Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μιά συνταγή και μιά ιστορία:Κρεμμυδόσουπα,πεντανόστιμη και απολαυστική,ιδανική για τα κρύα του χειμώνα.

Η επιλογή των υλικών και η παρασκευή των φαγητών είναι μιά από τις πολλές μου αδυναμίες και ευχάριστες ασχολίες,
αρκεί να έχω χρόνο και να μην πιέζομαι!
Από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το καλοκαίρι οι ντοματόσουπες και το χειμώνα οι παντός είδους σούπες!
Μιά από τις χειμωνιάτικες αγαπημένες μου σούπες είναι και η κρεμμυδόσουπα!
Η κρεμμυδόσουπα χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν γνωστή σε πολλούς αρχαίους λαούς όπως στους αρχαίους Ρωμαίους από τους οποίους έχουν διασωθεί και συνταγές.
Εκεί όμως που διέπρεψε ήταν στη Γαλλική επαρχεία, εξ'ου και το όνομά της στα γαλλικά soupe à l’oignon à la lyonnaise - από τη Λυών την μεγάλη επαρχιακή πόλη της Γαλλίας -  αναφέρεται δε πως 
η παλαιότερη συνταγή για τη Γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Alexander Dumas τον Γάλλο συγγραφέα του Κόμη Μοντεχρήστου και των Τριών Σωματοφυλάκων.
Ο Alexander Dumas - ο διάσημος συγγραφέας  ήταν και ένας παθιασμένος Gourmet και αυτό αποτυπώθηκε σε δυό βιβλία που έγραψε για την Γαλλική κουζίνα.
Το ένα από αυτά είναι το  "Grand dictionnaire de cuisine" όπου στην αγγλόφωνη έκδοσή του με τίτλο "Grand dictionnaire de cuisine by Dumas" αναφέρεται η συνταγή της κρεμμυδόσουπας γνωστής ως  "à l'oignon à la Stanislas" και η ιστορία πίσω από τη φήμη της.
Η ιστορία είναι η εξής:
Σε ένα από τα ταξίδια του στη Luneville στις Versailles όπου πήγαινε κάθε χρόνο για να επισκεφθείτε την κόρη του ο πρώην βασιλιάς της Πολωνίας  Stanislas Leszczynski  σταμάτησε σε έναν ξενώνα στο Château de Lunéville να ξεκουραστεί
και εκεί τον σερβίρισαν κρεμμυδόσουπα.
Αυτό ήταν...
Ο βασιλιάς μαγεύτηκε και αποφάσισε  να μάθει - αυτός ένας βασιλιάς - να μαγειρεύει με βασιλική τέχνη τη δική του κρεμμυδόσουπα.
Αφού λοιπόν έβαλε τη ρόμπα του η  Αυτού Μεγαλειότης του κατέβηκε στην κουζίνα και μαζί με τον επικεφαλής έμαθε πως γίνεται η κρεμμυδόσουπα....
read more:https://botanologia.gr/mia-syntagi-kai-mia-istoria-kremmydosoypa-pentanostimi-kai-apolaystiki-idaniki-gia-ta-krya-toy-cheimona/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ένα μικρό αγόρι τρώει κρεμμυδόσουπα:http://lacuisinefrancaisedantan-jadere.blogspot.gr