν λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος -είναι γνωστή ως διάρροια των ταξιδιωτών- εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού με
τις πιθανότητες να τους συμβεί αυτό να κυμαίνονται από 8% όταν πάνε
στις ΗΠΑ
τον Καναδά
την Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη
την Αυστραλία ή
τη Νέα Ζηλανδία ενώ
φτάνει μέχρι 66% για προορισμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες...
αντίστοιχα, το 13% των ταξιδιωτών εξωτερικού θα παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα που θα καθηλώσει τους μισούς από αυτούς στο κρεβάτι για 2,6 μέρες κατά μέσον όρο, ενώ συνολικά 30.000 ταξιδιώτες από την Αμερική και την Ευρώπη προσβάλλονται ετησίως από ελονοσία...
για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν αναποδιές το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχει τις εξής συμβουλές:
                                * Ενημερωνόμαστε πριν από την αναχώρηση.
 Η κατάσταση της υγιεινής
της ασφάλειας και
της ιατρικής φροντίδας στις χώρες του εξωτερικού μπορεί να μην είναι ίδια με την Ελλάδα – και οι υπάρχουσες διαφορές μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία μας και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια.
Το ιδανικό είναι να ενημερωθούμε 4-6 εβδομάδες πριν από την αναχώρησή μας για τους δυνητικούς κινδύνους στον προορισμό μας και τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και την «τελευταία στιγμή» δεν είναι αργά.
Σχετικές πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. επικοινωνίας 210-5212184-186, ώρες επικοινωνίας 08.30-15.30, ιστοσελίδα www.keelpno.gr).
                 * Μην ξεχάσουμε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ).
 Αν ο προορισμός μας είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και
η Ισλανδία
το Λίχτενσταϊν
η Νορβηγία ή
η Ελβετία, απευθυνόμαστε στο ασφαλιστικό μας ταμείο για να βγάλουμε αυτή την κάρτα διότι θα
μας επιτρέψει μεταξύ άλλων να έχουμε υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας στον δημόσιο τομέα αυτών των χωρών.
Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν, συνήθως χρειάζεται γι’ αυτήν θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται τη δική του.
                                                    * Ρωτάμε τι εμβόλια χρειάζεστε.
 Αναλόγως με τον προορισμό μας μπορεί να χρειαστούμε κάποια εμβόλια.
Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά είναι κάποια νοσήματα στην χώρα προορισμού, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταξιδιώτη και το ιστορικό των εμβολιασμών του.
Ενημερωνόμαστε τι εμβόλια μπορεί να χρειαστούμε και συμβουλευόμαστε το το γιατρό μας για το αν μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό.
                                * Πάρνουμε μαζί μας ένα μίνι φαρμακείο πρώτων βοηθειών.
 Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από
τον προορισμό
τη διάρκεια του ταξιδιού
το σκοπό του ταξιδιού και
την κατάσταση της υγείας μας.
Το φαρμακείο μπορεί να περιέχει
παυσίπονο
αντιπυρετικό
αντιδιαρροϊκό
αντισταμινικό
αποσυμφορητικό
φάρμακο για το ναυτία
φάρμακα που συχνά παίρνουμε
είδη πρώτων βοηθειών π.χ.
-γάζες
 αυτοκόλλητα επιθέματα για τις πληγές
θερμόμετρο
ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα-
εντομοαπωθητικά
αντηλιακό
απολυμαντικά μαντιλάκια κ.ά
Στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνονται συμβουλές για το τι μπορεί να χρειασθείτε, αναλόγως με τον προορισμό σας.
                                       * Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας.
Αν πάσχετε από χρόνιο νόσημα ή/και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν από το ταξίδι και να έχετε μαζί ένα σημείωμά του (γραμμένο τα αγγλικά) που να περιγράφει από τι πάσχετε και τι αγωγή λαμβάνετε.
Να πάρετε επίσης επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων σας, φροντίζοντας να βρίσκονται στις αρχικές συσκευασίες, στις οποίες θα υπάρχει το φύλλο οδηγιών χρήσεως.
Καλό είναι επίσης να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας όπου θα πάτε για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας κυκλοφορούν νόμιμα σε αυτήν (αυτό ισχύει κυρίως για προορισμούς εκτός Δύσης). Ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα χρειάζονται ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.
                                                * Βρίσκουμε χρήσιμα τηλέφωνα.
 Καλό είναι πριν από την αναχώρησή μας να βρούμε και να γράψουμε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου στην χώρα όπου θα πάμε
Εάν βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τηλέφωνο επειγόντων περιστατικών είναι το 112.
Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειασθούμε νοσοκομείο, ενημερώνουμε  την ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο.
                             * Ενημερώνουμε που θα βρισκόμαστε και πόσο θα λείπουμε
Καλό είναι κάποιοι συγγενείς και φίλοι μας στην Ελλάδα να γνωρίζουν επακριβώς το πρόγραμμα του ταξιδιού μας και να τους ενημερώνουμε συχνά για την πορεία του, έστω και με ένα email
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
αυτά τα λίγα για να προστατευτούμε από τυχόν απρόοπτα και για να είμαστε ήσυχοι όταν ταξιδεύουμε σε μιά ξένη χώρα...
thalia
πηγή πληροφορίας:
www.tanea.gr