Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Χαλβάς ακαταμάχητος με καλαμποκάλευρο και χυμό πορτοκάλι

Καλαμποκένιος χαλβάς με σιρόπι πορτοκαλιού και καρύδια
Μιά εκδοχή του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά , που ο χυμός πορτοκαλιού του δίνει μια τελείως διαφορετική νότα , εξίσου ενδιαφέρουσα , το δε υπέροχο καλαμποκάλευρο , το χωρίς γλουτένη , μας δίνει ένα ελαφρύ υπέροχο γλύκισμα που μπορούν να το χαρούν και τα άτομα που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.
Υλικά για 15 μερίδες
2/3 του φλυτζανιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι πολέντα καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι  αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα 4
1/3 φλιτζανιού καρύδι
Για το σιρόπι: 
1 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια ζάχαρη μαύρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλλα
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από λεμόνι
Κανέλα σκόνη και χοντροκομμένα καρύδια για το σερβίρισμα
thalia:https://botanologia.gr/chalvas-simigdalenios-i-kalampokenios-einai-akatamachitos/

Κολοκυθάκια Carpaccio-μιά απολαυστική σαλάτα

 
Κολοκυθάκια Carpaccio-μιά απολαυστική σαλάτα με κολοκυθάκια φρεσκότατα εποχής

Μιά από τις ωραιότερες σαλάτες-κολοκυθάκια Carpaccio

Πως μπορούμε να κάνουμε μιά θεσπέσια σαλάτα με φρεσκότατα,ωμά κολοκυθάκια και γλυκόξινη σάλτσα!!

Θα χρειαστούμε:
πέντε μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια,
ελιές -κατά προτίμηση-χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δύο,
λίγα κοπανισμένα αμύγδαλα,
ένα φλιτζανάκι τριμμένη φέτα,
δυό κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο,
μιά κουταλιά της σούπας-κοφτή-βασιλικό ψιλοκομμένο,
μία με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι,
τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας λάδι,
μία κουταλιά της σούπας-κοφτή-μέλι,
αλάτι,
πιπέρι μαύρο,
στη μύτι από το κουταλάκι πάπρικα γλυκιά και
άλλο τόσο μοσχοκάρυδο,
Και
πλένουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια.
τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε.
σε ένα ποτήρι ή μπολάκι  ανακατεύουμε πολύ καλά,ώστε να ομογενοποιηθούν,
το λεμόνι,
το ελαιόλαδο,
το βασιλικό,
το μισό άνηθο και τα μπαχάρια μας
και
περιλούζουμε τα κολοκυθάκια μας!
τα στολίζουμε με τις ελιές,
τα σπασμένα αμύγδαλα,
τον υπόλοιπο άνηθο και
τη φέτα.
σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε για δέκα λεπτάκια ώστε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και σερβίρουμε!
καλή όρεξη!
thalia-botanologia.blogspot.gr

Eνα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών,με πιπεριές Φλωρίνης και μπόλικο κρεμμύδι!

 Eνα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών,με πιπεριές Φλωρίνης, μπόλικο κρεμμύδι και μυρωδικά!
Και θα χρειαστούμε-
-500 γρ. πένες ή όποιο άλλο ζυμαρικό μας αρέσει
-τρία μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
-πέντε πιπεριές Φλωρίνης, που έχουμε ψήσει και ξεφλουδίσει,κομμένες σε σχετικά μεγάλα κομμάτια,
-αλάτι θαλασσινό,
-ένα φλιτζάνι του τσαγιού ψημένα και χοντροκομμένα στο μούλτι κουκουνάρια,
-πιπέρι,
-μισό κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
-μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
-ένα ποτήρι του κρασιού λάδι,
-ένα φλιτζάνι του τσαγιού καλά γεμάτο ψιλοκομμένα μυρωδικά-
μαϊντανός,
καυκαλίδες,
μυρώνια,
κόλιανδρο,
Και
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό αλατισμένο,όπως συνήθως!
Λίγο πριν βράσουν,ανακατεύουμε και σουρώνουμε,κρατώντας ένα φλιτζανάκι από το νερό τους!
σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το νεράκι που κρατήσαμε από τα μακαρόνια και λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τα κρεμμύδια και
ανακατεύουμε!
Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια μας και να πάρουν χρώμα ξανθοκάστανο!
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα στραγγισμένα ζυμαρικά μας,
προσθέτουμε αμέσως τα μυρωδικά,
τις πιπεριές,
το πιπέρι,
το τζίντερ,
την πάπρικα,
το πιπέρι και
αν χρειάζονται λίγο αλάτι!
ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα ζυμαρικά μας με τα υπόλοιπα υλικά και μοιράζουμε στα πιάτα.
συνοδεύουμε με ότι σαλάτα μας αρέσει!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr