Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αμινοξέα και ο σημαντικός τους ρόλος στην υγεία μας

Αμινοξέα – Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις βιταμίνες, έχουμε ακούσει για τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, αλλά τι γνωρίζουμε για τα αμινοξέα;
Γνωρίζουμε ότι είναι οι δομικοί λίθοι του οργανισμού μας;
Γνωρίζουμε ότι αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, τα οποία καθορίζουν και τις ιδιότητές τους;
Ας δούμε λοιπόν…
Και μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολές πως είστε φτιαγμένοι από αμινοξέα!
Διότι τα αμινοξέα είναι θεμελιώδη μόρια που παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην φυσιολογία των έμβιων οργανισμών άρα
και στη φυσιολογία τη δική μας-των ανθρώπων.
Αυτές οι μικροσκοπικές οργανικές ουσίες – τα βασικά δομικά συστατικά της ζωής μας – συνδέονται σε αλυσίδες πεπτιδίων και πολυπεπτιδίων για να δημιουργήσουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αποτελέσουν κομμάτι-κομμάτι το σώμα μας!
Δεν είναι καθόλου υπερβολή όταν λέμε ότι η υγεία μας εξαρτάται από τον ανεφοδιασμό του σώματός μας καθημερινά με τα απαραίτητα αμινοξέα.
Όταν ένας οργανισμός έχει ανεπάρκεια σε ένα ορισμένο αμινοξύ λόγω διαιτητικών περιορισμών ή λόγω μεταβολικών προβλημάτων μπορεί να οδηγηθεί σε πολύ-πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας...