Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

νερό-πηγή ζωής!

για την σπουδαιότητα του νερού και τον καταλυτικό του ρόλο στον οργανισμό μας έχουμε μιλήσει πολλές φορές,η δε αφυδάτωση είναι η νούμερο ένα αιτία της γήρανσης αλλά και πολλών άλλων ανιρορροποιών του οργανισμού μας!!!

μπορεί πολλές φορές να το ξεχνάμε αλλά
η υγεία και η επιβίωσή μας εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού-ναι
είναι το νερό πηγή ζωής

και
θεωρείται το πλέον σημαντικό και αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο,αλλά και για οτιδήποτε υπάρχει πάνω στον πλανήτη μας!
αδυναμία επαρκούς πρόσληψης οδηγεί πολύ γρήγορα σε σημαντικές βλάβες!
μετά από 2 με 4 μέρες, ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει τις ουσίες,που κανονικά θα έπρεπε,με τα ούρα και οδηγείται τελικά σε υπογλυκαιμία.
σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η ελάχιστη κατανάλωση νερού που μπορεί να εξασφαλίσει την υγείας μας είναι τα δύο λίτρα την ημέρα,
και
το σημαντικό στον ισχυρισμό αυτό είναι η σημείωση,ότι τέτοια κατανάλωση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και με μία ισορροπημένη διατροφή!
όσον αφορά το pH,το νερό θεωρείται ουδέτερο, αφού είναι ο ορισμός και το μέτρο της ουδετερότητας.
το pH του καθαρού νερού είναι 7.
πολλές φορές όμως 
τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό,
ποτάμια,
λίμνες και
υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, μεταβάλουν το pH του νερού!!!
και μετά έχουμε το χλώριο,
βέβαια
απαγορεύεται παγκοσμίως να διατίθεται νερό πόσιμο χωρίς προηγούμενη χλωρίωση,
αλλά για το χλώριο στο νερό υπάρχουν πάρα-πολλές αντιδράσεις από επιστήμονες και μελετητές.
ένας από τους λόγους είναι ότι ένα μέρος της ποσότητας του χλωρίου δεν καταναλώνεται για την καταστροφή των μικροβίων,αλλά παραμένει για την πρόληψη μελλοντικών μικροβιακών μολύνσεων του νερού. 
το χλώριο αυτό αλλά και παράγωγά του-τα χλωροπαράγωγα- έχουν επισημανθεί ως τοξικότατες και καρκινογόνες ουσίες.
ένα μέτρο προστασίας και για όλους όσους δεν αντέχουν τη μυρωδιά και τη γεύση του χλωρίου είναι και η εξής πρακτική:
θα χρειαστούμε μιά απλή γυάλινη κανάτα και ένα τούλι!!!
και
γεμίζουμε την κανάτα μας με νερό από την βρύση μας και την αφήνουμε σκεπασμένη με ένα τούλι για μία περίπου ώρα!!!
το χλώριο, ως πτητική ουσία, θα εξαφανισθεί και άνετα μπορούμε να πιούμε το νεράκι μας!!!
και δεν ξεχνάμε ότι νερό δεν παίρνουμε μόνο από τη βρύση μας αλλά
και από τα φρούτα και τα λαχανικά!!!
αν στη διατροφή μας έχουμε φυσικές τροφές,όπως
γινωμένα ζουμερά φρούτα και φρέσκα ωμά λαχανικά, ο οργανισμός μας έχει το απαιτούμενο νερό που του χαρίζουν οι τροφές αυτές!!!
το νεράκια αυτό,από τα γινωμένα φρούτα και τα ωμά λαχανικά,είναι ασύγκριτο,διότι έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες και
γιατί δεν περιέχει ξένες απιβλαβείς ουσίες,όπως
τα ανόργανα άλατα πού βρίσκουμε τις περισσότερες φορές στα άλλα νερά!
είναι προτιμότερο,λοιπόν,να καλύπτουμε κάποιες από τις ανάγκες του οργανισμού μας για νερό και από τις φυσικές αυτές τροφές!
αλλά και εδώ θέλει προσοχή,διότι υπάρχουν εδάφη πάρα πολύ μολυσμένα!!!
και εδώ μπορεί κάποιος να πει-και τι να κάνουμε;μπορούμε συνέχεια να είμαστε "επί ποδός πολέμου;"
όχι,δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια με την υποψία-μπορούμε όμως
να ρωτάμε,
να μαθαίνουμε,
να πληροφορούμαστε και όπου βλέπουμε αδικίες και παντός είδους παρασπονδίες να απαιτούμε το σεβασμό στην υγεία μας και στην προσωπικότητά μας!
η υγεία η δική μας και των παιδιών μας είναι καθήκον μας και δεν πρέπει να αφήνουμε κάποιους να την επιβουλεύονται!
και τώρα δυο λόγια για το πως διαχειριζόμαστε το νερό μέσα στη μέρα:
-δεν πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων,και
ειδικά όταν τρώμε λιπαρές και ζωικές τροφές,γιατί ελαττώνεται η δύναμη των γαστρικών υγρών!
-δεν πίνουμε παγωμένο νερό!
-δεν πίνουμε παγωμένο νερό όταν είμαστε ιδρωμένοι!
-πίνουμε το νερό χωρίς βιάση!
γουλιά-γουλιά,όχι μιά και κάτω!
και το πρωί, αμέσως μόλις σηκωθούμε,πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό!
     αυτά τα λίγα για σήμερα-θα επανέρχομαι κατά διαστήματα στο νερό-για το νερό,την πηγή της ζωής μας και όλης της ζωής πάνω σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε!

όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!!!

και ας θυμηθούμε:
οι φλούδες των φρούτων μπορούν να καθαρίσουν το νερό από τους ρύπους-botanologia.blogspot.gr
ας μιλήσουμε λίγο για το νερό-botanologia.blogspot.gr
βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή:το νερό-botanologia.blogspot.gr
αποτοξινωτικό νερό,για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση του οργανισμού μας-botanologia.blogspot.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr

το μεσογειακό πρότυπο διατροφής ιδανικό για επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

 Ελληνική μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έξι μήνες πριν τη θεραπεία εξωσωματικής έχουν σημαντικές πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης

 

Έναν μεγάλο σύμμαχο στο… τραπέζι τους φαίνεται ότι έχουν οι γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες και λόγω προβλημάτων γονιμότητας καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δεν είναι άλλος από την ευεργετική – σε πολλά επίπεδα, όπως έχει δείξει πλήθος στοιχείων – μεσογειακή διατροφή, η οποία, σύμφωνα με μια νέα ελληνική μελέτη, φαίνεται ότι μπορεί να δώσει σημαντική «χείρα βοηθείας» στις υπογόνιμες γυναίκες ώστε να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας.
Μεσογειακή… υπεροχή
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Human Rerpoduction» διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (συγκεκριμένα από τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Δημήτρη Καραγιάννη, την επίκουρη καθηγήτρια κυρία Μερόπη Κοντογιάννη και τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Νίκο Γιαννακούρη).
Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη διατροφή που ακολουθούσαν 244 γυναίκες ηλικίας 22 ως 41 ετών χωρίς πρόβλημα παχυσαρκίας (Δείκτης Μάζας Σώματος μικρότερος του 30) οι οποίες θα υποβάλλονταν στην πρώτη εξωσωματική γονιμοποίησή τους σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα.
Η αξιολόγηση έγινε μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες κατανάλωναν περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο – με λίγα λόγια τους βασικούς «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής – και λιγότερο κόκκινο κρέας κατά τους έξι μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν 65%-68% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας αλλά και ολοκλήρωσης της κύησης σε σύγκριση με όσες βρίσκονταν πιο μακριά από το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.
Η μελέτη
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μέσω της αξιολόγησης των απαντήσεων των γυναικών στο ερωτηματολόγιό τους, έδωσαν στην κάθε συμμετέχουσα ένα «σκορ μεσογειακής διατροφής», το οποίο κυμαινόταν από 0 ως και 55 – όσο υψηλότερο ήταν το σκορ τόσο πιο κοντά στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο βρισκόταν η γυναίκα.
Με βάση τα σκορ οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη είχε σκορ από 18-30, η δεύτερη από 31-35 και η τρίτη από 36 ως 47.
Όπως προέκυψε, σε σύγκριση με τις 86 γυναίκες της ομάδας με τη μεγαλύτερη… μεσογειακή βαθμολογία, οι 79 γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα του χαμηλότερου «μεσογειακού σκορ» είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά επίτευξης κύησης (29% έναντι 50%) καθώς και γέννησης ζωντανού βρέφους (26,6% έναντι 48,8%).
