Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το παρασκευάζουμε

Πριν να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βότανο που έχουμε συλλέξει μόνοι μας,ΠΡΕΠΕΙ, οπωσδήποτε να είμαστε σίγουροι τι είναι αυτό που έχουμε.
Αν κάνουμε λάθος οι συνέπειες είναι επικίνδυνες.
Καλό είναι να αγοράζουμε τα βότανα από πηγές που εγγυώνται τη γνησιότητα και την αρτιότητα των βοτάνων
Xρησιμοποιούμε πάντα τα βότανα με σύνεση και με την επίβλεψη ενός ειδικού γιατρού.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας......
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

 Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας....

Σκορδαλιά με καρύδια,ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια,ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,στις 25 Μαρτίου είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,την αλιάδα μας,το βακαλάο μας,τα μύδια μας,το χταπόδι μας το χαλβά μας!
σε παλαιότερες αναρτήσεις:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.blogspot.gr
-είχαμε δει πιό λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.blogspot.gr
-είχαμε δει πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.blogspot.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!
Η σκορδαλιά με καρύδια λέγεται και Θρακιώτικη,και θεωρείται η αυθεντική σκορδαλιά.
Φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, και πολλές φορές με καρύδια μόνο.
Η σκορδαλιά συνόδευε και συνοδεύει τον μπακαλιάρο μας,πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα παντζάρια,αλλά και διάφορα ψάρια και θαλασσινά.
Πως την ετοιμάζουμε
Τα υλικά μας-σε πρότυπη ποσότητα-
περίπου 150 με 200 γρ. ψωμί
μία κούπα καρύδια
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
το χυμό μισού λεμονιού
δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο
αλάτι και
πιπέρι
Βρέχουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 περίπου λεπτά.
Το στύβουμε απαλά,χωρίς όμως να το στύψουμε τόσο και γίνει ζυμάρι.
Το βάζουμε μαζί με την καρυδόψιχα και τα σκόρδα στη γυάλα του μπλέντερ και τα χτυπάμε,όχι πολύ,να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα,όχι όμως αλοιφή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτουμε το λάδι,το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Ελέγχουμε τη γεύση αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι ή αλάτι και σερβίρουμε,αφού πασπαλίσουμε με ολόφρεσκο ψιλοκκομένο μαιντανό!
thalia-botanologia.blogspot.gr