Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης - Ramonda nathaliae

Η Ramonda nathaliae είναι ένα ενδημικό φυτό των κεντρικών Βαλκανίων από την οικογένεια των Gesneriaceae.
Είναι η υποτροπική χλωρίδα της Ευρώπης και της Μεσογείου, πιθανότατα αφρικανικής προέλευσης. 
Μοιάζει πολύ με το φυτό Ramonda serbica, το οποίο θεωρείται ότι διαχωρίστηκε από το είδος Ramonda nathaliae σε ανεξάρτητο είδος κατά τη διάρκεια του Τριτογενούς.
Ανακαλύφθηκε από τον γιατρό Sava Petrović, της αυλής του βασιλιά Milan Obrenovć, σε γκρεμούς στη Jelašnica, στην περιοχή της Niš.
Ο Pančić περιέγραψε αυτό το είδος και Το όνομά της το πήρε προς τιμήν της βασίλισσας Natalija.
Η Ramonda nathaliae ένα φυτό ιδιαίτερου βοτανικού ενδιαφέροντος, ανήκει στην οικογένεια των Gesneriaceae, μια οικογένεια τροπικών κατά βάση φυτών. 
Στην Ευρώπη εκπροσωπείται από 5 είδη, τα τέσσερα από τα οποία εμφανίζονται στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. 
Η ιδιαιτερότητα των ευρωπαϊκών Gesneriaceae έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν υπολείμματα μιας παλαιότερης γεωλογικής περιόδου, κατά την οποία το κλίμα ήταν θερμότερο και υγρότερο και έτσι ευνοούσε τη μεγαλύτερη εξάπλωση αυτών των ειδών, ενώ στις μέρες μας η εξάπλωσή τους είναι πολύ περιορισμένη. 
Μοίαζει πολύ με τον έτερο εκπρόσωπο του γένους, τη γνωστότερη Ramonda  serbica, αλλά διαφέρει μορφολογικά στα φύλλα, τα οποία είναι σχετικά φαρδύτερα, ρομβοειδή έως ανίθετα ωοειδή, με μικρότερα και περισσότερο κανονικά, μυτερά δόντια στα άκρα. 
Διαφέρει επίσης η εξάπλωση και το είδος των βιοτόπων τους οποίους προτιμούν. 
Συγκεκριμένα, η Ramonda nathaliae έχει μικρότερη εξάπλωση. 
Υπάρχει στην κεντρική βόρεια Ελλάδα - Βέρμιο, Βόρας, Πίνοβο, Τζένα, Πάικο, είναι αρκετά κοινή στις κοιλάδες των ποταμών της κεντρικής FYROM  και επανεμφανίζεται σε μια μικρή περιοχή της Ν.Α. Σερβίας, όπου συμβιώνει με τη Ramonda  serbica. Φύεται σε σκιερές βραχώδεις ρωγμές, αλλά γενικά σε πιο ανοιχτούς, ξηρούς και θερμούς βιοτόπους από τη Ramonda  serbica, σε μια ποικιλία υποστρωμάτων και υψόμετρο από 700 έως 1800 μ. 
Τη βρήκαμε στο φαράγγι του Ράμνο Μπορ. 
Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο. 
Προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και περιλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών που καταχωρήθηκαν για τις περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».