Η ανάλυση μάλιστα σε γυναίκες κάτω των 35 ετών έδειξε ότι για κάθε αύξηση των πέντε βαθμών στην κλίμακα υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης με την εξωσωματική αλλά και γέννησης ζωντανού μωρού ήταν 2,7 φορές μεγαλύτερες.
Συνολικά, σε 229 γυναίκες (ποσοστό 93,9%) έγινε μεταφορά ενός εμβρύου στη μήτρα. Στις 138 (56%) εξ αυτών η εμφύτευση ήταν επιτυχής.
Οι 104 (42,6%) έμειναν έγκυες και τελικώς οι 99 (40,5%) γέννησαν ζωντανό μωρό.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με άλλες μελέτες η συγκεκριμένη δεν ανέλυσε «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής, αλλά συνολικά το υγιεινό αυτό διατροφικό πρότυπο.
Το μήνυμα
Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της μελέτης;
Όπως αναφέρει στο Βήμα ο επικεφαλής της κ. Γιαννακούρης «το σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας πρέπει να ενθαρρυνθούν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, καθώς αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και τελικώς απόκτησης παιδιού».
Πρέπει να αναφερθεί ότι από τη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των πιθανοτήτων επιτυχούς κύησης στις γυναίκες 35 ετών και άνω.
Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, μείωσης των ωαρίων και άλλων μεταβολών που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός με την πάροδο του χρόνου και οποίες πιθανότατα «μασκάρουν» την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η διατροφή.
Ο κ. Γιαννακούρης διευκρινίζει πάντως ότι «το γεγονός πως στη μελέτη μας η ευεργετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής εμφανίστηκε μόνο στις γυναίκες κάτω των 35 ετών δεν σημαίνει ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής δεν είναι σημαντική και για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.
Οι γυναίκες υφίστανται τεράστιες αλλαγές στην αναπαραγωγική λειτουργία τους καθώς μεγαλώνουν, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ενδοκρινικών μεταβολών και είναι πιθανό αυτές οι βαθιές αλλαγές να ‘καλύπτουν΄ την επίδραση άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ποιότητα της διατροφής, οι οποίοι επιδρούν στη γονιμότητα αλλά και στην επιτυχία της IVF και στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη επιπλέον μελετών όχι μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες αλλά επίσης για τις γυναίκες με παχυσαρκία καθώς και για εκείνες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά».
Και ανδρική υπόθεση
Η επιτυχία όμως της σύλληψης ενός παιδιού – είτε μέσω θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είτε όχι – δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.
Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε φανερώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει και στη βελτίωση του σπέρματος των ανδρών (διαβάστε το σχετικό άρθρο του Βήματος http://www.tovima.gr/science/article/?aid=868816).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης «η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι για άνδρες και γυναίκες όταν μιλούμε για τη σύλληψη ενός μωρού». Κοινώς, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, όπως όλα δείχνουν…. φύλο και χρόνια δεν κοιτούν!
Ενας λόγος παραπάνω όταν ο σκοπός είναι ο πιο «ιερός».
πηγή του άρθρου:www.tovima.gr
αναφορές:
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=868816
https://academic.oup.com/humrep/article/32/1/215/2513723?keytype=ref&ijkey=QX9hLLprpgYhmVN
thalia: botanologia.blogspot.gr