Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Αυγά-ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά απίστευτα θρεπτικό φαγητό.
Τα αυγά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες,είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και διάφορα ιχνοστοιχεία.
Πρέπει όμως να προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος,ώστε να μην επηρεάζεται το θρεπτικό τους προφίλ.
Αυγά-και ας κάνουμε μια ανασκόπηση των διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος
Τα αυγά εκτός του ότι είναι νόστιμα είναι και εξαιρετικά ευέλικτα.
Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι εύκολο να συνδυαστούν με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.
Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης κάθε επικίνδυνο βακτήριο, κάνοντάς το ασφαλέστερο για φαγητό.

Οι πιό δημοφιλείς μέθοδοι μαγειρέματος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι:

Αυγά βραστά.
Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή ξύδι και βάζουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτονται τα αυγά.
Βεβαιωνόμαστε ότι το νερό τα καλύπτει για τουλάχιστον 3 εκατοστά,και από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός,βράζουμε τα αυγά μας για περίπου 5 λεπτά
Όσο πιό πολύ τα βράζουμε τόσο πιό σφιχτός θα γίνεται ο κρόκος του αυγού.
Αυγά ποσέ.
Ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση μια μικρής κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε το νερό σε μέτρια φωτιά, και λίγο προτού φτάσει στο σημείο βρασμού χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε δύο με τρεις κουταλιές λευκό ξίδι.
Σπάμε το αβγό σε ένα φλιτζάνι.
Με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε ελαφρά το νερό έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια δίνη στην οποία αφήνουμε να γλιστρήσει πολύ μαλακά το αβγό.
Ετσι δεν θα δημιουργηθούν ξέφτια στις άκρες του αυγού και θα αποκτήσει ένα στρογγυλό σχήμα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 λεπτά, ανάλογα πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο. Μεταφέρουμε το αβγό από την κατσαρόλα σε πιάτο χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα
Αυγά τηγανητά
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το λάδι μας που έχουμε βάλλει σε ένα μεγάλο αντικολιτικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σπάμε τα αυγά, ένα ένα τη φορά, μέσα στο τηγάνι και τηγανίζουμε γέρνοντας ελαφρώς το τηγάνι ώστε να συγκεντρωθεί σε μία πλευρά το λάδι και με ένα κουτάλι το μαζεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα αυγά για να μαγειρευτεί και η πάνω επιφάνειά τους,μέχρι το ασπράδι να γίνει συμπαγές και αδιαφανές.
Αυτό ήταν.
Αυγά ομελέτα
Χτυπάμε καλά 3 αυγά και τα αλατίζουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μας  γέρνοντας ελαφρά το τηγάνι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με το λάδι και προσθέτουμε τα αυγά.
Κουνάμε το τηγάνι για την ισομερή κατανομή του μείγματος και αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
Γέρνουμε το τηγάνι και περνάμε ένα πιρούνι περιμετρικά κάτω από το χείλος της ομελέτας για να είμαστε σίγουροι  ότι δεν έχει κολλήσει.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός πιρουνιού, διπλώνουμε στη μέση κι αφήνουμε για λίγο ακόμα στη φωτιά.
Από το τηγάνι γλιστράμε την ομελέτα μας στο πιάτο.

