Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Χαλβάς ακαταμάχητος με καλαμποκάλευρο και χυμό πορτοκάλι

Καλαμποκένιος χαλβάς με σιρόπι πορτοκαλιού και καρύδια
Μιά εκδοχή του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά , που ο χυμός πορτοκαλιού του δίνει μια τελείως διαφορετική νότα , εξίσου ενδιαφέρουσα , το δε υπέροχο καλαμποκάλευρο , το χωρίς γλουτένη , μας δίνει ένα ελαφρύ υπέροχο γλύκισμα που μπορούν να το χαρούν και τα άτομα που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.
Υλικά για 15 μερίδες
2/3 του φλυτζανιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι πολέντα καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι  αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα 4
1/3 φλιτζανιού καρύδι
Για το σιρόπι: 
1 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια ζάχαρη μαύρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλλα
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από λεμόνι
Κανέλα σκόνη και χοντροκομμένα καρύδια για το σερβίρισμα
thalia:https://botanologia.gr/chalvas-simigdalenios-i-kalampokenios-einai-akatamachitos/

Κολοκυθάκια Carpaccio -μιά απολαυστική σαλάτα με γλυκόξινη σάλτα

Κολοκυθάκια Carpaccio -μια απολαυστική σαλάτα με κολοκυθάκια φρεσκότατα εποχής, μια σαλάτα ιδανική για να συνοδεύσει πολλά κύρια πιάτα κρεάτων.
Μία ωραιότατη σαλάτα με φρεσκότατα, ωμά κολοκυθάκια και γλυκόξινη σάλτσα!
Θα χρειαστούμε:
– πέντε μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια,
– ελιές -κατά προτίμηση-χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δύο,
– λίγα κοπανισμένα αμύγδαλα,
– ένα φλιτζανάκι τριμμένη φέτα,
– δυό κουταλιές της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο,
– μιά κουταλιά της σούπας-κοφτή-βασιλικό ψιλοκομμένο,
– μία με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι,
– τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας λάδι,
– μία κουταλιά της σούπας-κοφτή-μέλι...

Eνα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών, με πιπεριές Φλωρίνης και μυρωδικά.

Από τις συνταγές μου και αυτό το πιάτο με ζυμαρικά 100% ολικής αλέσεως*, με πιπεριές Φλωρίνης, μπόλικο κρεμμύδι και μυρωδικά!
Θα χρειαστώ-
– 500gr πένες ή όποιο άλλο ζυμαρικό μου αρέσει
– τρία μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
– τρεις πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε σχήμα μικρών κύβων,
– ένα ποτήρι του κρασιού λάδι,
– ένα φλιτζάνι του τσαγιού καλά γεμάτο ψιλοκομμένα μυρωδικά-
. μαϊντανό
. καυκαλίδες
. μυρώνια,
. κόλιανδρο,
– σε ένα μπολ ανακατεύω:
. μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό,
. πιπέρι μαύρο – όσο μας αρέσει
. σκόνη καυτερής κόκκινης πιπεριάς – όποια μας αρέσει και σε όποια ποσότητα μας αρέσει...