Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Angelica archangelica – Ένα από τα πολυτιμότερα βότανα.

Angelica archangelica L
Σε προηγούμενο άρθρο κάναμε μια πρώτη γνωριμία με την archangelica , στο σημερινό θα παραμείνουμε περισσότερο στο θεϊκό βοτάνι και-
– Και την ανακάλυψε και την περιέγραψε τον 14ο αιώνα ο σπουδαίος ιατρικός συγγραφέας και βοτανολόγος Mattheus sylvaticus
Και για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο άνθρωπος δυό-τρία στοιχεία για αυτόν.
– ήταν μαθητής και δάσκαλος στη βοτανική και  ιατρική στην Σχολή του Σαλέρνο της νότιας Ιταλίας.
– συνέγραψε το περίφημο έργο “Pandectarum Medicinae” – το οποίο μπορούμε να μεταφράσουμε ως η “εγκυκλοπαίδια των φαρμάκων” όπου τα περισσότερα θεραπευτικά στοιχεία των ιαμάτων-φαρμάκων που περιγράφονται είναι φυτικής προέλευσης!
Η παρουσίαση των ιαμάτων είναι με αλφαβητική σειρά.
Το μεγαλύτερο μέρος του καταρτίζεται από προηγούμενα βιβλία ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων των
Διοσκουρίδη,
Αβικέννα,
Σεραπίωνα του νεώτερου,
και Σίμωνα της Γένοβας.
– Και το επίθετο archangelica της το έδωσε ο άλλος σπουδαίος Σουηδός βοτανολόγος ο Carl von Linné
– Και ο Nicholas Culpeper ό άλλος μεγάλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα έγραψε για αυτήν μεταξύ άλλων “…μερικοί ονομάζουν αυτό το βότανο Holy Ghost – Άγιο Πνεύμα – και κάποιοι άλλοι Angelica – Αγγελική – λόγω των αγγελικών της αρετών…”
read more:https://botanologia.gr/angelica-archangelica-ena-apo-ta-polytimotera-votana/