Γιατί πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά

Να θυμόμαστε πως το μαγείρεμα των αυγών κάνει μερικές θρεπτικές ουσίες πιο εύπεπτες,πιο εύκολες στην πέψη και γενικά πιο ασφαλέστερα για φαγητό τα αυγά μας.
Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών,για την οποία οι μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 91% της πρωτεΐνης στα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% στα ωμά αυγά.
Αυτή η μεταβολή της πεπτικότητας φαίνεται ότι συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες των αυγών,αυτό το βλέπουμε από την αλλαγή στην υφή και στον κρόκο αλλά και στο ασπράδι,κάνοντάς τα πιό εύπεπτα.
Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης.
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό λίπους και ζάχαρης.
Και,πιθανώς, η βιοτίνη συμμετέχει και στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαβητικής νεφροπάθειας.
Έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.
Επίσης, η αβιδίνη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει ενεργός στο λεύκωμα του ωμού αυγού, σχηματίζει με την βιοτίνη σταθερό σύμπλοκο και τη δεσμεύει.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί τεχνητή αβιταμίνωση,η οποία μπορεί να συμβεί σε άτομα που καταναλώνουν ωμά αυγά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να μαγειρεύουμε τα αυγά,διότι στο μαγειρεμένο αυγό η αβιδίνη μετουσιώνεται και χάνει την ικανότητα σύνδεσής της με τη βιοτίνη.
Αυτό καθιστά την βιοτίνη ευκολότερα απορροφήσιμη.
Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β,γνωστή ως βιταμίνη Β7, ή βιταμίνη Η,εντοπίστηκε πρώτη φορά στο ασπράδι του ωμού αυγού, όπου είναι συνδεδεμένη με την αβιδίνη.
Αυτό όμως που πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε τα αυγά μας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες,διότι,όπως είναι γνωστό,οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το παρατεταμένο μαγείρεμα καταστρέφουν κάποια θρεπτικά συστατικά στα περισσότερα τρόφιμα.
Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο.
Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο και στα αυγά.
Αν και το μαγείρεμα καθιστά κάποια θρεπτικά συστατικά των αυγών πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει κάποια άλλα.
Έτσι έχει διαπιστωθεί πως οι υψηλές θερμοκρασίες και το παρατεταμένο μαγείρεμα των αυγών μείωσαν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20% ,όπως και την ποσότητα των αντιοξειδωτικών κατά 6-18%
Συνολικά, η λίγη ώρα μαγειρέματος των αυγών -ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες-έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Έρευνες έδειξαν ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και 61% της βιταμίνης D σε σύγκριση με το 18% όταν είναι τηγανισμένα ή βρασμένα για μικρό χρονικό διάστημα
Ωστόσο, αν και τα αυγά όταν μαγειρεύονται χάνουν μιά μικρή ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους εξακολουθούν να είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Επίσης σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως,το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερίνη στα αυγά και παράγονται ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες
Παρόλο όμως που η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων,οι μελέτες στα αυγά δεν έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσής τους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους.
Οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης είναι τα τηγανητά τρόφιμα όπως το τηγανισμένο κοτόπουλο, τα ψάρια και οι πατάτες τηγανιτές.
Το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οξειδώσει τη χοληστερόλη στα αυγά. Ωστόσο, η κατανάλωση αυγών δεν έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά σε μελέτη αναφέρεται πως-οι διαιτητικές συστάσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών δεν θα πρέπει να γενικευτούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλα τα άτομα.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι διάφοροι υγιείς πληθυσμοί δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, αυξάνοντας την πρόσληψη χοληστερόλης, αλλά, αντίθετα, μπορεί να έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα με την προσθήκη αυγών στη διατροφή τους.*

Αυγά συμβουλές υγιεινού μαγειρέματός τους

-Τα βράζουμε και τα τηγανίζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
-Προτιμάμε τα βραστά αυγά και τα αυγά ποσέ
-Τα συνδυάζουμε με λαχανικά-η κατανάλωση αυγών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουμε την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στα γεύματά μας.
-Τηγανίζουμε πάντα τα αυγά με ελαιόλαδο,που είναι το μόνο λάδι που αντέχει τις θερμοκρασίες τηγανίσματος.
-Επιλέγουμε όσο πιό φρέσκα και τα πιο θρεπτικά αυγά που μπορούμε να προμηθευτούμε-η διατροφική ποιότητα των αυγών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή της κότας.
Είναι γνωστό πως τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής και τα βιολογικά αυγά θεωρούνται θρεπτικά ανώτερα
-Δεν παραμελούμε αυτούς τους κανόνες

Γενικό συμπέρασμα-η κατανάλωση αυγών είναι γενικά εξαιρετικά υγιεινή διατροφική συνήθεια.αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24262542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25608941
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23205520
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404361
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127475
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024145
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23459228
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24024145
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25833969
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181

Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
για αυτό ας
δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
Θα χρειαστούμε:
Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό

Και
Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια και μετά τα κόβουμε κατά μήκος.
Αν τα κολοκύθια μας είναι μεγάλου μεγέθους, τα κόβουμε και στη μέση,για να μην είναι πολύ μακριά

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το λάδι μας και βουτάμε ένα-ένα τα κολοκυθάκια μας τα οποία στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα ταψί αναλόγου μεγέθους που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κολοκυθάκια μας στο ταψί αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο με τα  μυρωδικά που προτάσσει η φαντασία μας και οι γευστικές μας επιθυμίες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C στον αέρα.
Ψήνουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν το χρυσοκίτρινο καφέ χρώμα μας και να γίνουν τραγανά, για 25 με 30 λεπτά ή ανάλογα με την κουζίνα μας.
Αν δούμε ότι χρειάζονται γύρισμα,τα γυρίζουμε.

Τα σερβίρουμε με ένα υπέροχο άρτυμα  γιαουρτιού που ετοιμάζουμε
με γιαούρτι,ψιλοτριμμένο δυόσμο και ελάχιστο μέλι σε αναλογία:
-200 γρ. γιαούρτι
-μιά κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένο δυόσμο 
-μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι
-ελάχιστο θαλασσινό αλάτι
-πιπέρι κατά βούληση
-μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού
-λίγο ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Το πιάτο μας έχει λίγες θερμίδες,
λίγους υδατάνθρακες,
είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,
σε πρωτεΐνες,
σε κάλιο,
σε ασβέστιο,
σε μαγνήσιο,
σε νάτριο και βέβαια βιταμίνες.
Έχουμε βιταμίνη Α,
βιταμίνη Κ,
φυλλικό οξύ,
βιταμίνη C,
βιταμίνη Β3-νιασίνη και
μικρές ποσότητες βιταμίνης Β6.....
read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/