Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη

Το θυμάρι, η βουλωμένη μας μύτη και οι χαλαρωτικοί ατμοί
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από την καταρροή,
να ηρεμήσουμε την ιγμορίτιδα,
να σταματήσει ο αλλεργικός κατάρρους και να ηρεμήσουμε το βρογχικό άσμα είναι η εισπνοή ατμών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
– εγχύματα,
– αφεψήματα,
– βάμματα,
– αιθέρια έλαια βοτάνων ή θαλασσινό αλάτι.
Ο σωστός συνδυασμός ατμών και αντισηπτικών βοτάνων καθαρίζει τους αεραγωγούς σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για να τους ετοιμάσουμε:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα...
read more:https://botanologia.gr/thymari-pos-to-aitherio-elaio-toy-anakoyfizei-ti-voylomeni-mas-myti/

φρούτα και λαχανικά ανανεώνουν και ξανανιώνουν το δέρμα μας

photographics
Αν θέλουμε το δέρμα μας να φαίνεται λαμπερό και ανανεωμένο, φροντίζουμε να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη μας προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.
Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους.
Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδών, με πιο γνωστά την βήτα-καροτίνη και την λυκοπένη - ή λυκοπένιο - που ανήκουν στα πιο καλά μελετημένα και έχουν συσχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.
Στην παρούσα μελέτη, ο δρ Ρος Ουάιτχεντ, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικών & Βιολογικών Επιστημών του StAndrews, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν κατ’ αρχήν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην χροιά του δέρματος 35 φοιτητών τους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.
Οι 14 από τους εθελοντές ήταν άντρες.
Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τρεις και έξι εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δερματικά τεστ και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής με 63 ερωτήματα, τα 10 εκ των οποίων αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρουσίασαν ένταση της φυσικής κόκκινης και κίτρινης χροιάς του δέρματός τους.
Στην πραγματικότητα, η προσθήκη 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, ήταν αρκετές για να μοιάζει το δέρμα τους πιο ροδοκόκκινο, ενώ με 3,3 μερίδες την εβδομάδα αυξανόταν η φωτεινότητά του – με τις παρατηρούμενες αλλαγές να είναι μετρήσιμες στα δερματικά τεστ.
Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια 24 άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους.
Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Αποτέλεσμα: τα πιο ροδοκόκκινα και φωτεινά πρόσωπα, εξαιτίας των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία τεκμηριωμένα θωρακίζει την υγεία έναντι πολλών δεινών και αποδεικνύεται ότι μας κάνει και πιο ελκυστικούς, εκτίμησε ο δρ Ουάιτχεντ.
Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για να πεισθεί ο κόσμος να αποφεύγει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  του ηλίου και των σολάριουμ που
συνήθως χρησιμοποιείται επειδή θεωρείται ότι το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι διότι
«το ίδιο όφελος μπορεί να αποκομίσει κάποιος τρώγοντας πιο υγιεινά» πρόσθεσε. 
πηγή πληροφόρησης: